Otthonok és Kertek

Lakberendezés másként – Így hozd be igazán a természetet az otthonodba a vaszati segítségével

Az életünk minőségét és mindennapjaink alakulását kedvezően befolyásolhatja, ha otthonunkat a védikus térrendezés, azaz a vaszati alapelvei szerint tervezzük meg és rendezzük be.

 

Korábban volt róla szó, hogyan invitálhatod be a természetet az otthonodba. Most ugyanígy ez lesz a fókuszban, de egy szinte teljesen más megközelítésben. Ha Te is azok közé tartozol, akinek a mentális egészségen túl ugyanolyan fontos a boldog és sikeres élet, a tudatosság, a fizikai és lelki egészség, akkor a vaszati által kínált eszközök számodra is kiváló megoldást jelenthetnek.

 

Visszatérve a címre. Ha nagyon röviden szeretném összefoglalni, akkor a vaszati egyik fő célja, hogy az épített otthonunk tökéletes összhangban legyen a természeti környezettel.

Az alábbiakban azt fogjuk körbejárni, hogy ez mit is jelent pontosan.

https://www.vivandtimhome.com/boho-living-room/
Mi is pontosan a védikus térrendezés, azaz a vaszati?

A vaszati az indiai négy fő véda (hindu szent iratok) egyikének tanításait bújtatta modernebb köntösbe, így összhangba hozható a modernkori építészettel is. A vaszati őse, a vastu, a védikus térrendezéssel és építészettel, várostervezéssel, valamint a természet univerzális törvényeinek alkalmazásával foglalkozott. Eredetileg csak a templomépítészetre vonatkoztak az írások, de később kiterjedt a városépítészetre, víztározók, középületek és családi házak megtervezésére is.

 

A vaszati célja

A vaszati nem csodaszer, hanem egy térrendezési eszköz, amely segíti harmonizálni az otthonunk energiáit és ezáltal az életünk valamennyi területét. Az eredmények eléréséhez szükséges a saját aktív részvételünk is. Több oldalról, több módszerrel is érdemes megtámogatni egy célunk elérését, problémáink megoldását, melyhez a vaszati is egy kiváló eszköz lehet. Ha például régóta betegek vagyunk, hiába járunk orvoshoz, ha közben otthonunk energiája nem támogatja a gyógyulást. Ugyanígy, attól, hogy otthonunkban megváltoztatunk valamit, nem leszünk egészségesebbek, ha továbbra is az egészségtelen életmódot folytatjuk.

https://www.vivandtimhome.com/boho-living-room/
Miért érdemes odafigyelni otthonunk energiáira?

A vaszati egyik fő tézise, hogy a Földet két irányból állandó energiaáramlás veszi körül, amely hatással van minden élőlényre ezen a bolygón. Tehát ez alól mi sem vagyunk kivételek. Az egyik a szoláris energia, a Nap energiája, amely keletről érkezik. Ezt talán nem is kell magyarázni, gondoljunk csak a felkelő nap sugaraira.

https://www.vivandtimhome.com/boho-living-room/

A másik az organikus, vagy magnetikus energia, mely észak-déli irányban hálózza be a bolygónkat. A Föld mágneses tere már szemmel ugyan nem érzékelhető, de nagyon is jelenlévő jelenség. A mágneses tér szintén hozzájárul a mindennapi életünk fenntartásához, hiszen a Napból és a világűrből érkező különböző részecskéket eltéríti a sarkok irányába, így egy védőhálót képezve körénk.

 

A vaszati tanítása szerint akkor vagyunk kiegyensúlyozottak, egészségesek, sikeresek, ha az épített tereink összhangban vannak ezekkel a természetes energiaáramlásokkal.

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy szó szerint ajtót nyitunk, vagy ablakot tárunk a keletről, illetve északról érkező kedvező energiaáramlásoknak. Természetesen az északkelet ugyanígy társul a két égtáj mellé, mint kedvező energiapotenciállal rendelkező terület.

https://www.vivandtimhome.com/boho-living-room/
Hatások a mindennapi életünkre

A kedvezőtlen energetikájú helyeken jellemzőbb lehet a levertség, gyakoribbak a betegségek, az álmatlanság, vagy párkapcsolati, anyagi és munkahelyi problémák üthetik fel a fejüket. A vaszati azt mutatja meg, hogy ezek a támogató energiák honnan érkeznek, hogyan támogatják, vagy éppen gátolják otthonunk energiáit és ezáltal a mi életünket.

A vaszati úgy tekint a házunkra, az otthonunkra, mint a második testünkre.

Otthonunk feltölt minket energiával, és valójában oda-vissza hatunk egymásra. Egyszerűen csak gondoljunk arra a tényre, hogy mi történik egy lakatlan házzal. Elkezd lepusztulni, sokkal gyorsabban amortizálódik, mert az emberek nem töltik fel élettel (az életenergiájukkal).

https://www.vivandtimhome.com/boho-living-room/
Hogyan működik a vaszati a gyakorlatban?

Otthonunk vaszati elemzése egy útmutatót, térképet ad a kezünkbe a lakásunk finomenergetikai adottságairól, amelyből megállapíthatóak az erősségek és gyengeségek. Ennek birtokában lehetőségünk van korrigálni az esetleges hibákat.

Egy vaszati elemzés lépései:
  1. Energiaáramlás vizsgálata: Meg kell vizsgálni, hogy a fő irányokból érkező energiaáramlásnak megfelelően mennyire nyitott vagy zárt a lakásunk/házunk. A vaszati szerint ezek a kedvező energiák északról, északkeletről és keletről érkeznek az épületekbe. Meg kell nézni, hogy ezeken az égtájakon van-e nyílászáró, esetleg a főbejárat.
  2.  Formák és elhelyezkedés: Meg kell vizsgálni, hogy a lakásunk/házunk milyen formájú, valamint az egyes helyiségek hol, melyik égtájakon helyezkednek el. A különböző égtájaknak különböző tulajdonságai vannak, és bizonyos funkciók meghatározott égtájakkal harmonizálnak.

Egy szemléletes példaként a délkeletet említem meg. A délkelet minőségét a tűz elem határozza meg. Ezen a részen már bőven éri a nap az épületet is, így leginkább az a funkció „érzi” itt jól magát, ami a tűzhöz köthető. Egy házon belül a tűz elemet a konyha testesít meg leginkább, így a konyha egyik ideális helye a lakás délkeleti részén helyezkedik el.

Mi tudsz akár már most megnézni otthonodban?

Akár mélyebb ismeret nélkül is ellenőrizheted az alábbiakat az otthonoddal kapcsolatban:

  • Hol kel fel a nap? Milyen tájolású az épület?
  • Hol és mekkora nyílászárók vannak?
  • Van-e az otthonodnak bővítménye (terasz, télikert, szélfogó)?

Ezek alapján már most is kaphatsz egy elnagyolt képet az otthonod elhelyezkedéséről. Egy részletes elemzéshez azonban szükség van egy méretarányos alaprajzra, az égtájak pontos megjelölésére, valamint az épület kiugrásainak figyelembevételére, továbbá az épületet körülvevő természeti és más jellemzők ismeretére. Családi ház esetén a telek adottságai is fontos szerepet játszanak.

 

A meghatározásban esetleg segítségedre lehetnek az internet térképes alkalmazásai. Csak egyszerűen begépeled a lakcímed és automatikusan égtájhelyesen meg is jeleníti az otthonodat a képernyőn. Az is nagy segítség, ha rendelkezésedre áll a ház alaprajza, ahol jó eséllyel pontosan jelölték az északi irányt (azért ezt is érdemes ellenőrizni, de kiindulásnak nem rossz). Ebből láthatod, hogy párhuzamosak-e a ház/lakás külső határoló falai a fő égtájakkal, vagy tapasztalható némi eltérés. Azt is megfigyelheted, hogy van-e nyílászáró, vagy bővítmény a már fentebb említett kedvező égtájak irányába, azaz észak, északkelet, vagy kelet felé. Azt azonban szeretném kihangsúlyozni, hogy ezzel egy elnagyolt képet kapsz az otthonod elhelyezkedéséről. Egy részletes elemzéshez szükség van egy méretarányos alaprajzra, az égtájak pontos megjelölésére. Ezután történik meg a pontos kiszerkesztés, mely során még figyelembe vesszük az épület esetleges kiugrásait, a telek adottságait. De egy elemzés során az ottlakókat is figyelembe vesszük, tehát egy elemzés jóval árnyaltabb képet ad, és nemcsak a lakás fizikai adottságait veszi számításba.

 

Jelen írás keretei között egy kis ízelítőt szerettem volna átadni a vaszatiról. Ez egy gyönyörű, komplex védikus tudomány, ami teljes mértékben a természettel, a természetben fellelhető energiaáramlásokkal összhangban rezonál.

Képek: https://www.vivandtimhome.com/boho-living-room/

Miklovics Mónika – TÉRterápia

Olvasd el a többi cikkemet is: itt találod!

https://www.facebook.com/terterapiaotthon

@terterapia_miklovics_monika

Olvasni jó

Scroll to Top