Otthonok és Kertek

Szolár kerti zuhany – a modern kert egyik fontos kelléke

A szerencsés kerttulajdonosok tudják, hogy kertjük elengedhetetlen kelléke a napelemes zuhany. A felfrissülést a nyári hőségekben már el sem tudjuk képzelni nélküle. Továbbá a medence használata előtt is érdemes lezuhanyozni, illetve a használata után szintén.

Miért vegyünk szolár kerti zuhanyt?

Ma már bárki megengedheti magának a szolár kerti zuhanyt. Kis helyen elfér, egyszerűen beüzemelhető, a nyári hőségben megfizethetetlen.

Tudja, hogy üzemeltetése szinte semmibe sem kerül? Csak vízre van szükség, a többit megoldja a napenergia.

Tippünk: a napelemes zuhany olyan kertben is elengedhetetlen, ahol nincs medence?

Hogyan máshogy tudná magát így felfrissíteni?

Hogyan válasszunk szolár kerti zuhanyt?

Maga a zuhanytest alumíniumból vagy műanyagból készül, víztartályként valamint napelemként működik. A napenergiát tehát a víz melegítésére használja fel. A nyár folyamán nem szokatlan, hogy akár 60°C hőmérsékletűre felmelegíti a benne levő vizet, ezért a zuhany egy keverőcsappal van ellátva, mellyel egyszerűen beállítható a víz megfelelő hőmérséklete.

Milyen fajta szolár kerti zuhanyok találhatóak a piacon, és mire kell odafigyelnünk a választáskor?

A szolár kerti zuhany fajtái

Elsőként el kell döntenünk, hogy milyen típusú zuhanyt szeretnénk? Hordozhatót vagy stabilat?

A kertekben általában  fix szolár kerti zuhanyt használunk, amelyet stabil alapzathoz rögzítünk. A fix zuhanynak nagyobb a víztartálya, rendelkezik kiegészítő lábmosó csappal, tartósabb, viszont természetesen drágább is, mint hordozható társaik.

A hordozható szolár zuhany helye egyszerűen változtatható és elég, ha egy víztömlőt csatlakoztatunk. Könnyű össze- és szétszerelni valamint áthelyezni. Hátrányára legyen írva a kisebb víztartály, az alacsonyabb minőség és élettartam, valamint a lábmosó csap hiánya.

Mekkora víztartály a megfelelő?

Többféle űrtartalmú zuhany létezik, ezért fontos tényező, hogy hány ember fogja a zuhanyt használni. Egy gyors zuhanyhoz 2 ember számára elegendő 8 liter víz, egy család számára már körülbelül 20 literre van szükség. Amennyiben több személy is használni fogja a zuhanyt, a legjobb megoldás a 40 l vízbefogadó képességű zuhany.

A zuhany elhelyezése és karbantartása

Annak érdekében, hogy a zuhanyt maximálisan ki tudjuk használni, megfelelő helyet kell választanunk számára, valamint be kell biztosítanunk a megfelelő karbantartást is. Értelemszerűen ideális az olyan árnyékos hely a kertben, ahol a nap folyamán a leghosszabb ideig éri napfény a zuhanyt. Fontos az is, hogy a biztosítsunk az elfolyó víznek elvezetést.

A meleg napokon rendszeresen cserélje a vizet, hogy a szolár zuhany belsejében ne szaporodhassan el a baktériumok, valamint ne rakódjon le vízkő.

Melyek a szolár kerti zuhany további előnyei?
•    A zuhany stabilan rögzítve van és nem döntheti el a szél, nem sérülhet az időjárástól.
•    Előny lehet az állítható zuhanyfej.
•    A keverőcsap is elengedhetetlen, hogy mindig igényeinek megfelelő hőmérsékletű víz follyon a zuhanyfejből.
•    A legtöbb szolár kerti zuhany rendelkezik kiegészítő csappal, általában a keverőcsap alatt elhelyezve, amely kényelmes lábmosásra szolgál.
•    Tudja meg, hogy milyen víznyomást bír el a zuhany

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top