Otthonok és Kertek

Miért vegyünk pergolát? Az árnyékolástechnikai szakértő válaszol!

Az árnyékolástechnika világában a pergolák képesek voltak egy egészen új műfajt teremteni, hiszen a kültéri megoldások között egy olyan alternatívát nyújtanak, amihez foghatót korábban még nem sikerült egyetlen terméknek sem.

Hogy miért vegyünk pergolát?

Egyáltalán milyen előnyei vannak a pergolának? Kérdéseinkre Sárközi János, a Csancsa Árnyékolástechnika tulajdonosa válaszolt, aki a pergolát többször is a jövő egyik legfontosabb kültéri megoldásaként jellemezte a kertes házzal rendelkezők számára.

Mi az a pergola?

A pergola bár nem újdonság a magyar piacon, azonban mégis nagyon sok tévhit kering róla az emberek között, így a miértek megválaszolása előtt érdemes definiálni egy kicsit ezeket a kültéri árnyékolókat. A pergolának többféle típusa ismert, alapvetően azonban mindegyikről elmondható, hogy kialakítható saját lábakra szerelve – egyfajta szaletliként –, de alkalmazható féltetős megoldásként – teraszok fedéséhez nagyon jó döntés –, sőt megfelelő kialakítás esetén akár födémbe, gerendák közé rögzítve is szerelhető. Az árnyékolás módszerét tekintve beszélhetünk egyszerű textilből készült megoldásról, de a bioklimatikus vonalon nagyon népszerűek a lamellás alternatívák, így a forgatható, az elhúzható, valamint a forgatható és elhúzható lamellás modellek.

Egy napellenzőhöz mérten a pergola sokkal több lehetőséggel, illetve előnyös tulajdonsággal rendelkezik, de a termékcsalád pozitívumairól egy kicsit később ejtünk szót.

Mielőtt pergolát vásárolnánk!

Sárközi János kiemelte, hogy pergolavásárlás előtt nagyon fontos odafigyelni néhány alapvető szempont betartására. Az egyik ilyen, hogy bár a pergola árak nem említhetők egy lapon egy napellenzővel, azonban a jó minőségű napellenzőt minden esetben meg kell fizetni. Bátran tekinthetünk rá beruházásként is, hiszen megváltoztatja otthonunk környezetét, a terasz vagy a kert felhasználhatóságát. Mindemellett növeli a ház értékét, hiszen a pergolával gyakorlatilag egy extra kinti helyiséget tudunk teremteni a ház körül, amit az alábbiakban ki is fejtünk bővebben.

A pergola előnyei

  • Modern és esztétikus megjelenés

A legfontosabb előny, ami a pergolák kapcsán kiemelendő, hogy rendkívül modern és esztétikus megoldások, önmagukban is képesek feldobni kertünket, illetve otthonunkat, így garantáltan egy magasabb szintre emelhetjük vele az egész házat. Rendszerint erőteljes fémvázból készülnek, letisztult élek és vonalvezetések társaságában, miközben esztétikai értéküket számos dologgal fel lehet dobni, így például a színezhetőséggel, ami még jobb illeszkedést biztosít otthonunknak.

A pergoláknak nemcsak a vázszerkezete, a kerete színezhető, hanem természetesen az árnyékolást végző felületik is, legyen szó akár lamellákról, akár textilalapú megoldásokról. Egy ilyen árnyékoló ráadásul rengeteg lehetőséget biztosít a díszítésre, így futtatható fel rájuk növény, kiegészíthetők függönyökkel, fényfüzérekkel, alattuk pedig akár egy komplett kis kültéri helyiség is berendezhető.

  • Többféle árnyékolási lehetőség

Amiért a pergola különösen jó választás, hogy a legtöbb kültéri árnyékolóval ellentétben a bioklimatikus változatok szabályozhatók. Ezt úgy érték el a gyártók, hogy mozgatható lamellával biztosítják a hűs árnyékot, ami számos beállításra lehetőséget ad. Könnyedén nyitható, zárható, elérhető vele félárnyék, miközben a lamellák állásával akár még a széljárás is befolyásolható, egyfajta természetes klimatizációs jelleggel, ami a nyári melegben kifejezetten hasznos tulajdonság. Az egyszerűbb ponyvás megoldások természetesen ennél korlátozottabbak, de a lehetőség adott, érdemes mérlegelni a választás előtt.

  • Egész évben hasznos megoldás

A közhiedelemmel ellentétben a pergolák nemcsak nyáron, hanem akár egész évben nagyon jól használható megoldások. Nyilván az emberek többsége nyáron tölti alatta a legtöbb időt, illetve élvezi a hűs árnyékot, de kiegészítőkkel akár egész évben hasznos lehet. A pergolákhoz ugyanis nagyon sok kiegészítő érhető el, illetve csináltatható. Főleg a lamellás megoldások esetében például egy téli kert is kialakítható a segítségükkel, elegendő csak megfelelő oldalpaneleket vásárolni hozzájuk, amelyek akár teljesen zárhatóvá teszik az árnyékolókat. Nagyon előnyös megoldásnak tekinthetők, hiszen így valóban egy többfunkciós megoldásra tehetünk szert, ami télen-nyáron jó alternatívát kínál.

Miért vegyünk pergolát

  • Időjárásállóságuk vitathatatlan

Aki az időjárásállóság miatt aggodalmaskodik, a pergolákról tudni kell, hogy ezen a téren is kimagasló szintet képviselnek. Erős szerkezetük és megoldásaik nemcsak az UV-sugárzásnak állnak ellen, hanem az esőnek is. Teljesen vízállók, de mindemellett fontos tulajdonságuk, hogy fejlett vízelvezető rendszerrel is rendelkeznek, miközben a téli időszakban a fagy vagy a kisebb hó sem árt nekik abban az esetben, ha lamellás típust választottunk. A ponyvás pergolák esetében a hóval már vigyázni kell. Ha havazás van kilátásban, érdemes behúzni az árnyékoló felületet, hiszen a nagy súly nem tesz jót neki. A nagy felület miatt a vásárlók zöme a széltől félti leginkább a pergolákat, holott közel olyan erősek, mint egy hagyományos tetőszerkezet, emiatt akár a viharos széllökések sem tesznek kárt bennük, így valóban csak nagyon extrém időjárási körülmények között ajánlott biztonsági okokból zárni vagy összehúzni a lamellákat, illetve felgöngyölíteni a ponyvát.

  • Okos lehetőségekkel is bővíthetők

Ha a pergolák előnyeiről beszélünk, akkor végül, de egyáltalán nem utolsó sorban beszélnünk kell az okos lehetőségekről, az automatizálásról és a motorizálásról egyaránt. A minőségi pergolák mindegyikéről tudni kell, hogy motorizált kialakítással rendelkeznek, kézi mozgatásukra nincs lehetőség, aminek az oka leginkább a nagy méretükből fakad, hiszen ezek a megoldások akár 5-7 méter kiterjedésűek is lehetnek, egymás mellé telepítve pedig hatalmas terek árnyékolhatók a segítségükkel. A motorizálás tehát nem egy extra, hanem egy alapvető elem, ami mellett beszélni kell az okos lehetőségekről is. A megfelelő szenzorokkal például teljes egészében automatizálhatjuk a pergola működését, hogy nekünk minden esetben csak a kellemes árnyékot kelljen élveznünk alatta. A megfelelő érzékelőkkel a pergola reagálni tud a napsugárzás mértékére, a közelgő viharra, de akár még a szélerősségre is. Az igazi okospergoláknak ráadásul a távoli működtetés sem okoz problémát, így akár telefonunkról is lehetőségünk van szabályozni őket.

 1162 Budapest, Szlovák út 68

info@csancsa.hu

facebook/csancsaarnyekolastechnika

+36-70/314-1580

További terasz témájú cikkünk!

További inspirációkért lapozz bele INGYENES e-magazinjainkban!

Kövess minket Facebook-onInstagram-on és TikTok-on!
Oszd meg!

 

Olvasni jó

Scroll to Top