Otthonok és Kertek

Színek, berendezés, nyílászárók, fényviszonyok: mitől válik otthonossá egy tér?

Hogy egy lakás mitől válik otthonossá, az sok tényezőtől függ egyszerre. Nem mindegy, hogy milyen a belső tér elrendezése, milyenek a fényviszonyok, milyen színekkel dolgozunk, milyen bútorokat választunk. Nézzük meg, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni az otthonos lakás kialakítása során!

Válasszunk megfelelő nyílászárókat!

Vegyük elsőre a nyílászárók kiválasztását. Az ablakok megfelelő elhelyezkedése és mérete rendkívül sokat számít. Ettől függ, hogy mennyi fény árad be a szobába. A modern nyílászárók még a legmagasabb igényű felhasználóknak is megfelelnek, hiszen kiválóan szigetelnek, biztonságosak, tartósak. különösen a hőszigetelés, a biztonság, az esztétikum és a tartósság terén.

Legyenek jó árnyékolóink!

Fontos, hogy elegendő fényt kapjon a belső tér, de az árnyékolástechnikának is rendkívül lényeges szerepe van az épületek hővédelmében. A fejlett üvegezési technológiákkal sokat lehet fogni a hővédelem területén, azonban ennek van néhány hátulütője. Először is kevésbé hatékonyak, mint a kültéri árnyékolók (egy hővédő üveg maximum 30-50 %-kal képes csökkenteni a napenergiából származó hő mennyiségét). A másik probléma pedig az, hogy nem lehet szabályozni, bekapcsolni, kikapcsolni. Vagyis nyáron nem redukálja eléggé a beáramló hőenergiát, télen viszont (amikor szükségünk lenne az üvegházhatás révén becsapdázott hőre), nem jut be elég meleg a lakásba. Ha csak a legmelegebb hónapokban akarjuk megóvni a lakásunkat, teraszunkat a tűző nap melegétől, mindenképp érdemes megfelelő árnyékolóval felszerelni az épületet. Nézzük meg, hogy milyen árnyékolástechnikai termékekkel lehet kiegészíteni a nyílászárókat?

Milyen árnyékolási technikát válasszunk?

Alapvetően kétféle árnyékolást különböztetünk meg egymástól. Az egyik a kültéri, a másik pedig a beltéri. Amennyiben a nyári felmelegedés ellen szeretnénk védekezni, mindenképp kültéri árnyékolót kell választanunk. Mivel a napenergia az üvegen áthatol, az üvegházhatásnak köszönhetően ki is fejti a hatását a belső térben. Ha megnézzük az árakat, láthatjuk, hogy a beltéri árnyékolóknak alacsonyabb az ára a kültéri társaiknál, ennek több oka is van.

A beltéri eszközöknek nem kell megküzdeniük az esővel, hóval, széllel, faggyal, viszont korántsem olyan hatékonyak, mint a kültéri árnyékolók. Ha beltéri árnyékolónk van, lehet, hogy a fényt kizárjuk, de rettentően fel tud melegedni a szobánk. Vagyis ezek a beltéri árnyékolók csak a fény ellen védenek, a hőségtől nem. A legtöbb háztartásban megtalálható sötétítő függöny, szalagfüggöny vagy az egyre népszerűbb sávroló mellett talán a reluxa és a roletta a legelterjedtebb beltéri árnyékoló.

Vagyis ha fontos a hővédelem, válasszunk kültéri árnyékolás technikát!

Kép forrása: https://unsplash.com/@invalidstroke

Hogyan válasszunk bútorokat a lakásunkba?

Akkor lesz igazán otthonos a lakásunk, ha praktikusan fogunk hozzá a tervezéséhez. Először mérjük fel, miként zajlanak a mindennapjaink, hol szeretünk tartózkodni, milyen az életritmusunk, életvitelünk. A gyerekes családoknak máshogy érdemes berendezni a lakást, mint egy kifinomult egyedülállónak vagy egy nagy bulikat rendező fiatal párnak. Gondoljuk végig a napjainkat és szabjuk a lakást a saját (és családunk, lakótársaink) igényeire. A tárolás esetében fontos, hogy megfelelő méretű és könnyen megközelíthető tárolókat alakítsunk ki. Mindig hagyjunk kényelmes útvonalakat a helyiségek között és a szobákon belül. Miután megvan a praktikus szerkezet, jöhet az esztétikum! Ekkor már gondolkozhatunk a színekben, díszítésben.

Tervezzük meg a tárolókat!

Sokan esnek abba a hibába, hogy túl nagy vagy túl kicsi tárolót vásárolnak a lakásukba. Ennek az első esetben az lesz az eredménye, hogy egy csomó felesleges tárgyat pakolunk, raktározunk az otthonunkban, a második verzió pedig azért kellemetlen, mert jó néhány tárgynak nem lesz helye, hányódni fog a lakásban. Először mérjük fel, hogy milyen tárgyakat szeretnénk elpakolni és hogy milyen típusú tárolókra lesz szükségünk.

Mérjünk, rajzoljunk, tervezzünk!

Mielőtt bútort vásárolnánk, készítsünk egy tervrajzot, mérjük le a helyiségeket és igyekezzünk minél pontosabb képet kapni arról, hogyan tudjuk megvalósítani a hőn vágyott lakás berendezését! Vannak online tervező programok, amelyekkel vizuálisan is megjeleníthetjük magunknak a látványt. Ezt a precíz tervezési folyamatot nem érdemes megspórolni, hiszen menet közben kiderülhet, hogy ami fejben jó ötletnek tűnt, nem fér el, kevésbé lesz praktikus vagy éppen esztétikailag nem fog illeszkedni a teljes koncepcióhoz.

Miben segíthet egy lakberendező? 

Az otthonos tér kialakításához érdemes bevonni szakértőt. A lakberendező ötletei, tapasztalata egészen új távlatokat nyithat számunkra. Olyan szempontokra tudja felhívni a figyelmet, olyan megoldásokat kínálhat, amire magunktól nem is gondoltunk volna. A cél, hogy a praktikum, az esztétikum és a harmónia egyszerre érvényesüljön az otthonunkban!

És mi lesz a színekkel?

Létezik egy egyszerű szabály, amivel harmonikus és otthonos színegyensúlyt vihetünk a belső terekbe, lakásunkba. Ez a 60-30-10-es szabály. A főszín lesz az uralkodó hangulat, általában a falak, a szőnyegek, bútorok fogják a színek 60 %-át meghatározni. A másodlagos szín 30 %-os részt vesz ki a szoba színeiből, pl. a függönyök, kisebb bútorok pompáznak ebben a színben. És marad 10 % (pl. párnák, kisebb dísztárgyak), ennek a színét, árnyalatát akár évszakonként változtathatjuk. A lakberendező ezen a területen is sokat segíthet a döntésben.

Mindig gondolkozzunk összefüggésekben és a tervezés során vegyük előre a praktikumot és a saját életstílusunkat. Vagyis nem az a lényeg, hogy megfeleljünk egy már kész lakberendezési stílusnak, sokkal inkább arra helyezzük a hangsúlyt, hogy a saját életmódunknak megfelelő otthont teremtsünk magunknak. Az arányos térhasználat, a jól kiválasztott színek és a fény mind hozzátehet az otthonunkhoz.

ABLAXÁRNY-RENDSZER Kft.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top