Otthonok és Kertek

Veszélyek a kertben

Mire kell odafigyelni, hogy a kert egy örömteli helyszíne legyen a gyermekednek, és ne egy megvalósuló rémálom? Ebben szeretnék segíteni egy picit, ez derül ki ebből a cikkből, ami most tavasszal igen aktuális, hetente folytatjuk. Nagyon sok olyan dolog van egy kertben, amiről nem is gondolnád, hogy veszélyt jelenthet a gyermekedre amikor a kertben játszik. Pedig bizony nagyon sok baleset megelőzhető volna, ha tudatosítanánk magunkban ezeket a dolgokat, és egy picit jobban figyelnénk rájuk.

Mire kell odafigyelni, hogy a kert egy örömteli helyszíne legyen a gyermekednek, és ne egy megvalósuló rémálom? Ebben szeretnék segíteni egy picit, ez derül ki ebből a cikkből, ami most tavasszal igen aktuális.

Így tavasszal érdemes átnézni a kertünket és eszközeinket, kerti gépeket is, hogy kellően felkészülten várják-e a tavaszt, így komoly veszélyeket, baleseteket előzhetsz meg. Sokan nem is sejtik, hogy milyen problémákat okozhat egy nem megfelelően karbantartott fűnyíró gép, vagy hogy mennyi olyan növény van a kértjükben ami esetleg mérgező, és erről nem is tudnak.

Menjünk sorra azon, hogy mire kell fokozottan odafigyelned, ha gyerekek is használják a kertet.

Mitől lehet életveszélyes a fűnyírógép?

Amennyiben te tartod karban a kerted, akkor nagyon fontos hogy a kerti gépeidet rendszeresen átvizsgáld. A legjobb ha ezt egy szakemberre bízod, mivel sok olyan részletet érdemes végig nézni ami otthoni körülmények között nem megoldható, illetve nem is gondolnánk rá.


Legelső a fűnyíró pengéje amit rendszeresen ellenőrizni kell. Nem is gondolnánk, hogy évente mennyien szenvednek balesetet saját kertjükben a munka közben, a lerepülő fűnyírópenge vagy egy a fűnyíró által elrepített tárgy miatt. Ezért ezt a részét a fűnyírónak évente többször, ha van rá mód minden használat előtt ellenőrizzük.

A gépek kerekeit is ellenőrizni kell, mivel ezek kilazulhatnak és kitörhetnek munka közben, ami nagyon veszélyes. Továbbá a penge tengelyének épsége is lényeges. Ugyanis, ha a tengely amire a penge rögzítve van nem teljesen egyenes, akkor előbb utóbb a rázkódástól meglazulhatnak a csavarok, esetleg el is törhetnek, és lerepülhet a fűnyíró pengéje.

Ezt okozhatja az is, hogy a fűnyírót véletlenül rátoltuk egy vakondtúrásra, vagy egy földből kiálló gyökérre. Ettől a tengely elferdülhet, ami már csak idő kérdése, hogy mikor okoz nagyobb kárt valamiben, vagy valakiben.

Mit érdemes tenni?

Amikor gépet használunk, vagy használnak a kertünkben, semmiképpen ne engedjük a gépek közelébe a gyermekeket, de a legjobb ha a kerti gép kezelőjén kívül senki nem tartózkodik ott ahol a munka folyik. Minden évben legalább kétszer ellenőriztesd le géped épségét, üzembiztosságát szakemberrel, ha nem vagy biztos abban hogy hibátlan az állapota.

Cikkünket a jövő héten folytatjuk, tartsanak velünk..

Szerző: Kelemen Gábor

Kertmenedzser

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top