Otthonok és Kertek

Palántanevelési kisokos

A sikeres palántanevelés feltétele – az optimális környezet kialakítása mellett – az, hogy megfelelő időben és módon ültessük el a magokat. Általános szabály, hogy a magvetés és a palánta kiültetése között 4-8 hétnek el kell telnie.

Mit mikor vethetünk?

Február végéig vessük el cserépbe a káposztaféléket és saláta magjait, ezeket márciusban már tűzdelni lehet. A korai, hidegtűrő fajták március elején is kiültethetők. Ha elhúzódik a hideg, fagyosak az éjszakák, akkor áprilisban érdemes kihelyezni a palántákat. A magoncoknak árnyékos, hűvös hely a megfelelő, ahol nem nyúlnak meg.


Március második felében, március 15-20. körül ajánlott a paradicsomot, a paprikát, március 20-25. között a zellert az ültetőedénybe tenni, ezek egy hónappal később már a kertbe telepíthetők. Áprilisban, olyan meleg igényes növények, mint a tök és uborka magjai kerüljenek a szaporító ládába. A magoncokat nem kell tűzdelni, a kifejlett zöldséget pedig a májusi fagyos szentek után érdemes kiültetni, a tök kivételével, amit már április végén átültethetünk.

Hogyan vessük el a magokat?

1. Az ültető edényt szobahőmérsékletű palántafölddel töltsük meg. A földet nyomkodjuk le, hogy a peremtől fél-egy centi szabadon maradjon.

2. Locsoljuk meg langyos vízzel, így kellően nedves és tömör lesz a talaj.

3. Ha a föld beszívta a vizet, akkor elvethetjük a magokat. Az edénybe 2-3 darabot (fajtától függ, mennyit) sorban ültessünk kb. 1 cm távolságra egymástól, kb. 1-2 centiméter mélyen. Érdemes felcímkézni, mely magokat hova vetettük.

4. A magokat permetezve öntözzük, hogy ne álljon meg a víz az edényben, így elkerülhetjük a gombás betegségek elszaporodását.

5. Végül fedjük le az edényeket fóliával, vagy tojástartó és szaporító láda esetében, annak a tetejével.

Mikor ültessük át a palántákat?

Ha a magokat túl sűrűn vetettük, és az egy-két leveles növények már nem férnek el egymás mellett, ritkítani kell, vagy átültetni. A csemetéket földestől, a gyökerüket nem sértve kell áthelyezni külön pohárba. A pohárba kevés földet helyezünk, majd azt megöntözzük, ezután kerülhet bele a palánta.

Átültetés után 2-3 hét múlva már szoktathatjuk napfényhez a csemetéket. Meleg napokon félárnyákos helyre tegyük a poharakat, ügyelve arra, hogy ne égjenek meg.

Hogyan helyezzük ki a palántákat?

1. A palánták kiültetése előtt pár nappal töltsük fel trágyával, vagy komposzttal az ágyásokat, forgassuk meg a földet, hogy kellően laza és levegős legyen. A kiültetéshez a nem túl meleg délután az ideális.

2. A növényeket több sorban, vagy négyzetekben ültethetjük egy más mellé, a megfelelő társításban.


Növénytársítás: a vegyszermentes kertészkedés alapja


3. Paradicsom, cukkini és padlizsán esetében 60, paprika esetében 40 cm távolságot hagyjunk a tövek között.

4. A palántáknak akkora mélyedést alakítsunk ki, amiben kényelmesen elfér a pohár. A paradicsom palántát ültethetjük mélyebbre, mint a cserepünkben volt, akár az első levélig is, a többi növényt azonban csak olyan mélyre ültessük, mint a pohárban volt.

5. Locsoljuk meg, majd helyezzük bele a növényt.

6. A palánta tövénél kis mélyedést hagyunk, amiben megállhat a víz.

7. A paradicsom- és paprikapalántákat érdemes kikarózni, főleg, ha szeles helyre ültetjük azokat. A karókat már ekkor célszerű kitűzni, hogy később ne sértsük a növény gyökereit.

Összeállította: Nagy Adrienn, okl. agrármérnök, Zöld(Örök)ség
Forrás: Életszépítők

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top