Otthonok és Kertek

5 Design Tipp egy igazi Mezítlábas Tengerparti Nyaraló megvalósításához

A lakberendezés világában Simone Mathews neve egyet jelent a szüntelen nyaralás érzésével, hiszen olyan otthonokat tervez, amelyek egész évben a pihenést és a kikapcsolódást idézik. Legújabb projektje, egy egyszintes nyaralóház a ‘The Bach’ névre hallgat, és ugyanolyan lenyűgöző, mint a korábbi munkái.

Az eredeti állapotában a ház sötét és elavult volt. Simone és a helyi építőipari cég csapata újragondolta az alaprajzot, hogy több természetes fény áramolhasson be. „Az elrendezés megváltoztatása lehetővé tette, hogy az egykor sötét, zárt szobák életre keljenek” – mondja Simone. „A legnagyobb hatást a nappaliban lévő magasított tető hozta, amely ámulatba ejt, amint belépsz az ajtón.”

Nézzünk be a házba, és lessünk el 5 beach house dizájn tippet, amit a te nyaralódban is megvalósíthatsz!

tengerparti nyaraló képeiből montázs
Soul design

#1 Nyaraló design tipp – Kezdjük a padlóval 

“A tengerparti házakat mezítlábas életmódra kell tervezni” mondja Simone, aki mindig a padló kiválasztásával kezdi a felújítást. „A tölgyfa padló volt az alapja az összes választásnak” – magyarázza. „Az is szempont volt, hogy hogy érzi magát rajta a talpunk.” A homok elkerülhetetlen betolakodó minden tengerparti házban, ezért fontos olyan padlót választani, amely kibírja a gyakori porszívózást, söprést és felmosást.

nyaraló konyhája fehér natúr tónusokkal, természetes anyagokkal
The Palm Co – Soul design

ZHEN design tipp: valóban csodás és kellemes érzés a tölgyfapadló a lábunk alatt és van olyan felületkezelés, amivel strapabíróbbá válhat a parketta. Mindenesetre én jobban el tudnék képzelni tölgyfa utánzatú vinyl padlót a nyaralóba (is).

Ezek már megszólalásig hasonlítanak az igazi fa parkettára, de teljesen vízállóak és a poliuretán réteg miatt sokkal jobban ellenálnak a karcolásoknak és a szennyeződéseknek.

#2 Nyaraló design tipp – Maradj a letisztult színpalettánál

A tengerparti otthonokat gyakran a friss, vibráló fehér árnyalatok jellemzik. A ‘The Bach’-nál Simone egy kifinomult palettát választott, amelyben a lágy kék, szürke és fehér árnyalatok dominálnak, némi homokszínű bézzsel megspékelve – mindezek a ház tengerparti elhelyezkedése által inspirált színek.

nyaraló konyhája fehér natúr tónusokkal
The Palm Co – Soul design

ZHEN design tipp: ez a jól bevált és egyben kellemes, harmonikus „coastal design”, vagyis tengerparti színpaletta. A hazai vízközeli nyaralókban is nyugodtan alkalmazd ezeket, a világos, finom kék (akár türkiz) és a natúr színek behozzák otthonodba víz és a vízpart színeit. Egy erdőszéli lakban a kéket helyettesítsd például a zöld árnyalataival.

Ne feledkezz meg a fa és egyéb természetes anyagok (pl. nád / rattan) használatáról, amik melegséget hoznak az enteriőrbe.

#3 Nyaraló design tipp – szerkezeti elemek kiemelése

Az eredeti otthonából származó spaletta inspirálta Simone-t, hogy szekrényajtóként ilyen szerkezeteket használjon a nyaralóban. „Gyönyörű kék tónusban használtuk őket a konyhával összhangban és a fő hálószobában; így a szekrény nem csak praktikus, hanem dekoratív elem is lett” – mondja.

nyaraló nappalija fehér natúr tónusokkal, természetes anyagokkal
The Palm Co – Soul design

ZHEN design tipp: Egy nyaralóban jó ötlet lehet egy-egy bútordarabot is lefesteni a színpaletta valamelyik jellemző tónusával. A világoskék vagy akár színesebb bútordarabok könnyen feldobják a teret és fókuszpontjává válhatnak a szobának. További design tippeket korábbi cikkünkben [itt] találhatsz.

#4 Nyaraló design tipp – Kevesebb munka, több pihenés

Mivel az olyan nyaralóházak, mint a ‘The Bach’, csak időszakosan lakottak, fontos, hogy olyan kertet hozzunk létre, amely nem csak jól néz ki, de karbantartása kevés munkával jár. Luke Rogers, a Southern Edge Building igazgatója szerint minden a kertben a tartósságra lett kiválasztva. „Az íves fasétányoktól a tengerparti növényekkel körülvett kör alakú tűzrakóhelyig minden a tengerparti életmódra lett tervezve.”

nyaraló kültéri bútorok ívelt hátfal
The Palm & Co – Soul design
nyaraló kerti konyha
The Palm & Co – Soul design

ZHEN design tipp: Bár a fa egy szuper, sokoldalú természetes anyag, évről évre karbantartást igényel. Ha ezt elmulasztod, el fog kezdeni vetemedni, töredezni (néha még akkor is, ha nem mulasztod el).

A különböző műanyag rattan bútorok is, elsősorban a tűző nap hatására, szintén hamar elkezdenek elhasználódni.

Ahol csak tudsz, válassz tartósabb anyagokat kültérre (pergola, kültéri teraszbútor), mint például a fém.

#5 Nyaraló design tipp – Ahogy érzed.. menj a flow-val

Az ívelt elemek, amelyek igazán összekötik a házat és a tájat, eredetileg nem voltak részei a ‘The Bach’ tervének, mondja Simone. Csak amikor a ház teljesen elkészült, vált nyilvánvalóvá, hogy a feljáró és a terasz vonalait lágyítani kell. „Készítettünk egy íves falat a kerti szekcióknak” – mondja. „Ez egy fókuszpontot teremtett az utcáról nézve, és egy kis privát szférát a család számára. Az így kialakított ülőhelyen szabadon élvezhetjük a napsütést.”

nyaraló kertje sütögetővel ívelt fallal
The Palm & Co – Soul design

A ‘The Bach’ példája tökéletesen mutatja, hogyan lehet egy tengerparti házat funkcionális és esztétikailag lenyűgöző hellyé alakítani, meríts belőle ötletet te is hazai nyaralód kialakításakor.

Az eredeti cikk: https://www.homebeautiful.com.au/renovation-ideas/creating-the-perfect-barefoot-beach-house/

Hermány Zsófia – ZHEN design Lakberendezés & Home Staging

hello@zhendesign.hu

www.zhendesign.hu

 

Olvasni jó

Scroll to Top