Otthonok és Kertek

10 tipp a karácsonyról a téli dekorációra való átálláshoz

A téli dekorációra való átállás ijesztő feladatnak tűnhet, de valójában nem kell, hogy az legyen.

Hogyan alakítsuk át karácsonyi dekorációnkat téli hangulatúvá? 10 egyszerű tipp, hogy otthonunk egész télen hangulatos és stílusos maradjon.

Egyszerűen az élénk karácsonyi színek semleges palettára cserélésével, a már bevált otthoni színek alkalmazásával csodákat érhetünk el, és olyan hangulatos életteret hozhatunk létre, amelybe szívesen bekuckóznánk. Az SL Test Kitchen Pro és  Ivy szórakoztató tanácsokat ad ezen a téren számunkra! Jónéhány olyan téli dekorációs ötletet ad nekünk, amellyel otthonunk vidám és fényes lesz fagyöngy és magyal nélkül is! Íme Ivy tippjei, amelyekkel könnyedén válthatunk karácsonyról téli dekorációra.

1. Szabaduljunk meg minden vöröstől!

A piros karácsonyért kiált – mondta Ivy. A zöld, nos, örökzöld. De a piros és a zöld együtt a karácsony tökéletes és klasszikus  színkombinációja. Nyilvánvalóan nem távolíthatjuk el azokat nagy elmeket a térből, melyek nemcsak az ünnepi időszakban kaptak itt helyet, de a karácsonyi díszeknek és a vöröses árnyalatú dekorációknak menniük kell. Helyezzük vissza ezeket egy másik szobába, vagy ha van alternatívánk, – például párnahuzatok- akkor egy dobozba a szekrény rejtett zugába.

2. Távolítsuk el az összes karácsonyi dekorációt

Miközben eltávolítjuk otthonunkból a pirosat, kezdjük el összecsomagolni a karácsonyi dekorációkat is. Rakjunk el minden karácsonyi harisnyát, masnit, diótörőt és mindent, ami “karácsony”-t kiált a következő ünnepi szezonig. Ügyeljünk azonban arra, hogy mindent szépen rendezzünk, hogy készen álljanak a következő adventi időszakra.

3. Válasszunk egy semleges színsémát

A semleges színpaletták időtlenek, de ha olyan vagy, mint az Ivy, akkor lehet, hogy nem szoktad meg őket. „Nem szeretek néhány színt” – mondta. “De télen igazán értékelem a semleges színpaletta hangulatos, tiszta, éles érzetét.” Nem kell rengeteget költenünk ahhoz, hogy dizájnerhez méltó, semleges megjelenést kapjunk. Ivy semleges párnákat és takarókat helyez el a nappaliban a háza más részeiről, hogy látványs hatást fejtsen ki, ami nem kerül semmibe.

4. Tisztítsuk meg a teret

Valószínűleg a zsúfoltság megszüntetése már szerepel a januári tennivalóink listáján. Ha olyan vagy, mint Ivy, ez a feladat talán nem a legkönnyebb. “Imádom a csecsebecséket” – mondta. “Sok mindent szeretek… és itt az ideje, hogy megszabaduljak ezektől a dolgoktól.” Tegyünk egy sétát otthonunkban, döntsük el, mi az, ami már nem szolgál minket, és ha lehetséges, döntsünk az adományozás mellett.

5. Fontoljuk meg, és kezdjünk a könyvespolcainkál

Az egyik módja annak, hogy Ivy feloldja a rendetlenséget, ha átszervezi a nappali könyvespolcait. Annak érdekében, hogy a színpompás karácsonyiról télire hangolja a polcokat, úgy döntött, hogy a színpalettát a lehető legsemlegesebbé teszi. Hogyan teheti ezt meg anélkül, hogy pénzt költene új termékekre? “Fogadjon egy tervezési tippet, és fordítsa ki a könyveit úgy, hogy a lapok, ne a gerinc, a szobája felé nézzenek. Lehetetlen lesz megtalálnom egy könyvet, amit elolvasnék? Igen. De szép? És igen” – mondta Ivy.

6. Díszítsünk zölddel

A zöld az egyik legjobb módja annak, hogy meleget és színt adjunk egy semleges téli otthonnak. Ráadásul lehet, hogy már kikerült a karácsonyi dekorációból egy füzér – amiről, ha levesszük a kockás szalagot vagy a karácsonyi díszeket, már kerülhet is vissza a korábbi helyére. Elegánsan néz ki futóként az étkezőasztalon, vázák belsejében – a lista gyakorlatilag végtelen. Ahol van hely, ott lehet zöld is.

7. Vigyünk be természetes elemeket

A növényzethez hasonlóan, ha más természetes elemeket is hozzáadhatunk a teréhez, melyek azonnal életet adnak, és kényelmes légkört teremtenek. Fontolja meg, hogy kis cserepes fákat helyezzen el otthona körül. A nyírfa rönkök és a fadarabok rusztikus hangulatot hoznak a télies térbe. A fenyőtobozok textúrát adnak, és jól mutatnak egy átlátszó vázában az asztalon vagy egy tálban a bejárati asztalon. Hogy otthonunk még barátságosabb legyen, párosítsuk fenyőillatú gyertyával.

8. Hozzunk létre egy téli díszt a dohányzóasztalához

Nemcsak egy téli asztal közepén fog gyönyörűen mutatni, hanem egyben egyszerű módja annak is, hogy újrahasznosítsuk a karácsonyi zöldet, és tmegóvjuk az asztalunkat a rendetlenséget az új évben. A ropogós, tiszta és fehér vázák és a fehér virágok friss megjelenést kölcsönöznek az egykor ünnepi hangulatú növényzetnek. Ez a központi elem teljesen testreszabható a már meglévő dekorációval. „Amíg semleges marad, és fehér virágokat és szezonális növényzetet adunk hozzá, nem tévedhetünk” – mondta Ivy.

9. Textúra beépítése

Könnyedén textúrát adhatunk otthonunknak dísztakarókkal és párnákkal. Helyezzünk el vaskos, kötött, gyapjú- és flanel takarókat és párnákat nappaliban és hálószobában. Vásárláskor ne felejtsünk el a semleges színpalettán belül maradni, de nyugodtan lépjünk ki a komfortzónánkból, ha textúráról van szó. A bojtokkal ellátott párnák is dimenziót teremthetnek. A szőnyegek, az asztali futók és a függönyök mind lecserélhetők valami lágyabb, kényelmesebb textúrájú termékre, amely mélységet ad otthonunknak. Fontolj meg meg fonott kosarak és tárolórekeszek beépítését. A kosarak olyan hangulatosak – mondta Ivy. Ha megtöltjük takaróval és párnával, a kosarak biztosan meleget kölcsönöznek a szobának, amely tökéletes a hideg téli időszakra. Nagy mennyiségű textúrát is adnak hozzá. „A téli dekoráció kulcsa az, hogy minden kellemesnek, kellemesnek és melegnek érezze magát” – mondta.

10. Üdvözöljük a meleg világításban

Senki sem élvezi igazán az erős mennyezeti világítást, ezért a lámpák és a kapcsolható hangulatfények a legjobb barátaink, ha meleg és otthonos légkört kell teremteni. Használjuk újra a karácsonyi meleg fehér villogó lámpákat és helyezzünk el néhány gyertyát. Ez az egyszerű lépés feldobja a karácsony utáni dekorációt és biztosítja, hogy szeretteinkkel jól érezzük magukat az egész szezonban.

 

Remélhetőleg ezek a tippek segítenek a karácsonyi dekoráció télire való átültetésében és frissen kezdeni az új évet anélkül, hogy elveszítenénk az ünnepi szezon örömét és melegét.

cikk forrása: www.southernliving.com
képek forrása: www.pinterest.com

Henczi Nóra
Designora Design – www.designora.hu – hello@designora.hu

Olvasni jó

Scroll to Top