Otthonok és Kertek

Szeptember a gyepek hónapja

Ez az ideális időpont a gyepek telepítésére, felülvetésére, télre történő felkészítésére.

Az öntözött, ápolt, monokultúrás pázsitok is kezelhetők bio módszerekkel és anyagokkal, de itt ugyanúgy folyamatos beavatkozásra van szükség, mint a műtrágyás-vegyszeres verziónál, csak lecseréljük a készítményeket nem mérgezőkre. A biokertészek számára azonban nem ez jelenti a gyepet, hanem egy inkább virágos rétre emlékeztető, biodiverz ökoszisztéma.

Miért olyan jó ez?

Elsősorban természetes módon takarja a talajt, így csökken a párolgás és elnyomja a káros gyomokat. Másodsorban életteret és táplálékot biztosít olyan élőlényeknek, amelyek biztosítják a növények harmonikus tápanyagellátását, a beporzást, elrejti és táplálja a ragadozó rovarokat, amelyek gyérítik a kártevőket. Harmadrészt pedig mivel ezek nem öntözött gyepek, ezért megfelelő klímát „varázsolnak” ahhoz, hogy a gyümölcsösben lecsökkenjenek a gombás fertőzések.

Hogyan álljunk neki az ökológiai gyepek telepítésének?

Két módszert ismerünk.

Az egyik az ún.: szűzvetés. Ilyenkor mechanikusan (szántás, ásás, tárcsázás, kapálás) egy tiszta, gyommentes magágyat képezünk. Ez csak annyiban tér el a monokultúrás gyeptől, hogy nem használunk mérgező gyomirtó szereket. Tehát a szokásos módon vetünk, de egy speciális keveréket.
Másik módszer az ún.: felülvetés. Ilyenkor egy alapos és mély kaszálás után eltávolítjuk a területről a növényi maradványokat, majd könnyű fogassal kissé megszaggatjuk a növénytakarót. Kisebb méretekben, ez fűgyűjtős fűnyírást és alapos gereblyézést jelent. Utána egy ökológiai gyepkeverékkel bevetjük a területet, ahol sűrűbb az eredeti hasznos gyepállomány oda foltokban kevesebbet, ahol gyérebb oda többet szórjunk.

Egy biokertész számára alap, hogy ne hagyja feketén a földet, azaz mindig vessünk másodveteményt, sőt a tél alá vetést is érdemes kipróbálni majd! Ősszel sokféle rövid tenyészidejű zöldségfélét is vethetünk, ilyenek a retkek, a hidegtűrő és ázsiai saláták, spenótok, dughagymák. Ilyenkor lehet a legszélesebb gyümölcsfa kínálatból választani és a telepítésnek is ez az ideális időpontja. Még érdemes szamócát is ültetni, amely így kora tavasszal hoz majd termést.

Most kell fertőtleníteni a kertet, hogy jövőre valóban jobban sikerüljön a bio védekezés. Először is távolítsuk el a beteg, menthetetlen növényeket. Másodszor olyan komposztot csináljunk belőlük, amelyet később a veteményestől messze, szigorúan fák, bokrok alá fogunk használni.

Harmadszor okszerűen és szigetszerűen fertőtlenítsük a talajt. Erre ma már élő gombaölő gombák, rovarülő gombák és hasznos fonalférgek állnak a biológiai növényvédelem rendelkezésére

Sokan kezdenek bele a biokertészkedésbe újonnan vásárolt, örökölt, egyéb, eddig vegyszeres kertekben. A bio minősítés alapja 3 év átállás. Ez azonban nemcsak egy felesleges adminisztratív előírás, hanem minimum ennyi kell egy ökológiai egyensúly beállásához. Mindez nem azt jelenti, hogy nem csinálok semmit a kertben. Igaz ugyan hogy akkor is beáll egy egyensúly, de ennek a kertész nem szokott örülni, ugyanis azok a növények, amelyeknek eddig nem működött az immunrendszere általában megbetegszenek és jó részük el is pusztul.

Én a tavaszi metszést javasolom, ilyenkor csak a halott, vagy nagyon beteg részeket távolítsuk el, de fertőtlenítsük az ollót-fűrészt, nehogy továbbvigyük a fertőzéseket. Lemosó permetezést csak akkor kaphatnak ha nincs rajtuk levél, ezért az ilyenkor vágott sebeket kezelni kell, amelyre legjobb az oltott mész, vagy a Narancsolaj, réz keverék. Ezeket ecsettel visszük fel közvetlenül a friss sebre. Hajlamosak vagyunk a már letermett gyümölcsfákkal nem törődni és sokan azt gondolják, hogy elegendő lesz majd egy tavaszi lemosó permetezés. Ez azonban nagy hiba egy biokertésztől. A legtöbb betegség és kórokozó a fákon, a gyomokon, a fa alatt hagyott növényi maradványokon vagy a talajban telel át. Mivel mi nagyban a növények saját immunrendszerére és védekezésére alapozunk, ezért amíg csak élő zöld levél van a fán, érdemes táplálni, erősíteni. Ez alapozza meg a jövő év egészséges termését. A beteg leveleket távolítsuk el és komposzt formájában se juttassuk ki a fák alá, használjuk inkább a veteményesben.

Székely Gyöngyvér
bio-gazdabolt.hu

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top