Otthonok és Kertek

5 tipp az energiatakarékossághoz: így csökkenthetjük a mindennapi fogyasztásunkat

Az energiatakarékosság egyre fontosabb téma napjainkban, hiszen nemcsak a pénztárcánkat kíméli, hanem a környezetünket is védi.

Ezzel kapcsolatos tudatosságunk fokozásában – a különféle klasszikus, gazdaságos praktikákon túl – okosotthon megoldások, vagy akár háztartási eszközeink is segítségünkre lehetnek, különösen most, hogy a mesterséges intelligencia is itt kopogtat már az ajtónkon. Az alábbiakban olyan egyszerű, de hatékony tippeket osztunk meg, amelyek segíthetnek csökkenteni mindennapi energiafelhasználásunkat.

  1. Kapcsoljuk le a világítást!

Egy átlagos háztartás energiafogyasztásának jelentős részét a világítás teszi ki. Ha minden alkalommal lekapcsoljuk a lámpákat, amikor elhagyjuk a helyiséget, jelentős megtakarítást érhetünk el villanyszámlánkon.

  1. Használjunk energiatakarékos izzókat!

Az energiatakarékos izzók nemcsak hosszabb élettartamúak, hanem kevesebb energiát is fogyasztanak, így duplán spórolhatunk velük. Amellett, hogy figyelünk arra, hogy csak akkor kapcsoljuk fel a lámpát, ha szükségünk van a fényforrásra, a hagyományos izzók helyett jobban járhatunk a LED-es vagy kompakt fénycsöves izzókkal.

  1. Szigeteljük a nyílászárókat!

A rossz szigetelés miatt a meleg levegő télen kiszökik, míg nyáron a hideg levegő eltávozik. Az ablakok és ajtók megfelelő szigetelése jelentős energiamegtakarítást eredményezhet. A megfelelő szigetelés segít megőrizni a hőt télen és a hűvöst nyáron, így csökkenthetjük a fűtési és hűtési költségeinket.

  1. Használjunk energiahatékony háztartási gépeket!

Új készülék vásárlásakor figyeljünk az energiatakarékossági besorolásra.

Az okosotthonok és a mesterséges intelligencia erejét mozgósító funkciók korában, azaz ma, már magunk is egyszerűen ellenőrizhetjük az energiafogyasztásunkat és megbecsülhetjük a villanyszámlánk összegét. Ebben segítséget adhat a Samsung egyes háztartási készülékein elérhető SmartThings AI Energia mód[1], amely valós időben figyeli a készülékeink[2] energiafelhasználását, és összehasonlítja azokat az előző havi adatokkal, emellett akkor is figyelmeztet, ha a beállított havi célértékeinket esetleg túllépnénk. A különböző eszközök olyan energiahatékonysági megoldásokat kínálnak, amelyekkel jobban kézben tarthatjuk a havi rezsi kiadásainkat:

  • Mosógépek: A mesterséges intelligencia a mosógépünk energiafogyasztásának mérséklésében is hatékony segítséget nyújthat. Bizonyos újgenerációs Samsung mosógépek AI energia módban működő programjainak[3] köszönhetően akár 70%-kal csökkenthetjük az energiafelhasználást[4] az Ecobubble™ technológia használatával, úgy, hogy meleg helyett hideg vízzel és extra ciklusidővel mosunk, e közben a mosógép légbuborékokat hoz létre, amelyek a mosószert gyorsabban feloldják, és hideg vízben is hatékonyabb tisztítást biztosíthatnak.
  • Porszívók: Az újgenerációs technológiának köszönhetően porszívónk is társunk lehet a pénztárcánk és a környezetünk megkímélésében. A Samsung Bespoke Jet AI porszívókkal intelligensen tisztíthatjuk a különböző felületeket az AI tisztítási módnak köszönhetően. Az AI mód[5], legyen szó például fa padlóról vagy kárpit szövetről, folyamatosan elemzi a tisztítandó területet és a szennyeződések mértékét, ennek alapján optimalizálja a porszívó teljesítményét. Ha kevesebb por található egy területen, a készülék automatikusan csökkenti a szívóerőt, így energiát takaríthat meg, mindeközben az akkumulátor élettartama növekedhet.
  • Légkondicionálók: Ha légkondicionálásról van szó, főleg, ha az utóbbi évek rekkenő nyarait vesszük alapul, különösen fontos szerephez jutnak a fenntartható és pénztárcabarát hűtési megoldások. Samsung WindFree légkondicionálók a huzatmentesség mellett intelligens hűtést biztosítanak. Az intelligens mozgásérzékelő technológia ugyanis, amennyiben 20 percig nem érzékel mozgást, automatikusan vált át energiatakarékos módra, majd újabb mozgás esetén visszakapcsol eredeti állapotába, ezzel nem csupán kényelmes, de energiahatékony választ is ad a hűsölés alapkérdésére.
  1. Samsung SmartThings: Az okosotthon vezérapplikációja

A Samsung SmartThings alkalmazás lehetővé teszi, hogy háztartási gépeinket és más kompatibilis elektronikai eszközeinket okostelefonunkról vagy táblagépünkről vezéreljük. Az alkalmazásnak[6] köszönhetően például a légkondicionálónk, okosotthonunk egyik alapkészülékeként más okoseszközzel is párosítható és a távolból is könnyen vezérelhető, akár egy bevásárlás vagy más házon kívüli programunk során. Egy forró nyári napon például különösen jó szolgálatot tehet az alkalmazásban elérhető Welcome Cooling funkció, amely GPS jel alapján észleli a tartózkodási helyünket[7], és személyes igényeink alapján állítja be a kívánt hőmérsékletet. Így a hazaérkezés öröme a legnagyobb kánikulában is megmarad, sőt, még fokozódhat is.

További információkért látogasson el a Samsung oldalára.

  • [1] Elérhető Android és iOS eszközökön. Wi-Fi kapcsolat és Samsung fiók szükséges.
  • [2] A SmartThings Energia üzemmód jelenleg mintegy 40 SmartThings-kompatibilis Samsung háztartási készülékkel működik együtt. Ezek közé tartoznak mosógépek, ruhaszárítók, mosogatógépek, légkondicionálók, légtisztítók, porszívók, sütők, páraelszívók, főzőlapok, mikrohullámú sütők, tévék (2022 júniusától) és energiamérők.
  • [3] Akkor alkalmazható, ha a kiválasztott mosási hőmérséklet 20~40°C.
  • [4] A WW11BB944AGB modellen végzett belső tesztelés alapján, normál használati körülmények között. Eredmények: Energiafogyasztás AI Energia (AI=MI, Mesterséges intelligencia) üzemmód nélkül = 0,539 KWh. Energiafogyasztás AI Energia üzemmóddal = 0,145 KWh. Az eredmények a tényleges használati körülményektől függően változhatnak.
  • [5]A mesterséges intelligencia tisztítási móddal kapcsolatos funkciók/teljesítmény a SmartThings révén folyamatosan frissülnek és fejleszthetők.
  • [6] Elérhető Android és iOS eszközökön. Wi-Fi kapcsolat és Samsung felhasználói fiók szükséges
  • [7] Ezt a funkciót befolyásolhatják a GPS jel vételi körülményei.

Olvasni jó

Scroll to Top