Otthonok és Kertek

Legyen szép és praktikus

– avagy gyerekszoba kialakítása szülői szemmel!

Szülőként örülünk, ha a gyermekünk kreatív. De mi van akkor, ha éppen a frissen felújított falunkon éli ki a kreativitását? Talán az örömünk egy pillanat alatt ürömmé változik.

Jó megoldás a krétafal, amit a helyi igényeknek megfelelően alakíthatunk ki mi magunk! Nem elhanyagolandó, hogy egy jól kialakított krétafal egyben a szoba dísze is.

Több szín közül választhatunk a Costa Bolla webáruházban a táblafestékek közül. Határozzuk meg, hogy melyik falfelületünkön szeretnénk kialakítani a krétafalunkat! Kisebb gyermekeknél praktikus a padlótól indítani a festendő területet. Nagyobb gyerekeknél kialakíthatunk egy sávot térdelő magasságtól álló magasságig. A határvonalakat ragasztócsíkkal tudjuk meghatározni.

A táblafestékre is igaz, hogy jó alapra lehet szép végleges felületet kialakítani. Ebben a csiszolás és glettelés lehet a segítségünkre. Ecsetet vagy hengert is használhatunk a táblafesték felhordására. A száradási idő betartásával több rétegben dolgozzunk. Ezután felszedhetjük a határoló szélekhez használt ragasztószalagot.

Fakeretet is készíthetünk, amit a Costa Bolla webshopban kapható különféle divatos színű lágy dekorfestékkel lefesthetünk. Néhányat említsünk: vintage színekből bézs és barna, country színekből lila, kék és zöld; ezen kívül patinazöld, elefántcsont, burgundi vörös, viktoriánus rózsaszín, indigó, farmerkék, tejcsokoládé és tojáshéj színek is kedveltek a teljesség igénye nélkül. Ne felejtsük el, hogy a krétafal használata során krétapor is keletkezik, amit rendszeresen össze kell takarítani.


Egy nagyobb gyerekszobánál vagy más közösségi térnél sokszor jó, ha kialakítunk egy-egy kisebb egységet, amit külön funkcióval látunk el. A természetes fény útját ne korlátozzuk le teljesen!

A gyerekek is szeretik, ha legalább kis fény van abban a helyiségben, ahova belépnek, vagy amit éppen elhagynak. Használjunk dekoratív ablakocskákat! Ezáltal a fény be tud szűrődni este is és reggel is. Ha hő- vagy hangszigetelést is szeretnénk elérni, akkor természetesen a falszerkezetet ennek megfelelően kell kialakítani.

Amennyiben fát használunk térelválasztásra vagy díszítésre, sokféle színű festékből, lazúrból válogathatunk a Costa Bolla webáruházban (pl. lazúr, lágy dekorfesték, dekor zomácfesték, stb.).


Egy nap során a különböző fényhatások – legyen az természetes vagy mesterséges – új megközelítést adnak ugyanannak a szobának vagy a szobában lévő faliképnek. Ezt kihasználva készíthetünk képeket feszített vászonra, falapra vagy akár üveglapra.

A díszíthető tárgytól az alapozón át a festékig minden terméket megtalálhatunk ehhez a Costa Bolla webáruházban. Egy házilag készített festményen az egyes színek más harmóniát alkotnak verőfényben vagy ha éppen árnyék vetődik rá.

Egy faliképnek szánt falapon ha több rétegben hordunk fel különböző – de egymáshoz passzoló – színeket, akkor óvatos visszacsiszolás után különleges élményben lehet részünk. Ehhez is javasoljuk a lágy dekorfestéket. Stencillel (sablonnal) feliratot is készíthetünk rá, ami szintén jól néz ki, ráadásul 3D-s. Ehhez akár sűrű gélpasztát is használhatunk.


Akasztóval ellátott üveglapra pedig üvegfestéket használhatunk. Ha van egy kedvenc motívumunk, akkor a megfelelő méretben tegyük az üveglap alá, majd a kontúrfestékkel a körvonalakat húzzuk át. A kontúrozó nem csak azért fontos, hogy a körvonalak, apróbb részletek látszódjanak, hanem azért is hogy a festék ne folyjon ki a keretek közül.

Ecsettel inkább halványabb „szálas” kirajzolódást tudunk létrehozni, míg pipettával mélyebb egybefüggő tónusokat. Már a kontúrfestéknél választhatunk a normál, a metál, a neon és a sötétben világító fajták közül. Az igazi élmény azonban a sokféle színű, akár csillogó üvegfesték alkalmazásával érhető el, amivel a kitöltést vagy a hátteret festjük. Egy-egy  színnek is sok árnyalata rajzolódik ki annak függvényében, hogy milyen vastagon van rajta a festék vagy a csillámanyag mennyire sűrű azon a területen. Az üveglapok, festékek, kontúrozók, ecsetek is mind megtalálhatók a Costa Bolla webáruházban!

A legkényesebb kérdés, hogy mindezt ki tudja elkészíteni. Véleményem, hogy minden ember kreatívnak születik, de különböző területeken különböző mértékben. A kézműves foglalkozásokon az embereket figyelve azt látom, hogy valakinek nagyon könnyen megy, valakinek nagyon nehezen. Ebben viszont nagy szerepe van annak, hogy már kisgyermekkortól volt-e lehetősége a kreativitást átélni.

Akinek soha nem dicsérték meg a művét vagy esetleg még gúnyolták is, az sérülést szenvedett ezen a területen. Ahol sérült, ott kell gyógyulnia. Adjunk lehetőséget a gyógyulásra! Vágjunk bele! Legyünk kitartóak! Ha valamelyik technika tetszik, akkor  adjunk egy esélyt magunknak, hogy kipróbáljuk. És ha azt az egy esélyt elvesztettük, mert nem sikerült, akkor adjunk még száz esélyt és sikerülni fog! A fejlődéshez idő kell, akár gyerekről legyen szó, akár felnőttről. Ne feledjük! A kézműves kreativitás kihat a mindennapjaink kreativitására is! Látogasson el Costa Bolla webshop Facebook oldalunkra is!”

www.costabolla.eu

Olvasni jó

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top