Otthonok és Kertek

Kengo Kuma: Fa aromaterápiás központ Tokióban

A Kengo Kuma & Associates építészeti stúdió által tervezett AEAJ Green Terrace projekt egy egyedülálló aromaterápiás központ, melynek fa szerkezete békés menedéket nyújt a Shibuya nyüzsgő negyedében.

A projekt nem véletlenül választotta a fát fő építőanyagául: célja, hogy a helyszínt oázissá, zöld sarokkővé alakítsa a metropolisz közepén, ideális helyszínt teremtve a meditációhoz és kikapcsolódáshoz.

A projekt nemrégiben elnyerte a Wood City TOKYO Model Architecture Award fődíját, amelyet a tokiói kormányzat támogat. A természetes anyagokkal dolgozó Kengo Kuma építész cédrust és japán ciprust választott a háromemeletes épület vázához. A vékony gerendákból álló rácsolat a hagyományos japán építészetre utal, és az ember és a természet harmonikus együttélésének vágyát kelti. Az üveghomlokzaton át beszűrődő napfény geometrikus árnyékokat vetít a farácsra, míg a panorámaablakok és a terasz a környező zöldövezetet és a városképet tárja a belső térbe.

     

Kengo Kuma elképzelése szerint maga az épület is egy hatalmas diffúzor lesz, mely illóolajokat bocsát ki az építkezés során használt fából. A szellőzőrendszert is úgy alakították ki, hogy cédrus és ciprus illata töltse be a tereket.

Az AEAJ Green Terrace nem csupán egy épület, hanem egy multifunkcionális tér, mely a pihenést, a gyógyulást és a kreativitást egyaránt szolgálja. A földszinten található egy kávézó és egy kiskereskedelmi terület, míg az emeleteken kezelőhelyiségek és meditációs terek kapnak helyet. A tetőteraszon pedig egy kert várja a látogatókat, ahonnan páratlan kilátás nyílik Tokióra.

     

Az AEAJ Green Terrace kiváló példája annak, hogyan lehet a fa építészeti elemeket ötvözni a modern designnal egy olyan tér megalkotásához, amely egyszerre fenntartható, esztétikus és inspiráló. A projekt megmutatja, hogy a városi környezetben is lehetséges oázisokat teremteni, ahol az emberek elmenekülhetnek a mindennapi stressz elől és kapcsolatba léphetnek a természettel.

Masaki Hamada

Nézd meg a többi Design cikkünket!

További inspirációkért lapozz bele INGYENES e-magazinjainkban!

Kövess minket Facebook-onInstagram-on és TikTok-on!

Olvasni jó

Scroll to Top