Otthonok és Kertek

Így tervezd meg jól! – 5 tipp konyhatervezéshez

Ötletek és gyakorlatba ültethető tippek, ha tervben van egy új konyhabútor kialakítása.

#1 konyhatervezés tipp

Ötletelés alaprajzon

Sajnos rossz hírem van: nem a Pinterest képek nézegetésével kell kezdened a konyhatervezést. Minden jól kitalált és dizájnos konyhabútor, amire azt mondod, hogy “wow, ilyen kell nekem is” – a tervezőasztalon kezdte az életét. 

Miért? 

Azért mert nem tudod másképp kitalálni, hogy melyik részt hogyan lehet a legjobban kihasználni. Itt látod majd, hogyan nyílnak az ajtók, honnan húzod kia a fiókot. Így elkerülheted azt, amikor a sarkot mindkét irányból ki akarod használni, de valójában egyik szekrény sem alkalmas erre. Vagy nem fogsz az ajtóba hűtőt tervezni, mert azon a falon amúgy bőven elfér, csak hát a másik falon is van szekrény, ami belóg a térbe szintén 60 cm-re.

Méretarány számítás

Az életszerű és használható ötletek felrajzolásának előfeltétele a méretarányos alaprajz. Enélkül nagyon mellé lehet nyúlni a helykihasználásnak, és ami a papíron még odafért, az a valóságban már igen szűkös lesz. 

Fontos tehát, hogy első lépésként felmérd az egész helyiséget. Itt még nem kell méretarányban rajzolnod, egy sima kézzel rajzolt ákom-bákom is elég lesz. A fontos az hogy legyenek rajta a méretek, amiket mértél. 

Ezután számold ki a méretarányt, ami egy átlagos konyha esetében 1:20 legyen, vagyis amit mértél a valóságban, azt oszd el 20-al. 

Érdemes cm-ben felírni a papírra a számokat, és nem méterben. Így egyszerűbb lesz majd a méretarányt is számolni. Tehát ami a valóságban 100 cm, az a papíron 100cm/20 = 5 cm lesz. 

Miután kész vagy a méretarányos alaprajzoddal, készíts minél több elrendezés ötletet. Figyelj arra, hogy a bútorok és gépek valódi méreteit számold át a méretaránynak megfelelően.

Bónusz ötlet: 

Rajzold fel a különböző méretű bútorokat és a gépeket a megfelelő méretarányban – ha 20-as ban rajzoltad az alaprajzot, akkor a bútorokat is 20-asban. Ezután színezd ki, írd rá, hogy mi micsoda, akár a méreteit is, és vágd ki a kis négyzeteket, téglalapokat. Így csak rá kell tenned az alaprajzra, és tologathatod őket. Ne felejtsd el lefotózni, hogy később tudj majd válogatni az elrenedzésekből. 

#2 konyhatervezés tipp

Inspiráció gyűjtés

Eljött végre a Pinterest ideje is. Jöhetnek az inspirációs fotók. Mappázd külön azokat a képeket, amiknek a stílusa, a színvilága tetszik és gyűjtsd külön mappába azokat az ötleteket, ahol valamilyen technikai megoldás érdekel. Pl. egy sarokfiók, vagy egy kamraszekrény megoldás. 

Fontos, hogy tudd: az amerikai konyhabútorok másképp vannak összerakva, mint az európai bútorok. Teljesen más szerkezeti megoldásokat, ajtóvasalatokat használnak és mások a rögzítések is, ezért nem feltétlen lehet kombinálni a Pinteresten látott megoldásokat a hazai gyártású bútorokkal. 

Találhatsz olyan asztalost, aki elszöszmötöl ezeknek az adaptációjával, de ennek meg lesz az ára. A dizájn anyagok használata is lehet egy olyan buktató, amit nem feltétlen gondolsz még itt az elején: azok a látványtervek, amik tetszenek, lehet éppen ilyen anyagokat használnak. Sőt az is lehet,- és ez a gyakoribb – nem létező anyagokat jelenítek meg a vizualizáció során, hogy minél inkább elérjék a kívánt látványt. 

#3 konyhatervezés tipp

Sarok megoldások

A legtöbben L-alakú konyhát szeretnének. Aki nem, annak általában nagy konyhája van, és konyhaszigetben gondolkodik. Ritkán találkozom azzal, hogy párhuzamos konyhát kell készítetni, pedig sokszor ez praktikusabban kihasználható és olcsóbban megvalósítható, mint a sarokkal rendelkező kialakítások. 

Na de nézzük, mi van akkor, ha tényleg az L-alak a legjobb a te konyhádban:

  • L-alakú sarokszekrény: lényege, hogy mindkét irányban van mélysége. A belső sarok rész minden esetben 60×60 cm, ha standard munkalappal dolgozunk. Ikea esetében ez 64×64 cm lesz, mert ezek mélyebb munkalapok és mélyebb szekrények, mint a magyar standard. Ehhez kell hozzáadnod mindkét irányban az ajtók méretét. Pl. ha egy kb. 30 cm-es ajtón akarsz benyúlni, akkor az mindkét irányban 60 cm+30 cm= 90 cm lesz a sarokszekrényed mérete. 
  • Ebbe az L-alakú sarokszekrénybe tehetsz polcot és körforgó vasalatot is. 
  • Lehet  az L-alakú sarokban fiókot is kialakítani. Erre van külön vasalatrendszer, amit az asztalosook használnak. Ilyen pl. a Blum SpaceCorner  
  • Érdemes ilyenkor 30 cm-nél nagyobb ajtómérettel dolgozni, hogy ne legyen túl kicsi a fiók belső mérete. Javaslom, hogy sarok fiók esetén 60 cm+40 cm legyen a minimum mindkét irányban. Tehát egy ilyen bútor az L-alakú konyhából mindkét irányban 100 cm-t fog elfoglalni. 
  • A hosszú saroktól sokan félnek, mert ez az úgynevezett “bebújós sarokszekrény”, aminek a belső része kicsit kihasználatlan. Ez abban az esetben tényleg így van, ha ez a szekérny a mosogatós, hiszen akkor a szerelvények is ebben a szekrényben vannak. Emiatt pedig semmilyen vasalattal nem tudunk számolni. 
  • Ez alól kivételt jelent a szelektív gyűjtő vagy más, kihúzható vag kiforduló szemétgyűjtő edény, ami felszerelhető a szifon alá is. De ez is megakadályozza, hogy a belső részt kihasználjuk. 
  • A hosszú sarokszekrénybe alapvetően két fajta vaslatot tehetünk: a kiforduló és a kihúzható vasalat. 

#4 konyhatervezés tipp

Falnézetek

Ahhoz, hogy valóban lásd, minek hol lesz helye és mekkora polctávolságokat kell tervezned, szükséged van egy falnézetre. A falnézet azt jelenti, hogy úgy tekintesz a bútorra, mintha szemben állnál vele. Nem olyan nehéz ezt sem megrajzolnod, ha követed ezeket a lépéseket: 

  • rajzolj egy téglalapot egy A4-es papírra, termmészetesen méretarányosan azt a falat, amire a konyhabútort tervezed. 
  • A vízszintes alsó vonal a padló, a vízszintes felső vonal a mennyezet vonala lesz. A két függőleges vonal pedig a konyha két széle. Ha ezen a falon ablak is van, akkor pontosan mérd meg, hogy hová esik, milyen magasan kezdődik (ez a parapetmagasság), és ezt is méretarányosan rajzold fel.
  • most az alaprajzon megtervezett bútorkiosztást másold át ide, de figyelj arra, hogy a saroknál lesz egy 60 cm-es holt tér, amivel kezdődik a sor, hiszen itt fordul a konyhabútor a másik irányba. 
  • számold ki a pult magasságát is méretarányosan, és így látod majd, hogy mekkora helyet kell kihagynod a felső szekrény alatt
  • tervezd meg az alsó szekrényhez a felső szekrények kiosztását is, de nem kell ezeknek együtt futni (ha megnézed a kiválasztott pinterest fotóidat, azoknál sem egyezik meg az alsó és a felső szekrénysor.)

#5 konyhatervezés tipp

Világítás

Nem feledkezhetünk meg a jól megvlágított munkapultról és a dekorációs világításról sem. Most térj vissza a választott Pinterest inspirációs fotóidhoz, és nézd meg, hoogy vannak világítások betervezve. Azt fogod tapasztalni, hogy a vílágítás adja meg a konyhák savát-borsát. Amellett, hogy nélkülözhetetlen a jó fény a biztonságos használathoz, nagyban hozzájárul egy konyha látványához is. 

Ezért gondold most át, hogy hová szeretnél világítást:

  • lesz üveges vagy nyitott szekrényed, aminek a belsejét szeretnéd megvilágítani?
  • lesz üvegpolc, ahol polcvilágítást szeretnél?
  • milyen pultvilágítást akarsz: süllyesztett ledprofilt, spotokat, vagy ledes lámpákat a felső szekrény aljára szerelni? 
  • hol lesz a mennyezeten világítás?
  • lesz-e a fiókokban világítás?
  • szeretnél-e a lábazatba világítást?

Ha ezt véggigondoltad, akkor máris elkészítheted a konyhabútor elektromos kiállásait, és a villanyszerelő máris tud dolgozni. Ne felejtsd el, hogy minden gépnek szükséges elektromos kiállás, de ehhez pontosan tudnod kell a gépek méretét és beépítési paramétereit, mert a gyártó sok esetben meghatározza az elektromos csatlakozás helyét. 

Hasznosnak találtad?

Akkor oszd meg másokkal is, és olvasd el a Paneltündér további kis lakásokkal kapcsolatos cikkeit is!

Főcikkek
Paneltunder Kriszti

15 szuper ötlet – ha sötét enteriőrt szeretnél

Sötét hálószoba A sötét háló annyira nem ritka, mint a többi helyiség. Ebben a térben könnyebben döntünk a sötét árnyalatok mellett, legyen szó falszínről, textilekről vagy akár a padlóburkolatról.  Ami mellett nehezebb pálcát törni, az a mennyezet színe vagy burkolata. A legtöbb esetben ragaszkodunk a fehér mennyezethez, mert nem szeretnénk, ha “ránk nehezedne” a plafon.

Read More »
faldekoráció
Főcikkek
Paneltunder Kriszti

15 szuper ötlet – faldekorációra, ha unod az A4 képkeretet

1.Tégla A vörös téglafal, legyen az igazi, vagy téglaszelet, esetleg gipsz vagy polystirol, mindig a régi építkezést juttatja eszünkbe. A tégla maga az otthon melege. Akinek volt téglája, annak háza is. Ez a kötődés a téglához, az égetett agyaghoz, szerintem sosem múló kapcsolat. A körülötte lévő falakat kiemelheted szinte bármilyen falszínnel, de a földszínekkel és

Read More »
Főcikkek
Paneltunder Kriszti

Nyaraló 4 személyre – de otthonnak is elfogadnánk

A jobb oldal A nyaraló bejárata a ház középvonalában helyezkedik el. Ez egy nagyon szuper megoldás építészeti szempontból, mert így az intim tér és a közösségi tér optikailag és funkcionálisan is ketté választható. Arról nem is beszélve, hogy biztonsági szempontból is a legjobb, hiszen minden terület egyforma távolságra van az ajtótól. Ebben a téglalap alakú

Read More »

Olvasni jó

Scroll to Top