Otthonok és Kertek

Tavaszi csodák a biokertekben

Minden ember várja a tavaszt, a megújulást, a természet éledését. A biokertészek számára a virágzás beindulása a legszebb időszak. Meghatározó a gyümölcstermés szempontjából.

Nagyon sok veszély fenyegeti ilyenkor a gyümölcsfákat. Virágzás idején a legérzékenyebbek, ilyenkor egy alig észrevehető talajmenti fagy is elviheti a termést. Tavaly ez történt a cseresznyefákkal, sokan csak értetlenül álltak, hogy amúgy bőven termő fákon sok-sok virág ellenére alig volt gyümölcs. Másik probléma a beporzó rovarok hiánya. Téves elképzelés, hogy csak a háziméhek porozzák be a fákat, de szerepük meghatározó. Nagyon sok egyéb, hasznos rovar is segít a megporzásban, melyeket pusztán azzal is be lehet csalogatni és megtartani a kertünkben ha nem használunk totális rovarölőket, néhány „rovarszálló” elhelyezése és virágok ültetése tovább növeli a számukat. Nagyobb gyümölcsös esetén érdemes lehet felkeresni egy helyi méhészt, hogy a virágzás idejére telepítsen egy kaptárt biokertünkbe.

Pusztuló környezetünkben rohamosan csökken a hasznos rovarok, így a beporzók száma is, ezért egyre nagyobb gondot jelent majd a hiányuk. Kertészetekben már mindennapos a poszméhek telepítése.

A veteményes ágyásai szintén sok munkát és sok csodát tartogatnak. Ilyenkor már nem csak a szobai palántanevelés az egyetlen kertészeti lehetőség. Minden hidegtűrő zöldségfélét vethetünk már és felélednek az áttelelő, vagy évelő növények is.

Az összes gyökérzöldség vethető már.

Sárgarépák közül a legkedveltebb Nantin kívül igazi bio különlegességeket is választhatunk. A magas karotin tartalomra nemesített Robila, vagy Rodelika mellett a szív alakú Oschenherz és a fehér színű Maruschka fajták is megtalálhatók a ReinSaat biodinamikus vetőmagjai között.

A petrezselymek termesztése nem könnyű, aki nem akar vele bajlódni, annak a metélőpetrezselymet és a pasztinákot ajánljuk.

A retkek azonban igazi sikertörténetek lehetnek a kezdő kertészek számára. A hónapos retkek egészen április közepéig vethetők anélkül hogy felmagzanának. Fontos, hogy nem csak a nevük „hónapos” hanem a tenyészidejük is, ezért aki sokat vár a betakarítással annak nem nagyobb termés, hanem kukacos, csípős és fás retkei lesz a jutalma.

Az összes hagymás és gyökérzöldség talaját érdemes biológiai talajfertőtlenítővel kezelni a kártevők ellen. Létezik ilyen rovarölő gomba és a hasznos fonalféreg is, melyek ma már hatékonyabbak, mint a mérgező növényvédő szerek.

A hidegtűrő levélzöldségek a biokertek legfontosabb tavaszi terményei. A különböző Európában honos spenótok a legkorábbi Verdiltől, a Matadoron keresztül, a Butterfly fajtáig mind vethetők márciusban. Később már a melegkedvelő spenótfélék kerülnek előtérbe, ilyenek például az Újzélandi, vagy a különleges Malabárspenót.

Minden fejes és tépősaláta magja földbe kerülhet tavasszal. A Világ nagyobbik részén saláta alatt az ún.: ázsiai salátákat értik. Ezek valójában káposztafélék, amelyeket egész évben vethetünk. Rendkívül egészségese, finomak, aromásak. Minden salátakeverékben és wok ételben helyük van, a kertnek pedig érdekes színfoltjai. Némelyik kissé csípős, nagy kedvencek a gyönyörű Tatsoi és Rouge Metis, valamint a kifejezetten erős Wasabino.
Néhány helyen ma már olyan különleges levélzöldségek is elérhetők, mint az ősi magyar laboda, a színes mángoldok, a levélkoriander, vagy  a Szarvasagancs útifű.  Ezeket egy nagy fajgazdagságú biokertben mindenképpen érdemes kipróbálni.

A hagymák szintén fontos növényei a veteményesnek. A sárgarépát például ők védik meg a sárgarépa légytől (ez okozza a „kukacosságot”). Vethetjük magról, de könnyebb a dolgunk a dughagymákkal. Zöldhagymatermesztéshez egész évben használhatjuk.

Hüvelyesek közül áprilisig a borsókat, onnantól pedig a babokat vessük. A borsók közül olyat válasszunk, ami a kerti talajunkhoz megfelelő. Gyengébb talajon az olyan általános fajták működnek, mint például a Rajnai törpe, a Léda, vagy a Zsuzsi. Jó, humuszos kerti talajon terem jól az Onward, Kelvedon, vagy a Rondo. Itt is vannak különlegességek. Egyik a lila színű Blauschwokker, másik a balkonra is alkalmas Douce Provence és ne feledkezzünk meg a héjastul fogyasztható cukorborsókról!

Érdekesek még  a lóbabok, melyek őshonosak, nem Amerikából származnak és ugyanolyan korán vethetők, mint a borsók. Nagyon egészségesek, a modern konyhák most kezdik újra felfedezni, ezért sok receptet találhatunk hozzájuk.

A melegkedvelő zöldségféléket csak áprilistól vessük, a paradicsom, paprika palántákat pedig csak a májusi Fagyosszentek után ültessük ki.

Ne feledkezzünk meg a tápanyagok beviteléről. Biokertekben ennek legfontosabb eszköze a saját készítésű komposzt, melyet különböző bakteriális oltóanyagokkal és fermentált bio trágyákkal tehetünk gazdagabbá.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top