Otthonok és Kertek

Praktikus, sokoldalú, modern világítás otthonra: Sínrendszerek

Az Elter Világítás termékmenedzserét, Wachtler Tímeát kérdeztük a sínrendszeres világításról, ami napjaink egyik legdivatosabb világítási megoldása. A sínrendszerek üzletvilágításként terjedtek el a ’60-as években, sokoldalú felhasználásuknak köszönhetően ma már a modern otthonokban is nagyon kedveltek.

Mire jó a sínrendszeres világítás? Miért javaslod lakásokba, magánházakba is?

Az ilyen típusú világítással teljes mértékben egyénre szabott megoldást hozhatsz létre. A fények alkalmazkodhatnak a tér adottságaihoz, a berendezéshez, a helyiségben végzett tevékenységekhez. Kitűnő választás egy légterű nappali-konyha-étkezőbe, ahol több, különböző típusú lámpára van szükség. A sínrendszer jelenti a legrugalmasabb megoldást, hiszen a lámpafejeket tetszőlegesen mozgathatod, ha úgy érzed, még több fényre lenne szükség, bővítheted a lámpák számát, vagy cserélheted más típusra. Attól sem kell félned, hogy nem lesz harmonikus az összkép, hiszen a csatlakoztatható lámpák széles palettája áll rendelkezésre, hogy egymáshoz illőt választhass.

Modern nappali, sínrendszerrel

 Hogyan áll össze egy ilyen rendszer?

Általánosságban egy sínrendszer sínekből, lámpafejekből, toldó és összekötő elemekből, végzárókból, és az áram betáplálásból áll, illetve vannak olyan rendszerek, amikben kis elektromos feszültség fut, így azokhoz trafóra is szükség van. A csatlakoztatható lámpákból pedig hatalmas kínálat várja a vásárlókat – ma már nemcsak technikai lámpákból válogathatunk, design függesztékek is választhatók egy ilyen sínrendszerbe.

Süllyesztett vagy mennyezetre szerelt – AQForm Multitrack

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a rendszer kiválasztásakor?

Érdemes figyelni a tér adottságaira. Fontos, hogy mekkora a belmagasság, van-e álmennyezet. Létezik mennyezetre szerelhető, süllyeszthető és függeszthető sín is, a legtöbb akár átvezethető a mennyezetről a falra is. Fontos, hogy szeretnél-e létrehozni külön kapcsolható világítási zónákat, amihez választani kell az egy és három áramkörös rendszerek között. Az egy áramkörös sínen minden lámpa egyszerre kapcsolható, a három áramkörös viszont lehetőséget ad arra, hogy három, külön működtethető csoportot hozz létre. A gyártói kínálat sem korlátozza a fantáziát, mert nem kell egy gyártótól választani, bizonyos rendszerek kombinálhatók egymással.

Nowodvorski LVM sínrendszer függesztékekkel

Melyik sínrendszert, milyen felhasználásra ajánlod?

Egyszerű megoldást nyújt a Nowodvorski Profile rendszer, méghozzá kedvező áron. A csatlakoztatható elemek között sok spot lámpát találsz, amik irányított fényt adnak, de nagy világítási szöggel (110°) kiválóak általános világításnak munkavégzéshez vagy közlekedéshez. Igény szerint akár függeszték is rendelhető hozzá. Ezek a sínek egyfázisúak, azaz egy áramkörre köthető az összes lámpa és 230 V-os hálózatról üzemeltethető. Ehhez hasonlóak az Unipro sínek is, de ezek már háromfázisúak, amikbe bármilyen, szintén háromfázisú lámpafej csatlakoztatható, hiszen Eurotrack szabvány szerint készülnek.

Költséghatékony Nowodvorski Profile sínrendszer

Léteznek kifejezetten elegáns megjelenésű sínek, amik 48 volttal működnek, így biztonságosabbak is. Ezekkel a sínekkel több opál diffúzoros lámpafej is kompatibilis, melyek széles szögben világítanak, jobban megfelelnek például egy nappali általános világítására, de kazettás kiosztású, irányított fényű lámpák is választhatók hozzá. Ilyen az Azzardo Alfa sínrendszer, mely egy áramkörös, a smart elemei fényerő és színhőfok-szabályzásra képesek, az extrája pedig a világító sarokelem. A Nowodvorski LVM szintén egy áramkörös, speciális lámpacsatlakoztatási mechanikával rendelkezik.

A háromfázisú Unipro sínrendszer

Sínrendszerekkel okosotthon világítás is létrehozható. Ebben az AQ Form Multitrack jár az élen, a rendszer lámpafejei DALI-s okos verzióban is megrendelhetők. Ezt a rendszert a prémium minőség jellemzi, egy és két áramkörös verzióban elérhető. A sín létezik magas kivitelben is, amibe a lámpák teljesen belesüllyeszthetők.

A sínrendszerek az üzletek és áruházak praktikus világításából lettek a modern otthonok tökéletes kiegészítői. Sokoldalúságuk és variálhatóságuk miatt a legtöbb beltéri stílushoz illeszkednek és már itthon is könnyen elérhetőek.

 

Credit:

Elter Világítás Kft.

www.elter.hu

Üzletek:
7100 Szekszárd, Sport u. 2/a.
1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 2.
7621 Pécs, Király u. 29.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top