Otthonok és Kertek

Parkok, kertek ékszere

Virágzik a júdásfa. Tavasszal magról szaporítható!

A júdásfát (Cercis siliquastrum) gyakran keverik a lilaakáccal (Wisteria sinensis). Közös bennük, hogy apró lilás virágaik tavasszal beborítják a fát. Lenyűgöző látványt nyújtanak, feltűnő színükkel messziről kitűnnek. Míg azonban a lilaakác virága sűrű fürtökben csüng alá, addig a júdásfa csoportos virágai nemcsak az ágakon, de a fatörzsön is megjelennek, a fa szétterülő lombkoronája is jellegzetes. Aki szeretne a kertjébe júdásfát, tavasszal elkezdheti magról nevelni.

Nevét állítólag Dél-Franciaországban kapta. A néphiedelem szerint virágai Krisztus vérét szimbolizálják, a lapos magvak pedig a júdáspénzt jelképezik. Magassága az élőhelyétől függően változhat, 10 méter magasra is képes megnőni. Levelei vese formájúak, gyakran többtörzsű. Pillangós virágai április-május hónapban, a levélbontást megelőzően virágoznak, az idősebb fákon a fatörzsön is megjelennek. Barna, lapos hüvelytermése 5-15 centi hosszú, ősztől tavaszig a fán maradnak. A száraz hüvelytermésről április közepétől május végéig szaporítható.


A talajt vetés előtt 25-30 centi mélyen érdemes átforgatni. A hüvelytermést nyissuk szét vagy törjük darabokra, a magokat szedjük ki belőle. Magja forrázás után csírázik igazán jól: a maghéjat tegyük egy kis vászontasakba, egy edényben forraljunk vizet, és a hüvelytermést tegyük a szűrőbe. Ne érjen bele a forró vízbe! Fedjük le, 5-10 percig hagyjuk a gőzben. Ha a víz langyos, a vízben is áztathatjuk kis ideig, amíg meg nem duzzad. Ezután rögtön kiültethető az előkészített talajba. Öntözzük naponta, hogy a talaj ne száradjon ki – ha a mag napsütötte helyre kerül, ültetés előtt keverjünk a földbe homokot és takarjuk le

Forrás: Életszépítők

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top