Otthonok és Kertek

Hogyan tegyük stresszmentessé az iskolakezdést?

Bizonyára minden szülő emlékszik, milyen érzés volt szeptember elején újra visszaülni az iskolapadba: a hosszú, gondtalan nyári hónapok után gyakran még a legfiatalabb korosztálynak is jelentős stresszforrás az iskolakezdés. Nézzük, szülőként hogyan könnyíthetjük meg az átállást!

Legyen akármilyen ideális az iskolai közösség, a nyári szünetet követő időszak minden diák számára megterhelő: a felhőtlen szórakozás után azonnal vissza kell szokniuk a szabályok, kötöttségek és házi feladatok világába. Szülőként sokat tehetünk azért, hogy ez könnyebb legyen – emlékezzünk vissza az iskolakezdés nehézségeire, és tegyünk róla, hogy pozitív élmények is érjék gyermekeinket szeptember első napjaiban!

Maradjunk pozitívak!

Ha csemeténk látja rajtunk, hogy mi is kedvetlenül fogadjuk ezt az időszakot, a borongós hangulat hamar ragadóssá válhat – igyekezzünk a mindennapi stressz ellenére pozitívak maradni, és mutassunk példát azzal, hogy jókedvűen várjuk az őszt! Gondoskodjunk arról, hogy megmaradjanak a szokásos nyári “szertartásaink”: ha eddig közös reggelivel indítottuk a napot, ezentúl is szánjunk időt rá!

Játékos feladatok

Az iskolakezdés egyik legizgalmasabb része az új tankönyvek felfedezése: lapozgassuk át együtt az új könyveket és munkafüzeteket, és néhány színes Post-it® cetlivel vagy jelölőcímkével válasszuk ki a legizgalmasabb feladatokat, amiket a tanév során együtt várhatunk – így rögtön érdekesebbnek tűnnek majd az év közbeni kihívások!

A szórakozás nem ér véget a szünidővel!

Nyáron természetes, hogy a szülők is kiveszik a részüket a szórakozásból: kiruccanás a Balatonra, egy gyors csobbanás a strandon, vagy épp közös lángosozás a piacon – nem csoda, hogy mindenki ezt az időszakot várta! Használjuk ki az ősz első heteit arra, hogy élményeket csempészünk a szabadidőnkbe: fedezzünk fel egy új strandot a gyerekekkel, vagy építsünk kuckót a kertbe – a lényeg, hogy a szabadidő ne csak a leckeírásról szóljon!

Kreatív kamaszok

A szeptember nem csak az általános iskolások számára kihívás: adjunk szabad kezet kamasz gyerekünknek a füzetek és írószerek kiválasztásában, hogy szórakoztatóan induljon a tanév: a 3M™ Scotch® Expressions Washi szalagokkal bármilyen formát vagy mintát megálmodhatnak maguknak. Ne feledkezzünk meg az érettségiző fiatalokról sem: pár csomag Post-it® jelölőcímkével és egy 3M™ Scotch® ragasztószalag-adagolóval új lendületet kapnak a tételekhez!

Készítsünk őszi “bakancslistát”!

Bár a nyár telis-tele volt élményekkel, fontos, hogy a borongósabb időjárás beköszöntével se feledkezzünk meg a programokról: írjunk közösen listát azokról a tevékenységekről, melyekre mindenképp szeretnénk időt szakítani! Gesztenyeszedés, sütisütés, egy szuper színházi előadás, vagy éppen tökfaragás – az ősz rengeteg emlékezetes pillanatot tartogat!

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top