Otthonok és Kertek

Természetesség és a kifinomultság a Japandi stílussal!

Az utóbbi években jelent meg egy elsőre meglepőnek tűnő, de mégis elegáns és különleges mix, ami két lakberendezési stílusból jött létre. Ez pedig nem más, mint a skandináv és a japán stílus egyvelege, a Japandi.

Hiába tűnik elsőre furcsának, e két irányzatnak nagyon sok hasonló eleme van, és az eltérő stílusjegyek is nagyon jól párosíthatók – ezért is olyan kellemes és magával ragadó a végeredmény. A DODO | Designban Otthon összegyűjtötte, hogy pontosan mi is jellemző a Japandira, tarts velünk!

A Japandi sajátos hangulattal rendelkezik, hiszen két teljesen különböző világ találkozásából alakult ki. Ötvözi a skandináv stílus barátságos, praktikus és friss életérzését és a japán minimalizmus szigorúságát, letisztultságát és kifinomultságát. Mivel mindkét stílusra jellemző a melegség és a funkcionalitás, ezért jöhetett létre ez a maximális harmónia.

Egyszerű természetesség

A Japandi stílus arra épül, miként lehet megteremteni a legfontosabbat: azt a közös életteret, ami a család számára a legmegfelelőbb környezetet jelenti. A stílus az ősi japán wabi-sabi filozófia, amely a lassú életet, és az egyszerűséget értékelő életmódot tartja követendőnek, valamint a skandináv hygge, amely magában foglalja a meghittséget, a kényelmet, és a jólétet gyúrja össze. Ennek eredményeképpen jön létre egy minimalista, modern, letisztult, esztétikus, funkcionális, de mégis barátságos enteriőr, ami téged is azonnal rabul ejt.

Az összképhez nagyban hozzájárulnak a természetes anyagok, melyet a legtöbb Japandi stílusú bútoron megfigyelhetünk. A tömörfából és fémből készült berendezési tárgyak, illetve a kerámia vagy éppen kő vázák és az egyéb kézzel készült díszítőelemek hangsúlyos részletei egy Japandi stílusban berendezett enteriőrnek. Használj világos vagy sötét fából készült étkezőszékeket, étkezőasztalokat, a puha díszpárnák és takarók mellett pedig kerámia kiegészítőket! Lényeges, hogy a felhasznált elemek mindenképpen összeillők legyen mind színben, mind anyagban.


GRENADA tikfa dohányzóasztalok

A Japandi a bambuszt, a rattant és a fonott darabokat, de a kőt és a kerámiát is preferálja. Az ilyen anyagokból készült dekorációk és tárgyak tökéletes kiegészítői ennek a stílusnak. Egy kisebb bambusz felhasználásával készült szekrény a lakásod bármely helyiségét feldobhatja. Nappaliban, fürdőszobában vagy éppen a teraszon egyaránt jól mutat. A természetet azonban zöld szobanövények és színes virágok segítségével is becsempészheted az otthonodba, sőt a szép növények beszerzése szinte kötelező a természetes anyagokból készült bútorok mellé.

BAMBOO függőlámpa 60cm

Nyugodt színek és harmonikus kontrasztok

A japán és a skandináv stílus esetén is rendkívül fontos a nyugalom, ezt a színek, az anyagok és a textúrák egyaránt megteremtik. A fentebb említett természetes anyagok mellett a színvilágban is legfőképp ezt érdemes követned, mellé jöhetnek pl. a kontrasztot is megteremtő fekete-fehér árnyalatok, a pasztell színek, 1-2 élénkebb szín, ha illik a környezethez.

BAMBOO LOUNGE barna mangófa tálalószekrény

Ahogy fentebb már említettük, a kontrasztok kifejezetten jellemzőek a Japandi stílusra. Mit is jelent ez pontosan? Előszeretettel használja a világosabb és a sötét színek, ami a skandináv és a japán stílus színvilágát is szimbolizálja. A színek kontrasztja a bútorokon, kiegészítőkön is megjelenik, de ugyanígy a fal, a padló színeként is látható.

Ha Japandi stílusú otthont szeretnél megteremteni, akkor ezekre a kontrasztokra figyelned kell, ami remek harmóniát teremt.

Ha mégis homogénebb környezetben gondolkodsz, akkor figyelj a textilek mintázatára, azok formájában is tökéletesen elővarázsolhatóak a kontrasztok. Fekete-fehér mintás párnák és ágyneműk, esetleg egy-egy élénk takaró, ami mindenképp jó választás lesz!

Ha pedig test közelből válogatnál a DODO kínálatából, akkor gyere el a bemutatótermünkbe!

1119 Budapest, Petzvál József utca 46-48., Galaxy irodaház földszint

Nyitvatartás: kedd-szombat 10:00-18:00

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top