Otthonok és Kertek

Szobanövények tavaszi átültetése

Télen nem javasolt a szobanövények átültetése, de tavasszal mindenképpen célszerű erre sort keríteni, hiszen a virágföldből ekkora már kioldódnak a fejlődéshez szükséges tápanyagok. A rendszeres átültetés elengedhetetlen a növények egészséges fejlődéséhez.

Az átültetést tavasszal végezzük el, mivel a téli nyugalmi időszakban a növény gyökerei nem tudják a földet átszőni, s ez a növények pusztulásához vezethet. A megnagyobbodott gyökérzet a réginél 2-3 centiméterrel nagyobb kaspót igényelhet, így a megfelelő virágföldön kívül erről is célszerű gondoskodni.

Mibe ültessünk?

A műanyag kaspóból a víz nem párolog el olyan könnyen, mint az égetett cserépedényből, így a növényt ritkábban kell öntözni, viszont kevésbé esztétikus, mint az agyagkaspó. Az égetett edények előnye, hogy elpárologtatják a felesleges vizet, így elkerülhető a túlöntözés.  A cserép alja legyen lyukas, hogy a felesleges víz távozni tudjon.

A pangó vizet nem kedvelő, de a párás közeget igénylő növényeket célszerű tálcára állítani, a tálcát töltsük meg kavicsokkal, s erre öntsünk vizet.

Az átültetés menete

Az átültetés első lépése az alapos öntözés; a fellazult földből könnyebb kiemelni a gyökérzetet, így kevésbé sérül. Fontos, hogy a gyökérzeten földlabda maradjon! Az új cserepet is érdemes beáztatni, s ha erre lehetőségünk van, béleljük ki az alját apró kavicsokkal, cserépdarabokkal. Következhet egy réteg föld, majd – a grafikán látható módon – hintsünk rá adott növénynek megfelelő tápanyagot (biohumusz, biovin stb.). Ezután a növényt óvatosan a földréteg közepére lehet illeszteni, majd a kaspó feltöltető földdel.

Fontos, hogy az új földet tömörítsük – nyomjuk össze -, mert ha levegős marad a táptalaj, az nem tesz jót a gyökérnek. Ültetés után is alapos öntözést igényel a növény.

A szobanövények leveleit ajánlott legalább havonta egyszer tisztítani. Langyos zuhannyal gyorsan átmoshatók, s aki teheti, esős időben a szabadba is kiviheti a növényeket. Sokak által alkalmazott (öko)praktika a banánlevéllel történő levéltisztítás. A banánlevél belső oldalával törölgessük át a leveleket, szép fényt kapnak. A kaktuszoknak, a molyhos levelű növényeknek nem tesz jót a vízpermetezés.

Fotók: gardens & yards, ivillage, hunecke-zubehoer, interior exterior plan
Forrás: Életszépítők

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top