Otthonok és Kertek

Templomból otthon. Mennyei vagy bizarr ötlet?

Hollandia elhagyatott templomainak egyetlen esélye az enyészettől való megmeneküléstől, ha műemlék mivoltuk méltóságteljes megőrzése mellett, minél kevesebb beavatkozással új funkciót kapnak.

Hollandiában több száz elhagyatott templom található. Ennek fő oka, hogy a hívek számának drasztikus csökkenése miatt az 1970-es évek óta kénytelenek voltak több mint 1000 templomot bezárni. Ezek közül megközelítőleg a negyede bontásra került, a maradék eredeti funkcióját elveszítve üresen áll, és idővel pusztulásnak indul.

Az elhagyatott templomok egyetlen esélye az enyészettől való megmeneküléstől az, ha a műemlék mivoltuk méltóságteljes megőrzése mellett, minél kevesebb beavatkozással új funkciót kapnak. Erre számos példát láthatunk napjainkban: étterem, könyvtár, lakóház, pub stb.

fotó: inhabitat.com; dezeen.com; wsj.com

Ez történt az utrechti Szent Jakab katolikus templom esetében is.

2007 és 2009 között egy projekt keretén belül a ZECC nevű holland építészeti tervezőiroda megvalósította, amire ritkán látunk példát: családi házzá alakította a templomot.

fotó: Zecc Architecten BV

Az 1991-ben megüresedett, majd 2007-ig antik bútorok bemutatótermeként és rendezvényteremként funkcionáló templomban a ’90-es években félemeletet alakítottak ki. Ez volt az egyik legfontosabb szempont a családi ház kialakításának folyamatában.

A félemeletet jelentős átalakításával megnyitották a teret, melynek célja, hogy a templom visszanyerje térbeli adottságait. A padlózat részleges eltávolításával elősegítették a természetes fény bejutását a földszintre.

fotó: Zecc Architecten BV

A hálószobák, a dolgozószoba és a fürdőszoba az átalakított félemelet alatt kapott helyet, ahová a padlóban és a falakon található nyílásokon keresztüla természetes fény közvetett módon hatol be. A közlekedőnek kialakított terek egyfajta belső udvarként, illetve térelválasztóként funkcionálnak.

A modern lakótér teljesen leválik a régi épülettől, így egyfajta installáció jön létre a templomban.

 fotó: Zecc Architecten BV

A közlekedő folyosó érdekessége, hogy direkt módon köti össze a nyitott homlokzatot a templom hátsó részével, ahol egykor az oltár állt.

fotó: Zecc Architecten BV

Hátul, az oltár helyén nyitott, szabadon álló konyhablokk és étkező kapott helyet. Az étkező érdekessége, hogy a templom padjai kerültek felhasználásra az étkezőasztal mellett.

fotó: Zecc Architecten BV

További érdekesség, hogy megtartották a templom eredeti fapadlóját, az ólomüveg ablakokat, és az ajtókat egyaránt

fotó: Zecc Architecten BV

A zárt parapetek irányítják a tekintetet és keretezik a lakóteret. Az üvegfelületek segítségével betekintést nyerhetünk a templom történelmi részleteibe, ami a múlt és a jelen fúzióját hozza létre.

fotó: Zecc Architecten BV

 

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top