Otthonok és Kertek

Zöld innovációk és enteriőr dizájn

Válassz környezettudatos megoldásokat a konyhád tervezésekor is!

A 2020/21-es szezonban a lakberendezés terén is egyre több fenntartható trenddel találhatod szemben magad: az újrahasznosított és megújuló alapanyagból készült termékek piaca kiszélesedik és olyan stílusos és minőségi megoldások születnek a kreatív ipar tervezőinek keze alatt, melyek kevésbé terhelik a környezetet. A február 28. és március 1. között megrendezésre kerülő Konyhakiállításon többel is találkozhatsz ezek közül, így ha fontos számodra a környezettudatosság otthonod tervezésekor is, akkor mindenképp érdemes ellátogatnod az eseményre! Addig is ismerkedj meg a fenntarthatóság jegyében megjelent friss treendekkel Szendrey Zselyke entriőrstylistnak köszönhetően.

Okosan a fenntartható jövőért
A konyhai technológiai újítások egyik legfőbb mozgatórugója a zero waste, vagyis a hulladékmentesség. Az okosberendezések elsőre talán felesleges luxusnak tűnhetnek, pedig egy okoshűtő beszerzésével sokat tehetsz a pazarlás ellen! A zöldségek, gyümölcsök élettartama jelentősen megnő az új generációs gépek speciális rendszereinek köszönhetően, és könnyedén nyomon követheted az élelmiszerfogyást is, így elkerülve a felesleges vásárlást. Az innovatív gépeknek köszönhetően a hagyományos sütési technológiákat is minimalizálhatod, így a lefolyóban landoló fáradt olajnak is búcsút mondhatsz. Természetesen már azzal is sokat tehetsz a Bolygóért, ha a konyhagépek cseréjekor a lehető legenergiatakarékosabb megoldásra törekszel, érdemes még akkor is így dönteni, ha ez egy egyszeri nagyobb kiadással jár.Minden, ami natúr
A természetközeli megoldások keresése hatással van a szín- és anyagválasztásokra is. A tengeri fű, a bambusz vagy a kukorica már megjelentek a modern bútorgyártásban és a dekorációs elemekben. A természetes rostok népszerűségének terjedésével előtérbe kerül a parafa, a banánrost és a rattan is. Ezek nem csupán megújuló anyagok, de izgalmas karakterükkel egyedivé varázsolják a végtermékeket is.

Sokat tehetsz a jövő generációjáért, ha a konyha tervezésekor átgondolod, mi az a szép, entriőrbe illeszkedő tárgy, amit újrahasznosíthatsz a közvetlen környezetedből. Egy újrahasznosított fa felület esztétikus és patinás megoldás lehet, mely egyszerre fenntartható és környezetbarát. A fa felületet könnyű felfrissíteni, megújítani, nem egyszer adhatunk neki új életet és remekül kombinálható más felületekkel, textúrákkal.A tárgyak új élete
A kreatív ipar központi törekvése a műanyag felhasználásának visszaszorítása, illetve az alapanyagok újrafelhasználása. Az egyik legizgalmasabb trend a különböző anyagok újrahasznosítása stílusos és funkcionális bútorrá, melyre számtalan izgalmas példát találunk a közelmúltból. Dirk Vander Kooij egyebek mellett CD-ket és hűtők műanyag hulladékait olvasztja be különleges bútorainak gyártásához, de fontos említést tenni az IKEA PET palackokból készül konyhájáról is.
Szintén zöld, és egyben esztétikus megoldás, ha a konyhád tervezésekor újrahasznosított üvegből készült pultban gondolkodsz. Az üveghulladékot, színes üveget, ablakokat a szelektív gyűjtést követően megtisztítják a kupakoktól, címkéktől, felesleges maradványoktól, majd apróra zúzzák és cementtel vagy más kötőanyaggal összekeverik. A végeredmény egy különleges, csiszolt felület, mely a konyhád egyedi színfoltja lehet.

A bambusz is remek választás, ha egy fenntartható dizájn konyha a vágyad. Amellett, hogy gyorsan nő, tartós, kemény és ellenáll a nedvességnek. Remek alternatívát biztosít a műanyag helyett, mert strapabíró, jól formázható és hosszú életű. Komposztálható, így a 100% bambuszból készült termékek élettartamuk lejárta után visszakerülhetnek a természetes körforgásba. A bambuszból kopásállósága miatt remek munkalap készíthető, többrétegűségének köszönhetően pedig felcsiszolással élettartama hosszú évekre növelhető. Fontos szempont a környezetbarát, egészségre ártalmatlan olajjal történő felületkezelés is. Organikus karaktere mellett a bambusz munkalap használatának nagy előnye, hogy szinte minden más kiegészítőt is gyártanak ebből az anyagból, így könnyű a különböző élettereket összehangolni az egyedi stílus feláldozása nélkül.Nézd meg a saját szemeddel!
Látogass ki február 28. és március 1. között a Budapest Arénába, és ismerd meg a fenntartható jövő, valamint a környezettudatos élet elengedhetetlen konyhai eszközeit a Konyhakiállítás 2020-on! Az ország egyetlen konyhai nagykiállításán olyan világszínvonalú újdonságokkal, ötletekkel, termékekkel és megoldásokkal találkozhatsz, melyekkel korábban még soha! Kirándulj a legújabb trendek, konyhatechnológiák és berendezések rengetegében, és szívd magadba a szakértők milliónyi ötletét!

www.konyhakiallitas.hu

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top