Otthonok és Kertek

ZÖLDEBB VÁROSOKÉ A JÖVŐ

JÓLÉTI ZÖLD

A fák és a növények nem csak látványnak csodálatosak a városban, a zöld kilátás sokkal több, mint egyszerű dekoráció. A zöld környezet javítja az életminőséget. A betegek sokkal gyorsabban gyógyulnak zöld környezetben, a zöld negyedek lakói kevesebbet veszik igénybe az egészségügyi intézményeket, a zölddel körülvett vállalatok alkalmazottai pedig sokkal boldogabbnak érzik magukat. Emellett egy városi park arra ösztönzi az embereket, hogy ott mozogjanak és pihenjenek, ami javítja az egészségüket.

A gyerekek harmonikusabban nőnek fel és jobban teljesítenek az iskolában, ha közelebb élnek a természethez. Egyre több iskola dönt úgy, hogy zöldebbé teszi az iskolaudvarát.

ZÖLD VÁROSOK, EGÉSZSÉGES VÁROSOK

Számos tényező veszélyezteti a modern városlakó egészséges életmódját. Életmódunkkal túl sokat ülünk, túl keveset mozgunk, és túl sok a szorongás és a stressz. Emellett a városi környezetben való élet nem tesz túl jót az egészséges életmódnak. A legnagyobb veszélyt a légszennyezés jelenti. Manapság a kis részecskeszennyezést tartják a városi légkörünk legsúlyosabb szennyeződésének. Az Utrechti Egyetem nemrégiben készült tanulmánya kimutatta, hogy a 10 mikrométernél kisebb méretű kis részecskék által okozott légszennyezés nagyobb hatással van a közérzetünkre, mint azt eddig feltételeztük.

Ha egy mindenre kiterjedő indítékra lenne szükség ahhoz, hogy a zöldebb városi területek mellett érveljünk, akkor az az lenne, ahogyan a „zöld” hozzájárul az egészséges életmódhoz A fák, a bokrok, de a növények, sőt a mohák is segítenek kiszűrni a levegőből a káros apró részecskéket. A forgalmas utcák, de a játszóterek, óvodák és iskolák közelében lévő parkok és zöldövezetek is tisztábbak lesznek, ha a fák és cserjék képesek megkötni a kis részecskéket és a nitrogén-dioxidot.

A Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete 2020-ban csatlakozott ahhoz a nemzetközi összefogáshoz, amelynek keretében széles körű tájékoztató kampányt indított települési felületek zöldítése, fenntarthatóbb működtetése érdekében. A Szervezet ezzel is szeretne hozzájárulni a klímaváltozás elleni küzdelem gyakorlati kezeléséhez.

A nemzetközi Green Cities kezdeményezés magyarországi tagjaként a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete szakmai partnereivel közösen szervez ismeretterjesztő és akadémikus előadásokat, valamint a lakosságnak, kisebb-nagyobb közösségeknek szóló, közérthető és a társadalmasítást célzó workshopokat. Ezáltal a települési környezetben elősegíthetjük a ZÖLD felületek megsokszorozását, a klímavédelemben is hasznos ZÖLD szolgáltató infrastruktúrát hozhatunk létre közös erővel.

Szerző: Díszkertészek Szakmaközi Szervezete

Képek: pixabay

 

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top