Otthonok és Kertek

Te is kivágtad a tuját, mert azt hitted, hogy a babérmeggy majd nem fog sárgulni?

…avagy hogyan előzd meg az örökzöldek sárgulását 3 egyszerű lépésben

Az elmúlt években attól zengtek a szakmai fórumok és a közösségi média csoportok, hogy a tujának befellegzett a klímaváltozás miatt. Mindenki azonnal rántson fejszét, vagy láncfűrészt: döntse ki a tuja sövényeket, szolitereket, és ültessen helyette:

 • babérmeggyet,
 • korallberkenyét,
 • kínai borókát, vagy
 • leylandi ciprust…

Pedig amikor egy növényt valaki hosszú éveken, évtizedeken át ápol, óv, akkor nem szívesen teszi ezt. Főleg, ha ez idő alatt a kertjébe megszűnt a belátás, és egy kellemes, privát szféra alakult ki.

Kétszer is meggondoljuk, hogy ezt akarjuk-e veszni hagyni.

A legtöbb esetben érdemes is gondolkozni, és adni egy esélyt még a már elültetett örökzöldeknek… mert a következő sem lesz kivétel.

A tarka díszbogár, a borókaszú, és a gombás betegségek épp úgy találhatnak utat egy új növényhez is. Nincs olyan örökzöld, amelynek nincsen kártevője, vagy betegsége, csak talán egy kicsit ellenállóbb.  De ha nincsen gondozva, preventíven kezelve, előbb utóbb a tuja sorsára jut minden örökzöld!

Talán most, hogy lecsengett az első nagy babérmeggy-ültetési láz, és a néhány éves sövényeken megjelentek a rágások, és a sárga foltok ideje megérteni, hogy miért is mennek tönkre az örökzöldek (babérmeggyek)?

A válasz végtelenül egyszerű:

 • ha legyengül a növény, nem tudja visszaverni a kártevők és a gombaspórák támadásait.

Mit jelez az örökzöld sárgulása?

Amikor egy babérmeggy, vagy bármely más örökzöld növény levélzete sárgás színre vált egyértelműen valamiben hiányt szenved.

A növények fejlődéséhez, megfelelő nedvkeringéséhez, az önvédelmi mechanizmusokat szabályozó hormonszerű vegyületek termelődéséhez a mikro- és makrotápanyagok sokaságára van szükség. Ha valamiből nem áll rendelkezésére elegendő, akkor azt jelzi a színváltással.

Ilyenkor 2 fontos teendőd van:

 1. lombtrágyázással átsegíteni a növényt a krízisen (például a GardenMix lombtrágyával, ami a könnyen felszívódó tápanyagokat is tartalmaz), és
 2. rendbe tenni a talajt, hiszen onnan kellene a tápanyagokat és a vizet felvennie az egészséges működéshez.

A talaj helyrehozása egy kicsit nagyobb feladat. Nem elég kiszórni némi műtrágyát a babérmeggy tövéhez. A talajra az elmúlt évtizedekben ültető közegként tekintettünk, nem pedig élettérként. A műtrágya és vegyszerhasználat kiölte a talajéletet, megszakította a tápanyagkörforgást (lebontó szervezetek pusztulása), rengeteg toxikus anyagot halmozott fel, miközben a növények az életben maradáshoz szükséges nyomelemekért a talaj utolsó humuszkészleteit is felhasználták.

Kizsákmányoltuk a talaj.

Ezt csak úgy lehet helyrehozni, ha visszaépítjük:

 • feltöltjük szerves tápanyagokkal, ami a talajéletet és a növényt is táplálja
 • visszaállítjuk a humuszkészleteket, amelyek értékes, szervesen kötött nyomelemeket adnak a növényeknek, javítják a talaj vízmegtartó képességét, és erősítik a talajéletet (ehhez kiváló eszköz a granulátum és oldat formájában is kapható Humin Garden termékcsalád, ami hidrolizált (vízoldékony) humuszkészítményként azonnal hasznosul a talajban)
 • visszaoltjuk a talajba a hasznos életformákat és támogatjuk a szaporodásukat.

A talajélet visszaépítése egy folyamat, akár 2-3 szezont is igénybe vehet, és utána is folyamatosan támogatni kell, hogy fennmaradjon az egyensúly, és preventív kezelésekkel meg lehessen előzni a kártevők, vagy gombás betegségek megjelenését.

Hogyan előzd meg a növénysárgulást?

Ehhez évente legalább kétszer, tavasszal és ősszel ajánlom az Örökzöld Rutin kúrát. Az ápolási ajánlásban a kerti szezon elején és kora ősszel tápanyagpótlást kapjon a növény, illetve a GardenMix réz és kéntartalmú lombtrágyának köszönhetően egy vegyszermentes, preventív kezelést is, ami segít megelőzni a gombás betegségeket.

A kezeléseket célszerű a nagy tavaszi formázásokkal, és a kisebb őszi fazonigazításokkal együtt kúraszerűen elvégezni, így a növény a nyári kánikula és akár egy téli aszály stresszhatásaira is alaposan fel tud készülni.  Ilyenkor a beteg, sárga – barna ágakat vágd le (vissza fog sűrűsödni a helyén a lomb), és mehet is a prevenciós permetezés.

Azaz a 3 egyszerű lépés, amit évente kétszer ismételned kell:

 • metszés, belső tisztítás, sebkezelés
 • tápanyag és humuszpótlás
 • preventív kezelés a gombás fertőzések ellen

És a legjobb, hogy ezt egy alapos Örökzöld Rutin beöntözéssel és vegyszermentes permetezéssel oldod meg.

Amennyiben nyáron jelentkeznek a stressz tünetei: iktass be egy soron kívüli huminsavas beöntözést, és egy MyrMagnézium+ GardenMix lombtrágyás kezelést. 

Ha odafigyelsz az örökzöldekre, megkapják a szükséges tápanyagokat, és még egy kis támogatást is adsz az immunrendszerüknek: hatékonyan vissza tudják majd verni a kártevők támadását (pl. gyantatermeléssel) és a gombás fertőzéseket is.

A megfelelő ápolással a „kényes” tuja és a „szívós” babérmeggy is évtizedeken át ékesíti majd a kerted.

Egészséges örökzöldeket kíván:

Molnár Gábor Éva kertészmérnök

https://kertfuvesites.hu/

 

 

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top