Otthonok és Kertek

Pénzügyi tervezés lakásfelújításkor

Sokan belefutnak abba a hibába, hogy előzetes pénzügyi tervezés nélkül vetik bele magukat a lakásfelújításba. Ilyenkor szinte minden esetben drágább lesz a felújítás, mint eleinte gondolták. Mutatjuk, hogyan ne essen ebbe a hibába.

Merjen nagyot álmodni, aztán rangsoroljon, mi a fontosabb

Lakásfelújításkor a nulladik lépés, hogy kitalálja, mit is szeretne felújítani. Ez nem olyan könnyű kérdés, mint amilyennek elsőre tűnik, ugyanis a legtöbb lakásban több terület is felújításra szorulna. Lehet álmodozni, de szinte biztos, hogy egyszerre mindenre nem lesz pénz, és túl sok időbe és vesződésbe is kerülne, ezért ha szükséges, érdemes több ütemben gondolkodni.

Ez azzal jár, hogy kénytelen lesz fontossági sorrendet felállítani, és rangsorolni az elvégzendő felújításokat. Ha valamilyen fennálló problémát szeretne orvosolni, amit minél előbb meg szeretne szüntetni, akkor a döntés egyszerű. A kényelmi átalakítások időrendben és prioritásban hátrébb sorolhatóak, mint a higiéniai megfontolások, például amikor penészes a fal, és tisztasági festésre van szükség.

Az olyan szempontokat sem árt figyelembe venni, hogy a felújítás költsége megtérül-e. Ez nem mindig feltétel, ám ha lakáskiadásról vagy -eladásról van szó, akkor mindenképp fontos, mivel egy felújított ingatlanra nagyobb a kereslet, és jobb áron lehet bérbe adni vagy eladni. Ugyanígy megtérülő beruházás lehet a lakás szigetelése, a nyílászárók cseréje vagy az energetikai korszerűsítés, mivel ezek az átalakítások hosszú távon jelentős rezsicsökkenést eredményeznek.

Készítsen pontos költségvetést a tervezett kiadásokról

Ha kitalálta, milyen felújítást szeretne, és milyen ütemben szeretné kivitelezni, akkor jön a kellemetlen rész: a terveket összhangba kell hozni a valósággal. Vagyis fel kell mérni, hogy mennyibe fog kerülni a lakásfelújítás. Ehhez nem elég körülbelüli becsléseket mondani. Hiába mondja azt, hogy „nagyjából egy-két millió forintból jöjjön ki”, ez kevés ahhoz, hogy pontos képe legyen arról, hogy ténylegesen mennyibe fog kerülni, és ebből szoktak lenni a kellemetlen meglepetések.

Akármilyen fáradságos munka is, elő kell venni egy füzetet vagy egy táblázatkezelő programot, és létre kell hozni két oszlopot. Az egyik oldalon a rendelkezésre álló anyagi keret lesz, a másik oldalon a költségek tételes felsorolása. Ezt hívják költségvetésnek. A cél, hogy a mérleg két serpenyője egyensúlyban legyen. Enélkül minden borulni fog, és több pénzre lesz szükség, vagy a felújítást nem sikerül a tervezettek szerint befejezni.

A költségcímeket pontosan és tételesen ki kell fejteni. Olyan apróságnak tűnő dolgokra is gondolni kell, mint az építkezési törmelék elszállíttatása, vagy hogy hol fog lakni a család, amíg a felújítás tart. De laikusként még így is nehéz mindent beszámolni. Éppen ezért szakemberhez kell fordulni, és legalább három építkezési vállalkozótól célszerű ajánlatot kérni. Tőlük szintén tételes kimutatást érdemes igényelni. Ők tudni fogják azt is, hogy milyen építőanyagokkal éri meg dolgozni, így a felújítás jobb eséllyel nem lesz ráfizetéses.

Még a legalaposabb becslések után is lesznek váratlan kiadások, ez egyszerűen elkerülhetetlen. Éppen ezért már az elején érdemes 15-20 százalékkal magasabb költségekkel számolni. Sajnos még így is előfordulhat, hogy a végére elfogy a tervezett keret, mivel a munkadíjak és az építőipari anyagok ára folyamatosan emelkedik. Kár lenne emiatt félbehagyni a felújítást, ilyenkor például egy szabad felhasználású kölcsön nyújthat gyors anyagi segítséget.

Tartsa szemmel a felújítás anyagi oldalát

Hiába készít precíz költségvetést, ha megfeledkezik róla azon nyomban, ahogy a felújítás elkezdődik. Nem elég tervezni, hanem szigorúan be is kell tartani az elképzeléseket. Szemmel kell tartani, hogy a kiadások a várakozásoknak megfelelően alakulnak-e. Ha nem, akkor meg kell vizsgálni, hogy hol szaladtak el a költségek. Lehet, hogy a kivitelező nem tartotta magát az ígéretéhez, és drágábban dolgozik, mint az ajánlatban szerepelt. Természetesen ebben az esetben is az észszerűség határán belül kell maradni, hiszen lehet, hogy nem rajta múlt; előfordulhat, hogy csak drágábban talált maga mellé munkaerőt, és emiatt volt kénytelen többet kérni a munkájáért. Időnként nem marad más, mint az újratervezés: kreatívnak kell lenni abban, hogyan találjon kompromisszumot az álmai elérésben.

Képek forrása: pexels.com

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top