Otthonok és Kertek

Konyhatervezés – nem csak profiknak

A lakberendezés igen összetett feladat, hiszen rengeteg szakmát kell ismernünk és összehangolnunk ahhoz, hogy a házunk ne csak szép, hanem praktikus is legyen. Ezek közül is az egyik legnehezebb feladat a konyhatervezés. Ehhez szeretnék most pár hasznos tanáccsal szolgálni.

Alapfelvetés, hogy elmegyünk egy konyhastúdióba, vagy felkérünk egy tervezőt az új konyha megtervezésére. Ha viszont csak kisebb átalakítást szeretnénk, netán már van egy tervünk, amit kicsit átgondolnánk, akkor pár alapszabály betartásával mi is megpróbálkozhatunk a feladattal:

Gondoljuk át, mennyit szánunk az új konyhára!

A konyhastúdióban sem azért kérdezik meg, hogy mennyibe kerülhet a konyha, hogy nyúlkáljanak a zsebünkben, hanem azért, mert ők meg tudják saccolni, hogy az elképzelt konyhánk ebbe a keretbe belefér-e.
Ha mi tervezzük a konyhát, akkor is jó tudni, hogy hiába álmodozunk gránit munkapultról és gőzpárolóról, ha nem futja rá a büdzsénkből.

Konyhatervezés 1. lépés: Ergonómia

Az egyik legfontosabb a konyha kialakításánál, hogy ergonomikus legyen.
A 2 pult közötti távolság minimum 90 cm legyen, a pultmagasság pedig manapság már személyre szabható. Ha alacsony vagy, tökéletes a 86-88 cm-es pultmagasság, ha viszont magas, akkor a pultot lehet akár 95 cm magasra is építeni.

A munkafolyamatok sorrendje fogja a gépek elhelyezését befolyásolni. A legideálisabb esetben a hűtő után következik a mosogató, ezután a fő munkafelületünk, ami 60-120 cm széles, majd pedig a tűzhely.


Fotó: pexels.com

Tervezzünk sok fiókot a konyhába! Sokkal praktikusabb, mint a hagyományos polcos szekrény. A különböző magasságú fiókokba szinte bármit elhelyezhetünk az evőeszközöktől kezdve a tányérokon és edényeken át akár az élelmiszerekig. Sok konyhabútorgyártó cég kínál fiókba való tartókat, elválasztókat.

Minőség kontra mennyiség

Sajnos nagyon sok asztalos még mindig az alacsony árral próbálja megfogni a vevőit, amit úgy kalkulál ki, hogy itt-ott spórol valamin, pl. a vasalatokon. Sokszor viszont ez az olcsó megoldás lesz drága, hiszen ezek a vasalatok nem bírnak annyit, mint egy jó minőségű fióksín. Ez utóbbi akár 10-20 évig is kiszolgálhatja a használóját.
Gondolom, senki sem szeretné csak a vasalatokat, vagy ezek miatt a konyhát 3-4 év múlva lecserélni.
Inkább tervezzünk be egy olcsóbb (de márkás) csaptelepet, egy 10 funkciós sütő helyett egy 5 funkciósat, vagy 2 üveges szekrény helyett csak egyet, de ne spóroljunk alapvető alkatrészeken!


Fotó: KEKinterior

Ne hallgassunk a szomszédra!

Illetve de, kérjük el tőle a pogácsa-receptet! A konyhatervezés viszont mindig személyre szabott. Mindenkinek más az igénye, mások a körülményei és az elképzelése, nem beszélve a pénztárcájáról.
Az új konyhánk legyen teljesen személyre szabott, éspedig a miénkre!

Forrás: Kertportál

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top