Otthonok és Kertek

Téli teendők a biokertben

A biogazdálkodásban elsősorban a növények saját immunrendszerére számítunk. Ez az oka, hogy főként ellenálló, vagy rezisztens növényeket telepítünk és a kert kialakításánál figyelembe vesszük az adott növények igényeit és azok alapján határozzuk meg a helyüket. Fontos a növények egymásra gyakorolt hatása. A gondosan tervezett biokertnél hosszútávon jelentősen lecsökkennek a növényvédelmi teendők.

Őszi metszést és lemosást mi csak beteg fáknál javasolunk. Ilyenkor eltávolítjuk az elhalt részeket, ami pedig rászáradt a fára (virág és gyümölcsmúmiák) egyszerűen seprűvel lesöpörjük. Így a fertőző részek legnagyobb részét eltüntetjük, megakadályozva a kora tavaszi újrafertőzést. Ezután narancsolaj és réz keverékével permetezünk.

Az egészséges fáknál a metszést kora tavaszra hagyjuk és ha nem muszáj nem használunk rezet, mert bár az emberre nem veszélyes, a talajban feldúsulhat.
Fontos késő őszi teendő, a hasznos madarak téli kertbe szoktatása. Aki ilyenkor be tudja telepíteni az énekes madarakat, annak nyáron kevesebb rovarral kell majd megküzdenie. Szárnyas barátainkat sokféleképpen etethetjük, ma már szinte bárhol kaphatók praktikus és esztétikus eszközök erre a célra. Legfontosabb, hogy aki elkezdi, az egészen tavaszig ne hagyja abba, mert amelyik odaszokott, mindig ott fogja keresni és ha nem talál éhen is halhat a hidegben!

Az etetésnél azonban sokkal fontosabb és hatékonyabb az itatásuk. Hóban-fagyban nem találnak szabad vízfelületet. Naponta kell friss vizet adni nekik ugyanabban az időpontban, mert megszokják.
Érdemes már ilyenkor belekezdeni a kora tavaszi vetés megtervezésébe, mert a vetőmagok viszonylag későn kerülnek a boltokba, így a legkorábbi fajtákat tavasszal már nehéz beszerezni. Ilyenek a dughagymák, petrezselymek, korai sárgarépák, borsók, retkek, saláták. Fokozottan érvényes ez azokra, akiknek magasított ágyásuk, vagy kisebb üvegházuk, fóliasátruk van.
A gyümölcsfák, bogyós sövények helyének és fajtáinak megtervezése is téli feladat. Januártól lehet megrendelni a biokertbe ajánlott régi magyar és rezisztens fák többségét, melyeket a faiskolák márciusban szállítanak majd.

A tervezéshez hasznos segítséget nyújthatnak különböző téli biokertészeti tanfolyamok. A Bio-gazdabolt csapata teljesen kezdő, és olyan hobbikertészek számára is indít családias hangulatú, gyakorlatorientált tanfolyamokat, akik vegyszerek nélkül szeretnének saját termesztésű zöldséget-gyümölcsöt tenni a család asztalára.
Télen élő növényi enzimekhez legegyszerűbben csíráztatással juthatunk. Érdemes kipróbálni!

www.bio-gazdabolt.hu

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top