Otthonok és Kertek

Luxus faház a hegyek lábánál

A hagyomány és a modernitás ötvözése egy olyan csodálatos természeti környezetben, mint a svájci Alpokban található Engadin-völgy, nagy kihívást jelent. A római Lazzarini & Pickering cég építészei vállalták és megvalósították ezt a gyönyörű házat.

Az eredmény egy többszintes, alpesi bájjal teli ház lett, amely a hegyvidéki építkezésben szokatlan anyagokat is tartalmaz.

A villa a domb természetes lejtését követi. A hat szintes épületben a fő hálószoba, a nappali és a dolgozószoba a föld felett, a konyha, az étkező, a vendégszobák és a medence pedig a föld alatt található.

“Ez egy nagyon fontos projekt volt számunkra. Olyan helyet akartunk létrehozni, amely tükrözi a tulajdonosok elképzeléseit, ugyanakkor tiszteletben tartja a helyi építészeti környezetet” – mondja Carl Pickering. “Valójában sikerült a korlátozó építési előírásokat építészeti megoldásokká alakítva kihasználni, és az egész projekt a jellegzetes helyi építészet kreatív és kortárs újraértelmezése. A ferde, acélkeretes ablakok az egyik példa erre” – folytatja.

A teraszról kivételes kilátás nyílik a havas völgyre.

A hatalmas erkély tökéletes példa a projekt fő jellemzőjének bemutatására: az üveg, a fa és a fém merész kombinációja.

A nappali bútorai mind-mind egyedi alkotások, illetve limitált dizájn darabok.

A nappali dupla magassága és az üvegezett falak megerősítik a beltér és a kültér közötti kapcsolatot.

A földalatti tereket hagyományos módon, helyi falazattal és boltozatokkal tervezték, de olyan módon, hogy az intimitás érzetét keltsék, és a tetőablakokon keresztül természetes fény jusson be. “Az ötlet az volt, hogy olyan földalatti tereket hozzunk létre, amelyek nem tűnnek bunkernek, mert egyáltalán nem ezt az érzést szeretnénk egy Engadin-i házban” – magyarázza Claudio Lazzarini. A földszint feletti emeleteken a svájci faházak jellegzetes fa szerkezetét a falak üvegezésével értelmezték újra, így a belső tér összekapcsolódik a kinti tájjal.

Az erkélyek intim térként vannak kialakítva. “Ha olyan helyen élsz, ahol sok szép kilátás nyílik, fennáll a veszélye, hogy immunissá válsz rájuk” – mondja Pickering.

A konyhát üvegfal választja el a szomszédos étkezőtől.

A felületek folytonossága érdekében a padlón és a falakon ugyanazokat a burkolatokat használták.

A Michela Curetti által tervezett nagy kandalló és a körülötte kialakított hangulatos sarok mind egyedi tervezésű bútorokkal került berendezésre.

A tipikus alpesi dizájnra utalva ez a hálószoba fehér és piros színben lett kialakítva, a Michela Curetti által tervezett eredeti baldachinhoz illő szőnyeggel, valamint a párnákkal.

A fürdőszobában is mint mindenhol a házban a fa dominál, a márvány mosdópult és a fém fogantyúk hoznak némi hideg hatást a térbe.

A fedett medence területét helyi kővel burkolták. A fából készült zsámolyok családi darabok, tökéletes hely a relaxációhoz.

“Számomra egy alpesi faháznak melegséget és hagyományt kell kifejeznie, és olyan helynek kell lennie, ahol barátainkkal és családunkkal megoszthatjuk az élményt” – mondja Michela. A projekt elérte ezt a célt. “Ez a ház ötvözi a természetes és intim elemeket: a felszínen úgy érezzük, mintha az erdőben élnénk, míg a földalatti tér a medencével és a pihenőhelyekkel a meghitt intimitás érzetét kelti” – zárja Pickering.

Forrás: elledecor.com

Tervezők: Lazzarini & Pickering építészeti iroda és Michela Curetti belsőépítész

Fotók: Mads Mogensen

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Scroll to Top