Otthonok és Kertek

Hasznos tippek szőnyegválasztáshoz

Bár a 2000-es évek elején egy időre kiment divatból, az elmúlt néhány évben újra nagy népszerűségnek örvend a szőnyeg használata. Nem meglepő, hiszen egy jól kiválasztott darab öltözteti a teret, meghitt, otthonos hangulatot kölcsönöz lakásunknak. Az esztétika mellett funkcionalitását is ki kell emelnünk: egy jól elhelyezett szőnyeg összhangba hozza a lakás bútorait, színeit, segítségével kijelölhetünk vagy éppen elválaszthatunk különböző funkciójú tereket, illetve kiválóan alkalmas hang- és hőszigetelésre is.

fotó: Pinterest

A megfelelő szőnyeg kiválasztása nem könnyű feladat. A választék bőséges, a döntés mégis nehéz. Úgy érezhetjük, hogy elveszünk a rengeteg méret, szín és mintázat között. Mekkora szőnyeget vásároljunk? Milyen szabályokat kell betartanunk a szőnyeg elhelyezése során?

Összegyűjtöttünk néhány tippet és szabályt a teljesség igénye nélkül, amelyek segítségünkre lehetnek a tökéletes darab kiválasztásánál és elhelyezésénél:

Tervezés

Javasolt, hogy a vásárlást mindig előzze meg egy pontos tervezés! Tervezzük meg a bútorok elhelyezkedését, és mérjük le az általuk határolt területet. Ez alapján tudjuk meghatározni, hogy milyen méretű szőnyegre lesz szükségünk.

Tervezés során figyeljünk arra, hogy lehetőség szerint ne toljuk az ülőalkalmatosságokat a falnak. Célszerű 10-20 centiméter távolságot hagyni a fal és az ülőgarnitúra között. Ezzel az elrendezéssel tágasabb hatást érhetünk el.

fotó: Pinterest

A méret a lényeg

Fontos, hogy megtaláljuk az ideális méretű szőnyeget, ugyanis a túl nagy szőnyeg szűkíti a teret, míg a túl kicsi eltörpül a bútorok között, jelentéktelenné válik.

Az ideális méret kiválasztásánál a kanapé mérete a mértékadó. A szőnyeg hossza sosem lehet rövidebb a kanapé szélességénél.

fotó: Pinterest

 

Fontos az elhelyezés

Kisméretű nappaliban jól mutat egy világos színű szőnyeg, amit a kanapé elé terítünk, kb. 10-20 centiméterrel túlnyújtva annak szélétől. Jó megoldás lehet, ha a nagyobb bútorok lefedik a szőnyeg 1/3-át, úgy, hogy a bútoroknak csak az elülső lábai helyezkednek el a szőnyegen.

Nagyméretű nappaliban érdemes nagyobb méretű szőnyeget választani, ahol a bútorokat (kanapé, dohányzóasztal, fotelek, székek, stb.) teljes terjedelemben a szőnyegre tesszük.

A nagybútorok (pl. szekrények, íróasztal, komód stb.) és a szőnyeg között a kényelmes áthaladás érdekében érdemes 45-75 cm helyet hagyni.

fotó: diego.hu

Stílus

A harmónia megteremtése szempontjából érdemes a lakás stílusának megfelelő szőnyeget választani.

Ha mégis stíluskeveréssel kísérleteznénk, ajánlott a különböző anyagú szőnyegek rétegzése. Például izgalmas lehet egy síkszövött és egy természetes anyagból készült szőnyeg kombinációja.

fotó: Pinterest

 

Maradjunk formában

A legáltalánosabb forma a téglalap és a négyzet, melyek nagy előnye, hogy követik a helyiség és a bútorok elrendezésének vonalait.

Szögletes étkezőasztalokhoz ez a forma igazodik leginkább. Ha azonban kör alakú étkezőasztal mellett döntünk, érdemes hozzá illő formát, azaz kör alakú szőnyeget választani.

Kör alakú szőnyeg esetében érdemes megjegyezni, hogy ez a forma kis terekben mutat jól. Gyerekszobában, hálószobában ideális választás lehet.

fotó: Pinterest

Színek és minták

Már a tervezésnél fontos eldöntenünk, hogy milyen szerepet szánunk szőnyegünknek: fókuszpontként vagy inkább háttérként képzeljük el.

Amennyiben nem fókuszpontot szeretnénk létrehozni, úgy válasszunk a lakás stílusával harmonizáló, egyszínű vagy egyszerű mintás darabot, ha pedig ki szeretnénk emelni, akkor jöhet az erőteljesebb színek és minták kavalkádja.

Érdemes kiemelni a padló színének fontosságát, ugyanis egy szőnyeg egészen másképp mutat világos vagy sötét padlón. Ezt a vásárlásnál is fontos szem előtt tartani, tekintve, hogy a bemutatótér padlóján megfelelő világítás mellett egészen más látványt nyújt, mint otthoni környezetben, természetes fénynél. Ez megtévesztő lehet.

 

fotó: Pinterest

Anyagok

A szőnyeg anyagának kiválasztásánál fontos szempont, hogy a használatának megfelelő darabot válasszunk.

Nappaliban érdemes „shaggy”, azaz hosszú szálú, puha, süppedős szőnyeget választani, amely még otthonosabb hangulatot kölcsönöz a helyiségnek.

Ebédlőben és azokban a helyiségekben, melyek nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, javasolt kevésbé kényes anyagban, például síkszövött pamut szőnyegben gondolkodni. A pamut az egyik leggyakrabban használt természetes anyag, amelynek legnagyobb előnye, hogy ellenálló és könnyen tisztítható.

A kényesebb anyagokat, mint például a selyem, érdemes a hálószobákban alkalmazni, ugyanis ezekben a helyiségekben kevesebb igénybevételnek vannak kitéve, mely növeli a szőnyeg élettartamát.

fotó: Pinterest

 

 

 

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top