Otthonok és Kertek

Hét ötperces lakberendezési megoldás az ünnepekre

Az IKEA karácsonyi kollekciójának megalkotásakor a tervezők az ünnepi készülődés rutinjából merítettek ihletet, a melynek középpontjában a családdal és a barátokkal eltöltött közös idő áll.Az alábbi hét ezerűen és gyorsan megvalósítható lakberendezési megoldással időt takaríthatunk meg, hogy az ünnepek valóban a kényelemről és a meghitt, együtt töltött időről szóljanak.

1.: Ünnepi dekoráció új köntösben
Jóllehet mindenki kedveli az évek során már megszokott karácsonyi díszítéseket, ám érdemes néha bátornak lenni és szakítani a hagyományokkal. Idén nem kell túlbonyolítani a készülődést, hiszen most kevesebb erőfeszítéssel is ugyanazt a jól ismert hangulatot tudjuk megteremteni. Elég, ha kihasználjuk az évszakban népszerű sejtelmes fények, a meleg árnyalatok és a tradicionális formák kínálta lehetőségeket.


2.: Karácsonyfa és alternatívái
A tradicionális karácsony elengedhetetlen kelléke a csillogó díszektől roskadozó karácsonyfa.  Ez a megszokott látvány azonban más módon is életre
hívható, csak egy kis kézügyességre és a határtalan fantáziánkra van szükség.
Egy modern festett acélból készült fenyőfaváz és néhány gömbdísz,például jó kiindulópont lehet az alternatív karácsonyfához.

3.: Terítéken a visszafogottság
A kevesebb néha több –és ez fokozottan igazidén az ünnepi asztalra. A karácsonyi vacsora fénypontja vitathatatlanul az étel, a teríték elég, hacsak támogató szerepet tölt be és kiemeli a karácsonyi menü fényét. A kreatívan az asztalra helyezett szalvétadekoráció, néhány szál növény és egy hagyományosan az évszakra jellemzőmotívumokkal tűzdelt asztali futó meghitt természetességet kölcsönöz az étkezés színhelyének.

4.: Konyhai készülődés
Az otthon egyetlen helyiségében sincs annyi történés azünnepek alatt, mint a konyhában. Annak érdekében, hogy a karácsonyi sürgés -forgásban sütés-főzés közben se veszítsük el ünnepi kedvünket érdemes néhány ügyesen megválasztott apró trükköt alkalmazni a konyhában–például elővenni az erre az időszakra tartogatott mintás karácsonyi kötényt,apró függő díszeket helyezni a helyiség több pontjára, így a konyhaszekrény fogantyújára, vagy egy meleg árnyalatú fényfüzérrel körbefuttatni az ablakot.

5.: Vendégvárás –karácsonyi parti otthon
Legyen szó bármiről, fontos, hogyne vegyük túlzottan szigorúan a szabályokat!
Legyen ez igaz a vendégvárásra is! Írjuk újra a szabályokat és adjunk karácsonyi partit az otthonunkban! Semmilyen extra erőfeszítést nem igényel az asztal átalakítása kínáló pulttá, a bútorok elhúzogatása a nagyobb hely kialakítása érdekében remek és könnyen kivitelezhető megoldásnak tűnik. Az összhatás tovább fokozható néhány téli kiegészítővel és egy meleg fényű hangulatvilágítással.

6.: Fények játéka
Az alábbi három egyszerű fénydekorációs ötlettel meghitt karácsonyi hangulat varázsolható az otthonhelyiségeibe.Annak, aki az egyszerű megoldások híve és kedveli a modern, egyedi kialakítású és olykor extravagáns dekorációs elemeket ideális választás lehet a túlméretezett kandeláber, vagy a földre is helyezhető, csillag alakú díszvilágítás.

Szinte nincs olyan pontja az otthonunknak, amit ne öltöztethetnénk karácsonyi díszbe. A függő lámpát például úgy tehetjük még egyedibbé, hogyha papírszalagra fűzött színes díszeket aggatunk rá, ami az esti félhomályban különleges látványt kölcsönöz a helyiségnek. Érdemes LED izzót választani a hagyományos helyett, hiszen ezzel is energiát takaríthatunk meg, amellett, hogy környezettudatosak vagyunk.

A karácsonyi izzósor hagyományos kelléke az ünnepi világításnak. A legjobb, hogy elég egyszer megvenni, majd utána kedvünk szerint cserélhetjük a lámpatestet a különféle hópehely, ajándékdoboz, illetve gömb alakú izzósisakokkal. Téli ágakra felfűzve nemcsak meghitt hangulat, de akár egy újabb alternatív karácsonyfa is alkotható.

7.: Csomagolás –egyszerű és mutatós
Az ajándékok csomagolása egyszerűbb tevékenység, mint gondolnánk! Csak egy ollóra, ragasztóra és némi papírra lesz szükségünk,egy színben hozzá harmonizáló szalaggal, hogy az ajándékok igazi ünnepi öltözetet kaphassanak. Idén mindenki megtalálhatja az ízlésvilágához leginkább illő csomagolóanyagot, legyen szó a visszafogott, természetes hatású natúr és fekete színekről, vagy az ilyenkor divatos piros árnyalatokról.

Az ajándékok csomagolásakor érdemes elővenni a tavalyról megmaradt papírokat, amik remekül kombinálhatók az idén karácsonykor beszerzettekkel.

Forrás: IKEA

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top