Otthonok és Kertek

Rendszerszemlélet a homlokzati hőszigetelésben

A megfelelő hőszigetelés szükségességéről ma már senkit nem kell meggyőzni. Azt azonban kevesebben tudják, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen anyagokból és hogyan készítjük el azt. A nem megfelelő anyagokból, vagy hibásan kivitelezett hőszigetelés ugyanis nem csak esztétikai problémát jelent, hanem jelentősen csökkentheti annak teljesítményét is.

Milyen legyen az új ingatlanunk hőszigetelése?

Annak aki, új ház építésbe kezd vagy újépítésű társasházban vásárol ingatlant, érdemes tudnia, hogy a mára jelentősen megszigorított előírásoknak milyen vastagságú hőszigeteléssel felelhetünk meg. Tíz-tizenöt évvel ezelőtt a jellemzően 4-5 cm-es vastagságú szigetelések még megfeleltek az akkori határértéknek, mára az átlagos szükséges vastagság 16 cm körülire emelkedett. A megfelelően kialakított hőszigetelő rendszer manapság már nem csak a téli hideg ellen jelenthet megfelelő védelmet, hiszen az utóbbi években egyre hangsúlyosabb lett a nyári meleg ellen védő funkciója is.

A homlokzati hőszigetelések az érvényben lévő jogszabályok szerint építési készletnek minősülnek, ami azt jelenti, hogy rendszerek: valamennyi rendszerelemnek – a ragasztónak, a hőszigetelő lemeznek, az erősítő hálónak, az alapozónak, a dübelnek, a fedővakolatnak – egy gyártótól kell származnia. Csak ebben az esetben igazolható, hogy a hőszigetelő rendszer valóban megfelel azoknak a paramétereknek (hőszigetelő képesség, páraáteresztés, ütésállóság, tűzvédelem stb…), amelyek a minősítő dokumentumokban szerepelnek. A gyártó által kiadott rendszergaranciának (ami a Baumit esetében akár 25 év is lehet) is feltétele a teljes rendszer megléte.

A megfelelő homlokzati hőszigeteléshez az is elengedhetetlen, hogy a kivitelezés teljes mértékben a gyártó előírásainak megfelelően történjen. Kevesen tudják, hogy a hibás kivitelezés nem csak esztétikai problémákat okoz, hanem jelentősen ronthatja a hőszigetelés hatékonyságát és várható élettartamát is.

Mind az új építésű  házak, mind a felújítások esetén kiemelten fontos szempont, hogy a homlokzati hőszigetelő rendszer rendelkezzen megfelelő páraáteresztő képességgel. Ezzel megelőzhető a belső tér egészségtelenül magas páratartalmának, és ezzel együtt a számos betegség forrását jelentő penészesedésnek a kialakulása. A Baumit open hőszigetelő rendszer egyesíti a polisztirol előnyös tulajdonságait a kőzetgyapot szigetelésekével, hiszen a hagyományos polisztirol lemezekhez képest páraáteresztés szempontjából legalább háromszoros biztonsági tartalékot jelent.

A megfelelően megtervezett és kivitelezett homlokzati hőszigetelés a fentieken túl jelentősen csökkenti a falak hőingadozását, megvédi a teherhordó épületszerkezeteket és jelentősen emeli az ingatlan értékét.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top