Otthonok és Kertek

Otthonunk fényei

Otthonunk világításának megtervezése során tanácstalanul állhatunk a kérdés előtt, hogy melyik helyiségbe milyen típusú, milyen erősségű és mekkora teljesítményű lámpatestet válasszunk.

Legtöbbször akkor jövünk rá a kérdés fontosságára, amikor a kész terek mégsem úgy mutatnak, ahogyan azt elterveztük. Vegyük figyelembe, hogy a világításnak helyiségenként eltérő igényeknek kell megfelelnie.

Ehhez hoztunk néhány hasznos tippet:

Konyhában ajánlott a mennyezeti vagy fali irányított spotlámpák használata, illetve a konyhapultot megvilágító, konyhaszekrénybe süllyesztett ledszalag vagy spot-ok alkalmazása.

forrás: Pinterest

Ebédlő: Ebben a helyiségben vagy zónában elegendő egy vagy akár több központi mennyezeti lámpa, amely az egész asztalt megvilágítja. Nem hátrány, ha látjuk mit eszünk.

forrás: Pinterest

Nappaliban javasolt a központi világítás mellett kiegészítő világítótestek használata. Ezek segítenek a kívánt hangulat megteremtésében. A hangulatvilágítást tervezhetjük álló-vagy falilámpával, ledszalaggal, spotlámpákkal.

forrás: Pinterest

Hálószobában érdemes mennyezeti lámpát, illetve hangulatvilágítást használni. Amennyiben íróasztal is található a helyiségben, azon is helyezzünk el egy lámpát, melynek fényereje biztosítja az ideális fényt az íróasztalnál folytatott tevékenységhez.

forrás: Pinterest

Fürdőszoba: Itt nagyon fontos megemlíteni az IP védettség fogalmát. Az IP azaz a International Protection Rating, másképp Ingress Protection egy adott villamos árammal működő eszköz burkolatának külső behatások elleni védelmét jelöli, azaz, hogy milyen és mekkora fokozatú behatások ellen tud teljes védelmet nyújtani. A fürdőszobában kialakuló gőz miatt erősen ajánlott IP védettséggel ellátott lámpákat beszerezni.

A fővilágítást ebben a helyiségben is a mennyezeti lámpa adja, mellette pedig nem elhanyagolható a tükörvilágítás. Fontos kiemelni, hogy a tükör felett vagy mellett elhelyezett világításnak nem csupán dekorációs szerepe van. A jó tükörvilágítás praktikus, sőt elengedhetetlen sminkelésnél, borotválkozásnál.

forrás: Pinterest

Lumen és lux 

Lakásunk világításának tervezésénél fontos ismerni a lumen (lm) és a lux (lx) fogalmát.

A lumen (lm) nem más, mint a fényforrás által kibocsátott fény mennyiségének mértékegysége. Ne tévesszük össze a watt-tal, ami a teljesítményhez kapcsolódó fogalom. A lumen azt mutatja meg, hogy mennyire erősen világít egy adott fényforrás.

A lux (lx) az adott területre eső lumen mértékegysége. 1 lux az a megvilágítás, amit 1 lumen 1 négyzetméteren létrehoz. A lux tehát azt mutatja meg, hogy egy adott terület mennyire van megvilágítva.

forrás: any-lamp.com

forrás: home.hygge.inspiration

Színhőmérséklet

Ez egy adott fényforrás színének jellemzője. Mértékegysége a kelvin (K). A fényforrásokat kibocsátott fényük színe alapján három csoportba soroljuk:

Meleg: a színhőmérséklet kisebb, mint 3300 K. A meleg színhőmérséklet a legkellemesebb az emberi szervezet számára, ugyanis a kinti napsütés melegét kelti a helyiségekben. Azokban helyiségekben alkalmazzuk, ahol sok időt töltünk pl. nappali, hálószoba.

forrás: Pinterest

Semleges avagy természetes fehér: 3300-5300 K. Alkalmazása azokban a helyiségekben ajánlott, ahol nappali tevékenységeinket végezzük, azaz konyha, nappali, fürdőszoba, dolgozószoba.

forrás: Pinterest

Hideg: a színhőmérséklet nagyobb, mint 5300 K (kelvin). Hideg fehér színt főként irodahelyiségek, raktárak, üzlethelyiségek megvilágítására használják. Ez a fajta színhőmérséklet tisztaságot sugároz és segíti a koncentrációt.

forrás: Pinterest

 

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top