Ha ősz, akkor sütőtök. Ha sütőtők, akkor sütőtökös receptek jönnek, hiszen az egyik legegészségesebb, legdiétásabb nassolnivaló a sütőtök ilyen idő táján. Már a mély narancssárga színe és a konyhában terjengő illata is a bekuckózást juttatja eszünkbe.
Sütőtökös fasírt
Az egyik nagy kedvenc, mert lehet indiai ízekben és akár édesen, sósan is készíteni. Minden csak a fűszerezésen múlik.
A darált húson, sütőtökön és pár tojáson kívül csak a fűszerezést kell kitalálni, ha húsos verzióba készíted. De ha édesen készítenéd, akkor a darált hús helyett érdemes főtt rizst használni. De készíthetjük húsmentesen is, így most ezt a receptet hoztuk el nektek.
Hozzávalók:
1 kg sütőtök
2 ek tejföl
3 db tojás
4 gerezd fokhagyma
10 ek liszt
1 mk őrölt bors
1 tk só
20 dkg zsemlemorzsa
2 dl tejföl
2 gerezd fokhagyma
só
Elkészítése:
A sütőtököt reszeld le nyersen, majd keverd el a többi hozzávalóval. Forrosítsd fel az olajat a sütéshez. Míg az olaj melegszik, addig kis gombócokat formálj a pépből. Forró olajban süsd ki és már tálalható is!
Ha nem akarsz olajban sütni, akkor a masszát kis lapos korongokban is elformálhatod és sütőpapírral bélel tepsibe téve 180 C fokos sütőben kisütheted. Nagyjából fél óra alatt sül teljesen meg.
Egy fokhagymás tejfölös mártogatósba is tunkolhatod, de akár egy jó féle Hamburgerszósz is illik hozzá! Kipróbálhatod a Drakula Csókja chutneynkkal is!
Sajtos töltött sütőtök
Ehhez a sütőtökhöz a legjobb a kisebb kaliforniai fajta, mert könnyen kezelhető, könnyen félbevágható és hamar átsül.
Hozzávalók:
2 db közepes sütőtök
2 marék főtt rizs, akár előző napról
2 db tojás
4 gerezd fokhagyma
250 g darálthús
1 mk őrölt bors
1 tk só
4 marék reszelt sajt
Elkészítése:
A kaliforniai sütőtököket mossuk meg és vágjuk félbe. Egy evőkanállal a magos részt vágjuk ki. Ha le tudjuk a magok körüli édeskés, szálas részt fejteni, akkor azt hagyjuk meg a töltelékhez.
A darált húst tegyük egy tálba és ha sikerült a tök belsejének szálas részét is keverjük hozzá. Törjük fel a tojásokat, tegyük bele, fűszerezzük és keverjük bele a sajtot. Ha van főtt rizsünk, ezt is keverjük hozzá és alaposan keverjük át a masszát.
A kikanalazott sütőtököt töltsük meg a húsos-sajtos keverékkel.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tegyük át a töltött tököket. 180 C fokos előmelegített sütőben süssük meg a töltött tököket kb 30-35 perc alatt.
Sütőtökös brownie
Már nem is elmékszem, hogy hol találtuk ezt a receptet, de annyira jól sikerült elsőre is, hogy belekerült a saját házi receptfüzetünkbe és rendszeresen megsütjük ilyenkor ősszel. Most már a Te receptfüzetedbe is beleírhatod, mert ha egyszer elkészíted, hidd el, sokszor fogod még!
Ez a recept két részből áll. Van egy csokis réteg és egy sütőtökös.
Hozzávalók:
A sütőtökös réteghez:
700 g sütőtök
2 csipet szerecsendió
2 csipet fahéj
A csokis részhez:
130 g olvasztott vaj
200 g cukor vagyméz
3 db tojás
100 g liszt
1/2 csomag sütőpor
30 g kakaópor
150 g csokipasztilla
Elkészítése:
A sütőtököt vágjuk szeletekre és sütőben süssük meg addig, míg el nem kezd kicsit pirulni is a tetején. Majd kaparjuk ki a héjból a megsült tököt és keverjük át a fűszerekkel alaposan jó krémesre. Egy turmixgép jó szolgálatot tehet ilyenkor.
A vajat keverjük ki a cukorral és a tojásokkal jó habosra. Tegyük hozzá a lisztet és a sütőport és keverjük el krémes állagúra.
Válasszuk ezt a tésztát ketté és az egyik felét keverjük hozzá a fűszeres sült sütőtökös alaphoz és ezt is keverjük ki pépesre.
A tészta másik felét keverjük össze a kakaóporral és a csokipasztillával.
Egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntsük bele alulra a csokoládés tésztát, majd erre kerüljön a tökös massza.
Ha még mintásabbat, színesebbet akarunk készíteni, akkor a csokis tészta edényét kanalazzuk ki egy lapáttal és a maradék tésztamasszát foltokban öntsük rá a sütőtökös részre.
180 C fokos előmelegített sütőben süssük meg a browniet kb. fél óra alatt. Ha kisült, hagyjuk kicsit hűlni és csak utána szeleteljük fel.
A sütőtökös receptek közül ez az egyik nagy kedvencünk. Bármikor képesek vagyunk megenni!
Forrás: Kertportál