Otthonok és Kertek

Tavasz a Biokertben

Tél végén, kora tavasszal már mindenki várja, hogy kimehessen a természetbe, napsütésre és végre friss zöldséghez jusson.

Ilyenkor a legfontosabb a kiskert. Semmi nem fogható ahhoz az érzéshez, amikor saját kertünkben magunknak termelünk korai, friss, vegyszermentes zöldségeket!

Kis ráfordítással ma már egy biokiskertben is megoldható, hogy védett termesztő berendezésünk legyen a korai hajtatáshoz. Szuper, mini üvegházak, fóliasátrak kaphatók minden kertészeti áruházban. Ezeket fűtés nélkül, pusztán a nap által biztosított üvegházhatással tarjuk melegen, de egy kis trükkel ún. melegtalpat is készíthetünk. Ilyenkor egy keretbe friss trágyát teszünk az üvegház közepébe, letakarjuk és annak a tetejére helyezzük tálcákban, cserepekben a frissen vetett magokat.

Természetesen jó, kiegészítő megoldás lehet egy olyan fűtőberendezés amely egy termosztáttal összekötve rásegít, ha fagyveszély lenne.

A melegkedvelő palántákat klasszikusan az ablakban, télikertben, vagy üvegezett verandán szokták nevelni a hobbikertészek. Ez akkor nem a legjobb megoldás, ha csak egy oldalról kap fényt a kis növény. Próbáljunk tehát minél több fényt biztosítani számukra!

A paradicsom a legkevésbé érzékeny növény, ezért azzal bárkinek sikerélménye lehet.  Érdemes azonban bio vetőmagokat vásárolni, azok ugyanis nem csak nem tartalmaznak mérgező növényvédő szereket, hanem sokkal ellenállóbbak is. Ebben a bio vetőmagok közül is elöl járnak a ReinSaat növények. A Ruthje például nemcsak az egyik legfinomabb, hanem mivel a bogyókat takarja a levélzet, ezért nem károsítják nyáron a poloskák.
A paprikák már jóval igényesebbek tápanyagra, hőmérsékletre és fényre egyaránt. Vannak azonban olyan chilik is, amelyek akár át is teleltethetők cserépben, ezek jól tűrik a szobában nevelést.

Akiknek nem sikerül valamelyik palánta, azok ma már bio palántát is tudnak vásárolni.
Káposzta és a salátafélékből nem muszáj palántát nevelni, de aki így próbálkozik, annak jó hír, hogy nincs szükség külön fűtésre.

Február végén, ha elolvad a hó és rá lehet menni a talajra, el is kezdhetjük vetni a legkorábbi zöldségeket.
Ide tartoznak az olyan korai borsók, mint az Ambrosia, Norli, vagy Heraut cukorborsók. Retkek közül a kisebb hónapos retkek is vethetők már egészen korán szabadföldbe, vagy fűtetlen fóliába. Ilyen például a Cherry Belle, vagy a Sora fajta. A hagymákat is lehet vetni március elejétől magról, vagy dughagymáról.

A kora tavasz a levélzöldségek főidénye. A hidegtűrő spenótokat (Verdil, Matador, Butterfly), a korai salátákat (például: Catalogna tépősaláta, Ovation fejessaláta, Rukkolák), de akár az egészen különleges piros levélnyelű vársóskát is ilyenkor vetjük. Ugyancsak új, divatos különlegességek az ázsiai saláták, melyek közül legismertebb a mizuna és a wasabino.

A petrezselyem és korai sárgarépáknak is március a főidénye. Homokos talajon érdemes például a Robila, vagy Rolanka, kötöttebb a Rodelika fajtákkal próbálkozni a biokiskertekben.
A vetőmagoknál óvatosan járjunk el és ellenőrzött minőségű magokat vásároljunk, mert nagyon sok az illegális kereskedő, aki nem tartja be a növény egészségügyi előírásokat, így pedig sok kiirthatatlan vírust vihetünk be a kertünkbe!

Mindig fémzárolt vetőmagot vásároljunk!

Február második felétől egészen rügypattanásig lehet metszeni a gyümölcsfákat, bogyósokat.
A mikéntjéről tanfolyamokon érdemes tájékozódni, vagy szakemberhez fordulni. Amit semmiképpen nem hagyhatunk el, az a lemosó permetezés, amelyhez biokiskertekben a narancsolajos készítményeket (pl.: PREVB2) javasolunk, melyek teljesen természetesek és vegyszermentesek.

Amint elkezd hajtani, tegyük rendbe a szamócaágyásokat. Ritkítsuk, kacsoljuk, gyomláljuk, utána pedig takarjuk a talajt mulccsal!
A korai trágyázásnál használjunk fermentált bio trágyákat, mert a műtrágyák tönkre teszik a talajéletet!

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top