Otthonok és Kertek

100 éves tervezés: Arne Jacobsen Egg széke

Arne Jacobsen remekműve: az Egg szék – minden idők legikonikusabbja

Bemutatjuk az Egg széket, Arne Jacobsen dán dizájner által tervezett szimbólumot, mely a divat, a film és a popkultúra ikonjává vált.

egg szék

Arne Jacobsen (1902–1971) remekműve: az Egg szék – minden idők legikonikusabbja

Az Egg szék, Arne Jacobsen dán dizájner ikonikus alkotása, igazi remekmű, amely a divat, a film és a popkultúra szimbólumává vált. Ez a cikk feltárja a szék lenyűgöző történetét, kiemelve egyedülálló dizájnját, kényelmét és tartósságát, amellyel évtizedek óta elkápráztatja a világot.

Megjelent a Beatles Help videójában és Stanley Kubrick A Space Odyssey című filmjében, és a legmoziszerűbb széknek tartják. A széket Fritz Hansen gyártja.

Jacobsen korai élete és ihlete

Arne Jacobsen 1902-ben született Dániában. Fiatalon kőművesként és tengerészként dolgozott, mielőtt az építészet felé fordult volna. 1943-ban a náci rezsim elől menekülnie kellett Svédországba, de ez a nehéz időszak nem törte meg alkotói szellemét. Visszatérve Dániába, Jacobsen hamarosan elismert építész és bútortervező lett.

Az Egg szék 1958-ban, a koppenhágai SAS Royal Hotel számára készült el. A szék organikus formái, melyek a hattyú, a tojás és a vízcsepp alakját idézik, Jacobsen korai építészeti munkáira utalnak. A szék kényelmes és ergonomikus kialakítása hosszú órákon át tartó ülést biztosít.

egg szék

Arne Jacobsen pózol a híres székben

Egyedi dizájn és forradalmi anyagválasztás

Az Egg szék igazi úttörőnek számított a maga idejében. A szék héja egyetlen üvegszál erősítésű műanyagból készült öntvény, ami forradalmi anyagválasztásnak számított az 1950-es években. Ez a technika lehetővé tette a szék egyedülálló, varrat nélküli formáját, és hihetetlen tartósságot biztosított. A szék kényelmét poliuretán habbal töltötték ki.

egg szék

Egy szoba belseje a koppenhágai SAS Royal Hotelben.

Funkcionalitás és stílus ötvözete

Az Egg szék nem csak esztétikus élményt nyújt, de funkcionális is. A szék forgótalppal rendelkezik, így könnyen mozgatható, a kárpitja pedig könnyen tisztítható. Ezek a tulajdonságok ideálisakká tették a széket a szállodai környezethez, de az otthonokban is gyorsan népszerűvé váltak.

egg szék

Arne Jacobsen a SAS Royal Hotelben. Úgy döntött, hogy mindent maga csinál: az építészeti tervektől a kilincsekig és a bútorokig.

Miközben a szálloda halljában és a recepción folyt a munka, tojáshéj alakú székeken kezdett gondolkodni.

Miután Jacobsen teljesen elégedett volt az agyagformával, el kellett döntenie, hogy milyen anyagból készítsen tartós változatot. A végleges változat üvegszál erősítésű műanyagból készült: először használtak ilyen öntött egyrészes műanyag keretet. Poliuretán habbal egészítették ki. Kifejlesztettek egy kart is, amely lehetővé teszi a szék megdöntését.

egg szék

Határtalan népszerűség és örökség

Az Egg szék azóta a modern dizájn ikonjává vált. Számtalan filmben, reklámban és televíziós műsorban szerepelt, és a világ legnevesebb múzeumaiban is kiállították. A szék ma is gyártásban van, és továbbra is nagy népszerűségnek örvend.

Az Egg szék Arne Jacobsen zsenialitásának és innovatív gondolkodásmódjának lenyűgöző példája. Ez a szék nem csupán egy bútor, hanem egy műalkotás, amely a kényelem, a stílus és a funkcionalitás tökéletes ötvözete.

További különlegessége ennek a széknek, hogy mivel a poliuretán töltőanyag nagyon könnyű, maga az elem súlya a méretéhez képest meglehetősen kicsi: körülbelül 8 kg. Könnyen mozgatható volt, ami nagyon fontos volt a szállodának: folyamatosan változott a székek összetétele mind a szobákban, mind a közterületeken. Ezen kívül a kárpit könnyen tisztítható volt.

egg szék

Az Egg szék további érdekességei:

  • A széknek létezik egy háromlábú változata is, melyet “Drop” széknek hívnak.
  • Az Egg szék számos díjat nyert, többek között a dán Dizájn Díjat és az Arany Érem Triennálét.
  • A szék szerepel a Beatles “Help!” című filmjében, Stanley Kubrick “2001: Űrrepülés” című filmjében, és Robert Weide “Hogy veszítsük el barátainkat és idegenítsük el az embereket?” című filmjében is.

egg szék

Promóciós poszter Robert Weide „Hogy veszítsük el barátainkat és idegenítsük el az embereket?” című filmhez – az egyik szereplő egy Tojásszékben ül.

Ennek a széknek valóban boldog sorsa van. A szálloda bezárásakor már nagyon népszerű volt. A Radisson SAS Royal Hotel (jelenleg Radisson Blu Royal Hotel ) felújítását követően a 606-os Múzeumterem ismét autentikus környezetet kapott. És az összes megalkotott tárgy között a Tojásszék büszke helyet foglal el.

A tojásszéket a dán Fritz Hansen bútorgyár gyártja , amely 1934-ben kezdett együttműködni Arne Jacobsennel. A példányszáma már régóta meghaladta a milliót, bár eleinte nem gyártották nagy mennyiségben.

2008-ban a szék fél évszázados évfordulóját ünnepelte. A limitált példányszámból 999 példány készült: a kárpit csokoládé színű velúr bőrből, a lábak bronzból készültek és kézzel csiszoltak, minden széken személyi szám van domborítva.

egg szék

Az Egg and Swan jubileumi kollekciója, amelyet 60. évfordulójára adott ki Fritz Hansen: festetlen valódi bőr kárpit.

2018-ban, „arany” termékeinek 60. évfordulóját ünnepelve, a dán gyártó különkiadás mellett döntött – 1958 példányban. A „Swan” és „Egg” festetlen natúr bőrrel kárpitozott, ami a gyár ígérete szerint nagyon szépen öregszik. A „Drop” gyapjúkárpitban érkezett „vakondbunda” árnyalatban. Az alumínium talpak 23 karátos arannyal vannak bevonva.

Nézd meg a többi Design cikkünket!

További inspirációkért lapozz bele INGYENES e-magazinjainkban!

Kövess minket Facebook-onInstagram-on és TikTok-on!
Oszd meg!

Olvasni jó

Scroll to Top