Otthonok és Kertek

A nagy őszi ültetés

Így ültesd ősszel az örökzöldeket vagy lombhullatókat, hogy tavasszal csodaszépen növekedésnek induljanak:

Ahogy a lombhullatók őszi színbe váltanak, eljön az ideális pillanat, hogy örökzöldeket telepíts a kertedbe. Akár sövényként, akár szoliterként kerülnek elültetésre a növények, néhány fontos szabályt be kell tartanod, hogy sikeresen megeredjenek, és a kerted valódi éke lehessen a friss telepítés.

A növények kiválasztása

Az örökzöldek telepítése a közhiedelemmel ellentétben nem a faiskolában kezdődik. Mielőtt elindulsz és hasra ütésre választasz néhány életerős, szép példányt, át kell gondolnod:

  • a kerted adottságait (benapozottság, domborzat, talajminőség, öntözés…)
  • mennyi helye lesz az örökzöldnek
  • mire keresel növényt (sövény legyen, vagy szoliter inkább)
  • mennyit tudsz vele foglalkozni (gyorsan növekedjen, vagy lassan, ellenállóbb típus legyen, vagy lesz időd folyamatosan a prevenciós kezelésekre)
  • mi tetszik neked és mi a környezetbe illő

Ha mindezeket átgondoltad, esetleg egy papírlapra össze is írtad, akkor vagy keresgélhetsz a neten ideális növényt, vagy irány a faiskola és kérdezd meg a szakértőt, mit ajánl neked.

Szabadgyökeres, konténeres, földlabdás növény… melyiket válaszd?

Ősszel jószerével bármelyiket választhatod. A szabadgyökeres és földlabdás növényeket tavasszal és ősszel szabad megvenni és telepíteni, a konténereseket elvileg egész évben (de azért a kánikulában elég rizikós még annak az ültetése is).

Ha lehetőséged van rá, még a faiskolában nézd meg a kiválasztott örökzöldek gyökereit. Amennyiben sérültek, kiszáradtak, el vannak barnulva, ne vedd meg őket. Nagyobb mennyiség esetén szúrópróbaszerűen ellenőrizz néhányat.

Ez különösen fontos a konténeres növények esetében, hiszen azok sokszor több szezont is megélnek a cserepekben, és gyakran koravén emiatt a gyökérzetük.

A szabadgyökerű növények gyökereit ültetés előtt vissza kell vágni. A friss metszlapok segítenek a tápanyag- és vízfelvételben, serkentik a gyökérnövekedést.

A földlabdások esetében elég a jutazsák száját kioldani, hiszen az szerves anyag a földben szépen el fog bomlani idővel.

Ha konténeres örökzöldeket, fákat ültetsz, amikor kiveszed, az edényből mindenképpen húzogasd szét kicsit a földlabdát, hogy a tőzeges ültetőközeg átmenetet tudjon képezni a talajjal (ne maradjon egybe az egész gyökérzet).

Az ültetés

Az első és legfontosabb teendő a kellően nagy ültetőgödör kiásása. Elég nagynak kell lennie, hogy az első 1-2 évben ÉLETTERET adjon a frissen ültetett növénynek.

Az ültető gödör meglazított talajához képest a kert talaja olyan a gyenge gyökérzet számára, mint a betonfal. Ha a tápanyagok és a víz keresése közben azon kell áttörnie magát, nem fog dinamikusan fejlődni.

Legalább a gyökérzet méretének a duplája legyen a gödör szélessége és mélysége (de ha nagyobb az még jobb). Viszont a növényt nem szabad sem mélyebbre, sem magasabbra ültetni, mint ahogy korábban volt, ezt ellenőrizd a száron, törzsön mindenképp. A kellően mély ültetőgödör aljában értékes tápanyagforrást tudsz felhalmozni, ami csalogatni fogja lefelé a gyökereket, így erősen meg tudja vetni a lábát a kertedben az új növény.

Mire lesz szükséged az ültetéshez?

Ahogy arra már az előző részben utaltam, az ültetőgödör nem csak egy lyuk a földben, hanem egy éléskamra is a friss jövevény számára. Az aljába mindenképpen szerves trágya kerüljön. Ma már könnyen használható, fertőtlenített csirke és marha pelletek állnak a rendelkezésünk az ültetéshez. Ez adja a hosszútávú tápanyagforrást. A növény méretétől függően 0,5-1,5 kg kerüljön 1-1 gödör aljába.

Sajnos ma már a talajok nagyon alacsony humusztartalommal rendelkeznek, pedig a növényeknek óriási szüksége van a kelátkötésben található mintegy 70-90 féle nyomelemre, hogy egészségesen fejlődhessenek. Ezt a Humin Garden Plus hidrolizált humuszgranulátummal tudod pótolni. Csak hozzá kell keverni a talajhoz a növény méretétől függően 50-150 gr-ot.

A kiválasztott örökzöld igényeitől függően az ültetés során használhatsz talajjavítót
(homok, komposzt, savanyú tőzeg) bekeverve az eredeti talajjal. A talajjavítót 50%-os arányban kell keverni.

A növény körül érdemes kialakítani egy jó nagy öntözőtányért, így a kezdeti időszakban sem pazarlod el a vizet, később pedig célzottan tudod a tápanyagokat eljuttatni a gyökérzónába.

Ha kész az ültetés és tele van az éléskamra, jöhet a gyökereztető koktél!

Beiszapolás és öntözés az első időkben

Az ültetés egy sokkhatás a növény számára, hiszen egy új helyre kerül, új körülmények között kell helyt állnia.

Ezért az első beöntözés során érdemes bevetni a gyökereztető koktélt:

10 liter vízhez önts

Ezt a mennyiséget 3-4 közepes méretű örökzöldre oszd szét, majd mindegyiket locsold be még 10 liter tiszta vízzel, hogy a hatóanyagok biztosan eljussanak a gyökérzónába az iszapolással.

A koktélos kezelést 1 hét múlva meg kell ismételni, és akkor is érdemes huminsavval kiegészíteni az öntözővizet. Ehhez használj 1 dl Humin Garden Sol oldatot, vagy granulátumot feloldva.

Ültetés után az örökzöldek megeredéséhez sok vízre van szükség, érdemes naponta locsolni őket az első hetekben ( a csepi cső ehhez önmagában még kevés lesz ha aszályos az évszak!). Ha száraz a tél, akkor fagymentes időben szintén meg kell öntözni a frissen telepített növényeket havonta legalább kétszer.

Fontos tudni, hogy a csepegtető öntözés felszoktatja a felszínhez a gyökérzetet, ami a nyári kánikulában vízhiányt okoz. Jobb megoldás a ritkább, de nagy mennyiségű, áztató locsolás.

Kezdő metszés

Az ültetés utáni kezdő metszés szükségessége fajta függő. Ha a gyökérzetet alaposan meg kellett nyírbálni, akkor javasolt, egyébként ősszel a frissen telepített növényeket nem szükséges metszeni.

Mulcs vagy kavics?

Noha divatos manapság a kaviccsal takart minimál kert design, én a mulcsolást javaslom helyette. A korhadó mulcs egyrészt értékes tápanyagforrás, másrészt sokkal előnyösebb az élővilág számára:

  • hagyja a talajt levegőzni,
  • növeli a vízmegtartó képességet,
  • szabályozza a talaj hőmérsékletét,
  • nem forrósodik úgy fel mint a kő, ezért a növényt sem éri másodlagos, illetve visszavert fény és hősugárzás

És nem kell alá geotextil, vagy agrofólia, hiszen azzal pont ezeket az előnyös tulajdonságait vágjuk el. A gyomosodást a kellően vastag (8-10 cm) réteg fogja megakadályozni.

Ha a fenti javaslatokat betartod, akkor garantáltan egészséges, szépen fejlődő örökzöldekkel, fákkal és bokrokkal gazdagíthatod a kerted.

Sikeres őszi telepítést kíván

Molnár Gábor Éva kertészmérnök

https://kertfuvesites.hu/

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top