Otthonok és Kertek

Vezérlés a szellőztetésben a biztos energiatakarékosságért

A lakásszellőztetés trendje – a többi épületgépészeti rendszerrel azonosan – az energiatakarékos megoldások felé orientálódik. Viszont a legfejlettebb berendezés is csak akkor igazán takarékos, ha azt jól is üzemeltetjük. Az otthon komfortjához az is hozzá tartozik, hogy a fizikailag komfortot biztosító berendezéseket mennyire könnyen és kényelmesen tudjuk használni. Sőt ha van lehetőség a kézi beavatkozások csökkentésére valamilyen automatizmussal, még biztosabb, hogy jól fog üzemelni a rendszer.

A Helios kompakt központi lakásszellőztető berendezései kis túlzással bármilyen fajtájú és szintű vezérléshez tudnak kapcsolódni, de a gyári érzékelők használatával önálló „szigetként” is megvalósítható automatikus, az igényeket pontosan lekövető szellőztető rendszer. Vegyük sorra, mit is tud egy korszerű szellőztető berendezés.

Az alap
A Helios KWL lakásszellőztető gépei szériakivitelben beállíthatók több profilos heti programra, illetve rendelkeznek egy páraérzékelővel. A kezelés egy érintőképernyős fali kezelőn vagy a minden gépben megtalálható webszerver segítségével a házi routerre kötve bármilyen okos eszközről – külön applikáció telepítését nem igényelve – kényelmesen megvalósítható.

Bővítsük szigetté
A Helios három féle érzékelőt kínál (pára, CO2, VOC) a helyiségekbe, amelyekből akár 6-6 darabot is felfűzhetünk egy bus-vezetékre, és a szellőztető gépre köthetünk. Így a mért értékek alapján változik a szellőzés teljesen automatikusan, elkerülve a túlszellőztetést vagy a túl kicsi légcserét.

Kapcsolódjunk
Meglévő vagy tervezett épületautomatika esetén nem kell feleslegesen duplázni az érzékelőket, a Helios KWL lakásszellőztető gépeit háromféle módon is vezérelhetjük kívülről.
– Analóg vezérlés: egy egyszerű 0-10V jel segítségével válthatunk a gép működési profiljai között.
– Digitális vezérlés: akár hagyományos relékkel vagy PLC-vel több üzemállapot között válthatunk a bemeneti kontaktokon keresztül.
– Modbus RTU: a széleskörben elterjedt RS-485 kapcsolaton keresztül programozott kommunikációt lehet megvalósítani.
– KNX/EIB: Az épületautomatizálás egyik legelterjedtebb kommunikációs protokollja a KNX, amelyhez egy opcionális külső modullal illeszthető a szellőztető berendezés.

Felhővel távolról
A Helios KWL lakásszellőztető gépek szériakivitelben csatlakoztathatók a Helios ingyenes felhő alapú távoli eléréséhez (helyi router és internet elérés szükséges hozzá). Ezzel a megoldással a világ bármely részéről interneten keresztül, biztonságos módon, egyszerűen a böngészőből elérhető a szellőztető gépünk vezérlése, mintha csak otthon lennénk.

A fenti „bőségtálból” bárki megtalálja a számára vonzó és komfortos vezérlési metódust, amely a gép magas műszaki színvonala és kiváló hatásfoka mellett szintén jelentősen hozzá tud járulni az energiatakarékos és gazdaságos üzemeltetéshez.

Kovács István

műszaki vezető

okleveles gépészmérnök

Web: www.helios.hu

Tel.: +36 (1) 425 3288

Kamleithner Budapest Kft. – A Helios ventilátorok magyarországi vezérképviselete

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top