Otthonok és Kertek

Együtt a természettel – Irány Mexikó

A díjnyertes Co-Lab által tervezett nyaralót a Yucatán-félsziget természetes szépsége ihlette. A keskeny telken épült villa a nevét az épületet körülvevő Areca pálmákról kapta. A Tulum dzsungelében található nyaraló a gondos tervezésnek köszönhetően tökéletes összhangban van a környezetével. Mindössze pár percre található a homokos strandoktól, az élénk várostól, a csodálatos maja romoktól és a felfrissülést kínáló cenotéktól.

TERASZ

Kialakításával és tájolásával lélegzetelállító kilátást nyújt a ház. Alkalmas akár kora reggeli jógázásra, napközbeni napozásra és pihenésre, vagy egyszerűen csak megfigyelni a dzsungelben lenyugvó napot. A fapergola védelmet nyújt a szél és eső ellen.

A 2020-ban épült villát, a Casa Arecát a Co-Lab Design Office díjnyertes építészei tervezték, és a Yucatán-félsziget természet adta szépsége ihlette. A buja növényzetben fekvő luxusnyaralót a „nyitott ház” koncepciójával alkották meg, amely szerint teljesen elmosták a belső és a külső tér közötti vonalakat. Az egyedi, minimalista belső terek tökéletes összhangban vannak a dzsungel zöld környezetével.

A gondos tervezés eredménye az ablakok és üvegajtók megfelelő kiválasztása és pozicionálása is. A nagy méretű nyílászárókon át egész évben friss levegő és fény járja át a helyiségeket. A padlótól a mennyezetig érő, kiforgatható üvegajtókkal elmosták a határt a belső és a külső terek között, ez lehetővé tette, hogy a nappali és a szabadtéri medence összefüggő térré váljon.

A fenntarthatóság elvének betartásával, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében a tetőn található  napelemek segítségével oldották meg az energia- és áramellátását. Emellett ügyeltek arra is, hogy a minimalista, minden díszítést nélkülöző, egyszerű anyagokkal kialakított szobák berendezései, bútorai és kiegészítői természetes anyagokból legyenek, valamennyit Mexikóban gyártották, vagy helyi kézművesek készítették. Számos darab, például a kanapé, az étkezőasztal, az ágyak a Co-Lab egyedi tervezései.

ÉTKEZŐ

A padlótól mennyezetig érő üvegezésnek köszönhetően egy térré válik a kint és a bent. Szinte egy tágas tér, mely letisztultságával és zöld növényekkel körülvéve kellemes kikapcsolódást nyújt.

A külső falak vasbeton és beton falazóelemekből készültek, amelyek fehér, csiszolt cementtel borítottak. A homlokzatot texturált felülettel látták el, és fapálcákkal készített zsaluzat segítségével hozták létre. A belső terek kialakítása egyszerű, azokat halvány tónusú felületekkel, például krémszínű falakkal és csiszolt betonpadlókkal egészítették ki. A szekrények és az ajtók helyi tzalam fából készültek, amely tartósságáról ismert. A csapat ezen kívül parafát és jutát használt, hogy az otthon minél inkább illeszkedjen a tájba. A vázákat a tervezőcsapat által gyűjtött vadfüvekkel töltötték meg.

A puha és világos színpalettához használt faelemek segítségével a melegséget és a nyugalom érzetét viszik az enteriőrbe.

A többemeletes, 285 m²-es házban a szintekkel különítették el az egyes funkciókat, a közösségi és intim zónákat. Az emeleteket betonlépcső köti össze. A földszint egy nyitott tér, ahol a 10 fő részére kényelmes és tágas étkező, egy teljesen felszerelt konyha és nappali található. Itt alakítottak ki még egy fürdőszobát, valamint egy mosókonyhát, mosógéppel és szárítóval felszerelve.

A padlótól a mennyezetig érő, kiforgatható üvegajtók a kinti, kültéri zuhannyal ellátott medencére nyílnak.

A második emeleten kapott helyet a négy, extra méretű ággyal, gardróbbal felszerelt hálószoba, melyek saját fürdőszobával rendelkeznek. Minden szoba babaággyal áll rendelkezésre a kisgyermekes szülők számára. A szobák mindegyike nagy méretű ablakokkal van ellátva, és trópusi kilátással kényezteti lakóit.

A legfelső, harmadik emeleten található a tetőtéri terasz. Tökéletesen alkalmas jógázásra, napozásra és pihenésre, vagy egyszerűen csak lélegzetelállító kilátást nyújt a dzsungelben lenyugvó nap megfigyeléséhez.

A berendezése egyszerű, nagy, természetes textíliákból varrt párnákkal látták el. A fából készült pergola védelmet nyújt a napsütéses napokon, megteremtve a fény és az árnyék játékát.

A trópusi környezetben fekvő ház tökéletes példa arra, hogy kevés, egyszerű anyaggal és berendezéssel is megteremthető a nyugalom és béke szigete.

HÁLÓ

A minimalista szobák nélkülöznek minden díszítettséget, elősegítve a zavartalan pihenést, kikapcsolódást. A nagy méretű üvegfelületek összekapcsolják a benti helyiségeket a zöld környezettel. Így a nyugalom és béke érzetét keltik.

 Andok Zsuzsa

Fotó: casaareca.com

Tervezés: Co-Lab Design

Ez a cikk megjelent az Otthonok és Kertek Magazin 2021. június-júliusi lapszámában!

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top