Otthonok és Kertek

Hogy növeljük optikailag az előszobánkat

Legyen szó lakásról, családi házról az előszoba az a helyiség ahova elsőként belépünk és utolsó helyiség, amit elhagyunk otthonunkból kilépve. Ezért nagyon fontos a megfelelő kialakítása.

„Az otthon bejárata megadja az alaphangot a ház többi részére, és arra, hogy egy család hogyan kezdi és fejezi be a napját. Ez egyben az első és az utolsó benyomás is a vendégekben az Ön otthonáról. Bár néha figyelmen kívül hagyják, a bejárat valójában az egyik legfontosabb helyiség a tervezés során” – mondja Kathleen Walsh, a Kathleen Walsh Interiors igazgatója .

Legtöbb esetben az előszoba egy kicsi vagy hosszú szűk folyosószerű helyiség, ahol öltözködünk, cipőt húzunk vagy mindennapi tevékenységünkhöz használati tárgyakat, eszközöket helyezünk el.

Könnyen válhat ez által zsúfolttá a tér, hogy ezt elkerüljük a következőkre figyeljünk oda.

Mint a legtöbb szobában itt is fontos szerepet játszik a fény, legyen szó természetes vagy mesterségesről. A megfelelő kialakítással, fényjátékkal itt is befolyásolni tudjuk a térérzetünket. Használjuk több típusú fényforrást, mennyezeti, fali vagy akár lábazatba beépítettet. A fény színhőmérséklete legyen meleg fehér, ami szintén a természetes fényre utal ez által és a jól irányított fénnyel tágíthatunk a téren. Különböző lámpatestekkel játszhatunk, ami plusz látványt is nyújt az előszobában.

Burkolat kiválasztásával és burkolás irányával is optikailag csalhatunk a tér nagyságán. Fontos, ha egy hosszú szűk folyosószerű a tér, akkor, ha a burkolatot hosszába a falakkal párhuzamosan helyezzük el, akkor tovább nyújtjuk a teret. Azonban ha keresztbe, akkor szélesítünk az előszobán. A négyzetes lapok eseté, ha kettő színűt választunk a diagonál mintával szintén nagyobb hatást érünk el. Valamint minél nagyobb lapok használatánál is ugyan ez a hatás.

Evens Architects/Windsor Smith/Karyn Millet

A Falszínek és festés valamint tapéta minták megfelelő választása lehet a másik fontos pont. Polgári lakásoknál a mennyezetet a nagy belmagasság véget bátran fessük erőteljesebb, sötétebb színre. Akár egy függőleges csíkos tapétával egy kis belmagasságú előszobát könnyen tudjuk növelni. A mély erőteljes színeket csak akkor használjuk, ha megfelelő a fény viszony, egyébként használjunk világos színeket, tapétát vagy dekorfalfestét, ami kiemelheti és feldobhatja az előszobánkat. Ha apró és erőteljes mintázatú tapétát használunk egy adott falszakaszra alkalmazzuk, ezzel nem lesz nyomasztó az adott tér.

Kép jóváírása: Rikki Snyder / Kathleen Walsh

A tárolás és tükrök szerepe is befolyásolhatja az előszoba méreteit. Próbáljunk meg minél több tárgyunkat, ruhánkat, cipőnket elrejteni szerkényekbe, tárolókba ez által rendezettebb és tágasabb hatást kapunk. A tükör szerepét itt külön kiemelném, ugyanis sokszor hiba hogy egy picike, nem egész alakos tükröt egy szekrény vagy cipőtároló fölé elhelyeznek, ami szintén nem előnyös továbbá távozás előtt nem látjuk egészben a megjelenésünket, ami fontos lenne. A tükör helyének és méretének jó meghatározásával optikailag tágítani tudunk a teren és akár a fény tükör játékkal még világosabbá is tudjuk varázsolni előszobánkat. Tárolók elrejtés és a helyek kihasználása a tárolásra kulcsfontosságú kérdés tud lenni. Erre remek példa a lépcső alatti tér kihasználása. Minden adott nem teljes értékű, magasságú helyben ott rejtőzik a lehetőség, hogy egy tároló kialakítására száz százalékosan kihasználható lehet. Továbbá könnyedén tudjuk az otthonunk stílusát előre meghatározni, bemutatni már az előszoba bútorzatának kialakításával, legyen szó anyag, front vagy fogantyú használatról.

Kép forrás: Pinterest

Takácsné Présel Nikolett- PN Interior Design – www.pndesign-interior.com 

nikolett.presel@gmail.com

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top