Otthonok és Kertek

Top 5 trend az építészetben 2022-ben

Vajon mi lesz a divat és az elvárás az építészetben 2022-ben? Mire vágynak azok, akik mostanában tervezgetik és építtetik otthonukat?

A Deceuninck szakértői összegyűjtötték, eddigi tapasztalataik alapján mire számíthatunk a következő évben. Várhatóan központi elem marad a környezettudatosság, a természetközeliség és a felesleges sallangok és pazarlás kerülése. Egyre nagyobb szerepet kapnak továbbá az okos otthon megoldások, és a járvány is átalakítja az igényeket.

Otthont általában hosszú időre választunk. Minden tekintetben olyat akarunk, ami hosszú távon is jól szolgálja az egész család életét, testi-lelki egészségét. Olyan házat szeretnénk, ahol mindig jó lenni, fel tudunk töltődni, és funkcióit tekintve is praktikus. Ez természetesen minden embernek és minden családnak mást jelent, vannak azonban általános, gyakran megjelenő jellemzők, amelyek megfigyelhetők.

Minimalizmus: az egyszerűség diadala

Joshua Becker amerikai író szerint „az az első lépés az általunk vágyott élet felé, ha megszabadulunk mindentől, amire nem vágyunk”. Egy minimalista otthon nagyon jól támogatja ezt a törekvést, hiszen kiszolgálja a szükségleteinket, de nem vonja el a figyelmünket: tudunk arra koncentrálni, ami fontos. Miközben pedig hihetetlenül megnyugtató látványt nyújtanak a letisztult vonalak és formák, az egyszerű alapanyagok, a visszafogott, maximum monokróm színpaletta és a „kevesebb több” mindent átható elve. Mivel a minimalizmus semmit nem vonultat fel az éppen aktuális trendekből és divatos elemekből, abszolút időtálló megjelenést kölcsönöz, és biztos pontot jelent a bizonytalan és rohanó, szélsebesen változó világunkban. A környezettudatos irányvonalat képviselők is szívesen választják, hiszen nem használ felesleges anyagokat, tárgyakat.

Vissza a gyökerekhez

Sokaknak az nyújt megnyugvást, hogy egy egyszerűbb élethez térnek vissza. De egyeseknek ez nem a minimalizmust jelenti, hanem egy távolabbi kort és másfajta életstílust. Ezért hódíthat a „cottagecore” stílus, amelynél inkább a vidéki stílusjegyek dominálnak, a megszokottnál egyszerűbb, fenntarthatóbb és természetközelibb megközelítéssel. Alapvetően ruházati divatirányzatnak indult, de az építészetben is teret hódított. A cél a rusztikus, nosztalgikus és meghitt hangulat megteremtése azáltal, hogy amennyire csak lehet, behozzuk a természetet és a natúr alapanyagokat a belső terekbe. Ennek az irányzatnak a része, de más stílusú otthonokban is egyre gyakrabban megjelenik az az igény, hogy a növényeknek nagyobb teret szánjanak már a tervezés során kint is és bent is. Például legyen egy kisebb belső kert, ahol megfelelő fény éri a növényeket, vagy a homlokzaton alakítsanak ki helyet pár növénynek, hogy ne csak a balkonon díszelegjenek.

Zöldség mindenhol

A növényeket és az élővilágot helyezi előtérben a környezettudatosság is, csak máshogy. Egyre többen aggódnak a bolygónk jövőjéért, és igyekeznek a házukat is úgy terveztetni és építtetni, hogy minél kisebb terhelést róják mindeközben a környezetre. Ez sok szempontot magában foglal, például megújuló erőforrások használatára törekednek, ez a leggyakrabban a napelemet jelenti. Emellett a méret, a helyiségek funkciója és a tájolás során is azt veszik figyelembe, hogy a lehető legkevesebb energiát kelljen fogyasztani. Az alapanyagok esetében szintén rengeteg szempontot lehet mérlegelni a környezettudatosság jegyében: legyen minél kisebb az ökológiai lábnyom az előállítás és a szállítás során, az életciklus végén lehessen újra hasznosítani a terméket, és hogy legyen önmagában természetes vagy legalább újrahasznosított az alapanyag.

A technológia előnyeinek kihasználása

Szintén izgalmas trend az építészetben, hogyan szól bele a technológia a tervezésbe. Egyre több végfelhasználó már olyan kérésekkel és elképzelésekkel fordul az építészekhez, amelyek között szerepelnek az okosotthon-megoldások. Ezek egyre több helyen megkönnyítik az életünket a világítás és árnyékolás, illetve hűtés és fűtés automatikus szabályozásától és optimalizásáról kezdve a biztonság növeléséig.

A technológia villámgyors fejlődése minden területen izgalmas lehetőségeket tartalmaz az építészetben. Például néhány éve még sci-fi-nek tűnt, mára pedig már valóság, hogy egész épületek előállíthatók 3D nyomtatási technológia segítségével. A tervezők munkáját pedig mesterséges intelligencia képes: leveszi a vállukról az egyszerű, mechanikus feladatokkal járó terheket, így időt és teret hagy a valódi alkotáshoz.

A járvány hatásai

Ha az építkezési trendekről van szó, nem lehet anélkül sem elmenni szó nélkül, hogy a világjárvánnyal járó változások hatással vannak az otthonok kialakítására. Ez természetesen hosszú távú dolog, és alakulóban van, a vége pedig nem látszik. De az biztos, hogy a legtöbben most már nem teljesen olyan

otthonra vágyunk, mit két éve, mert átalakultak a szokásaink. Ennek megfelelően az, aki az elmúlt időszakban vág bele új ház építésébe, már új igényekkel jelentkezik a tervezőknél. Ez is minden családnál mást jelent, de általánosan arra készülnek az emberek, hogy több időt töltenek otthon. Több feladatot kell ellátniuk otthon, illetve a munkahely is rengeteg alkalmazottnál részben vagy teljes egészében átkerült ebbe a térbe, és az előrejelzések szerint nem is fogunk visszatérni abba a világba, amikor mindenki heti öt napban ült az irodában. Ehhez mérten a legtöbben máshogy viszonyulnak például a családtagokkal töltött időhöz és az otthoni térhez is.

Van, akinek ez azt jelenti, hogy kell külön dolgozószoba, ahol nyugodtan, elvonulva intézheti a videókonferenciákat és végezheti a munkáját. Van, akinek pont az ellentétére van szüksége: többfunkciós tereket igényel, mert a nappaliból akarja megoldani a munkát, miközben a gyerekfelügyelettel vagy éppen a főzéssel is foglalkozik multitasking módban. Jelentheti azt is, hogy nagyobb kamrát akarunk, mert több élelmiszert szeretnénk raktározni „ki tudja, mi jön még” alapon, és akad, aki a több home office miatt nagyobb figyelmet fordít arra, napközben mikor és hogyan éri nap a számára fontos helyiségeket. Néhányan inkább otthon kívánunk gondoskodni testmozgásról a házi konditeremben, a kertben vagy a nappaliban leterített jógaszőnyegen, amihez óriási fényözönt szeretne, extra nagy méretű ablakokon keresztül. Egyesek a nagyobb családi összejöveteleket szeretnék inkább otthon bonyolítani a nappaliban vagy a kertben, a korábban megszokott éttermek, játszóházak és egyéb közösségi terek helyett. És akad olyan is, aki inkább nem jár fürdőbe vagy wellnesshotelbe, de cserébe egy olyan meghitt vagy pazar fürdőszobát akar, ami kárpótolja ezért a kihagyott élményért az elkövetkező években.

 

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top