Otthonok és Kertek

15 szuper ötlet – Térelválasztás a nappaliban

1. Konyhasziget borhűtővel

Ha már a nappaliban beszélgetünk, jól jön egy könnyen elérhető borhűtő, ahol a kedvenceinket tárolhatjuk. Nemcsak bort, hanem minden más vendégváró italt. 

Lehet beépített és szabadon álló is. A lányeg, hogy biztosítsd a megfelelő szellőzést a hűtő számára. A pult magaságánál arra figyelj, hogy a kanapén ülők kényelmesen tudjanak hátradőlni és a hajuk ne lógjon bele a munkapulton tárolt ételekbe. 

Egyébként ez a típusú térelválasztás kisebb helyiségekben is alkalmazható, de ebben az esetben a pult szélességét minimalizáljuk 30-40 cm-re. 

2. A média fal folytatásaként

A nappaliban általában helyet kap a tévé. A tévé egyébként érdekes darabja az otthonoknak lakberendezési szempontból. Jellemző, hogy a tehetősebb réteg már nem használ tévét és sok esetben a nappalit már inkább a baráti beszélgetésekhez kell berendezni, mint az esti tévézéshez. A kevésbé tehetős rétegnél pedig megfigyelhető ugyanaz a presztízskérdés, mint az autóknál: minél nagyobb, annál jobb.

Abban az esetben ha van tévé, és fontos, hogy az a kanapéról jól látható legyen, akkor az egyik jó megoldás, ha a nappali tévés fal folytatásaként egy bárpulttal elválasztjuk a konyhát. Így egy könnyed, átlátható, mégis erőtljesen szeparált funkcióváltást hozhatunk létre.  

3. Bárpult mellett kanapé

Amikor a konyhából is szeretnénk tévét nézni, akkor úgy kell megtervezni az elrendezést, hogy a kanapé háttal legyen a konyhának. De az is lehet, hogy csupány a fényviszonok igénylik azt, hogy a tévét és a kanapét melyik falon helyezzük el. Ezt mindig az adott lakásnál kell eldönteni. 

Az is felmerülhet, hogy a konhyát nem fallal, csupán lécezéssel választjuk el, így még szellősebbé tehetjük a térelválasztást. 

4. Térbe nyúló pulttal

Ez a típusú bárpultos elválasztás azért j, mert nincs alatta szekrény. Így könnyed, átlátható és a teret nem szűkítő optikai elválasztást tudunk vele létrehozni. Ezeket leülős részeket 1-2 főre tervezzük, mert igazán csak jelzé értéke van, és nem az egész család étkezésére találták ki. 

Szépen ki tudod emelni eg-egy dekoratív lámpával, és hangsűlyozni vele az egész helyiség srtílusát.

5. Karakteres mennyezettel

Néha az segít a legjobban a tér elválasztásában, ha a mennyezetre vezetjük a tekintetet. Ebben nagy segítségünkre vannak a festések, a gipszkarton vagy a dekortégla burkolatok is. De a manapság már leáldozóban lévő lammellákkal is ki lehet alakítani ilyen térelválasztást. 

6. Üvegfallal

Ha szeretnéd jobban bezárni a konyhádat és elszeparálni a főzés helyszínét, ám mégis meghagyni a természetes fényt, akkor az üvegfalas megoldás neked való. 

Ebben az esetben lehet egész fal, tehát padlótól mennyezetig, de lehet fél fal is, amikor egy parapetfalra állítjuk fel az üveg elválasztó elemet. A modern stílusb éppúgy beilleszthető, mint a klasszikusabb vagy a retró hangulatba. 

7. A hagyámos konyhaszigettel

Ami nem más, mint egy 60 cm mély konyhaszekrény sor, amiben akár főzőlapo, mosogatót vagy sima fiókos elemeket is elhelyezhetünk. A lényeg, hogy ez a rész teljes értékűen kapcsolódik a a konyhához, és szerves része annak. 

Ennél a funkcióváltásnál a térelválasztást leginkább karakteres lámpákkal, vagy mennyezetről belógatott tárolópolcokkal tudjuk elérni. 

8. Színekkel

A színekkel történő térelválasztás lehet festés vagy akár tapétázás is. A lényeg abban van, hogy felfuttatjuk a színt a mennyezetre is, ezáltal kapjuk meg a tér elkülönülését. 

A színes festést alkalmazhatjuk az egész konyhára is, de akár az étkezőrész is kaphat saját festést. Persze nem érdemes sok színt keverni. Viszont mindenképp javasolt, hogy ezt a kiemelő színt a nappaliban is megjelenítsük, díszpárnákon, vázákon, egyéb kiegészítőkön. 

9. Falnyílással

Ha teljesen mégsem akarjuk bezárni a konyhtá, de szükségesnek érezzük, hogy külön legyen a nappalitól, akkor lehet jó választás az ablaknyílással készítettt válaszfal. Ebben az esetben lehet akár ajtó is a konyhán, tehetünk zárható, valódi ablakot is a nyílásba, ha szeretnénk a szagokat bent tartani. 

Így viszont lehetőségünk lesz arra, hogy alkalomadtán – ha mondjuk feltálaljuk az ünnepi ebédet a nappaliban vagy az étkezőben, – egybenyissuk a teret. 

10. Tolóajtóval

A tolóajtó alap esetben a zárt konyhára emlékeztet bennünket, ám ha nincs ablaka a konyhának, akkor is lehet zárt ez a helyiség. Ilyenkor érdemes keretes vagy keret nélküli, edzett üveg tolóajtókat gyártatni a nappali és a konyha közé. Ez lehet a kanapé mögött de a kanapé mellett is, attól függően, hogy milyen elrendezése van a bútoroknak. 

11. Tükörrel

A tükör bármilyen helyiséget képes nagyobbá varázsolni. Így a nappali térelválasztásához használt, teljes belmagasságű tükör is azt a látszatot kelti, mintha nagyobb lenne a nappali. 

Érdemes ezt a térelválasztási módszert használon, ha kicsi a nappali rész. Akár kombinálhatod is a tolóajtós verzióval, de ebben az esetben ha bezárod, akkor sötét lesz a konyhában. 

12. Polcokkal

Bármilyen készen kapható vagy akár direkt a térelválasztásra készített egyedi polcos elemmel elválaszthatod a két funkciót. A lényeg, hogy ez egy áttört felület legyen, mert így nem zárod le a teljesen a konyhát a nappalitól. Nagyon jól mutat, ha fekete bútorlapból készíted el a polcozást, és telerakod virágokkal, zöld növénnyel. 

Ne felejt el világítást is tenni a polcokra, így még hangulatosabb lehet a térelválasztó. 

13. Dekor panellel

Míg a korábbi években a lamellák teret hódítottak a dekoráció és a térelválasztás piacán, addig mostanában visszatérnek a gömbölyűbb formák, eklektikus minták. Ezek a jelzés értékű panelek készülhetnek hajlított, gőzőlt fából, fémből, sőt akár műanyagból is. 

 

14. Lamellával

Persze a lamellás elválasztás még ma is sok helyen megjelenik, és ha úgy érzed, neked még mindig ez tetszik, akkor bátran használd. 

Míg korábban szinte mindig tölgy lamellákat használtak, főleg a trend elterjedésének kezdeti szakaszában, ma már sokszor láthatunk festett lamellákat, amik színben passzolnak a dizájn többi részéhez. 

15. Burkolatváltással

A legegyszerűbb térelválasztó tehnika, ami optikailag megosztja a konyhát és a nappalit, az a burkolatváltás. És itt nem kell a műanyag leragasztható burkolatváltóra gondolnod, mert ezt sokkal elegánsabban is meg lehet oldani. 

 

Olvasd el ezeket is a Paneltündértől:

15 szuper ötlet – Ha egy légtérben van a nappali és a háló

Képek forrása: Pinterest

Olvasni jó

Scroll to Top