Otthonok és Kertek

Meddig szép a fa?

Mindenki szereti a fát, mert szeretjük a természetes anyagokat és a szép, gömbölyded, ívelt vonalakat.
Faápolásról, lazúrozásról és fafestésről a Festék Bázistól.

A Festék Bázis Zrt. immár tíz éve foglalkozik festékek fejlesztésével és előállítással.

Három márkanevük, a VALMOR, FACTOR és COROR ismert már a lakosság és a festőmesterek körében.

A FACTOR termékcsalád a fa ápolásával foglalkozik: lazúrok, lakkok és fafestékek vannak a palettán.
 
Szakértőjüket kérdeztük a fafestékekről és tartósságukról.

Miért érdemes kezelni a fa felületét?

A fa pórusos szerkezetű anyag, ami azt jelenti, hogy belső térben is beleül a por és elkoszolódik, mint a szekrény teteje.

A védelem egyik feladata, hogy a nyitott pórusok feltöltésével megakadályozzuk, hogy a szálló por beléjük kerüljön. Egy színtelen lakkal kezelt felületről a por letörölhető, viszont egy natúr fa, amit nem kezeltünk, teljesen elszürkül.

Belső térbe, ahol nem éri a felületet a nap UV sugárzása, javasoljuk a FACTOR Aqua Parketta lakkunkat. Kültérbe a színes FACTOR 2in1 vékonylazúrt ajánljuk, ami mindenfajta fafelületre egyszerűen felhordható.
http://festekbazis.hu/factor/aqua-parkettalakk/
 


Amikor megvettem a faanyagot, egyből kezelhetem is?

Két probléma szokott leginkább előfordulni a frissen vásárolt faanyagnál. Az egyik az, hogy sajnos 30-40% nedvességtartalommal rendelkezik, ami a légszáraz 10-20%-hoz képest túl sok. A másik, hogy csak fűrészelt a faáru, tehát szőrős a deszka.

Nedvességmérővel nem rendelkezünk a háztarásban, de azt érdemes tudni, hogy az asztalosok a minimum két éve szárított faanyaggal kezdenek el dolgozni, ez nem véletlen.

A szőrös deszkát pedig bármivel is festjük, szép és tartós végeredményt nem fogunk kapni, rá kell szánni az időt a gyalulásra és csiszolásra egyaránt.
http://festekbazis.hu/factor/alapozo-es-lazur/
 


A csiszolást értem, de mit kezdhetünk a nedves fával, ha egyből festeni szeretnénk?

Magyarázatképpen: a kültéri környezetben lévő faanyag nedves időben „felszívja” a párát és szépen el is vezeti a szerkezetében. A frissen kitermelt és feldolgozott fa is rengeteg vizet tartalmaz.

A probléma az erős napsütéses időben kezdődik. Déli oldalon, ahol a legnagyobb napfényterhelést kapja a felület, nagyon gyorsan melegszik fel a fa, és a benne lévő nedvesség a legrövidebb úton igyekszik távozni.

A friss faanyag ezért reped meg, és emiatt vetemedik el. Így nem nehéz elképzelni, hogy mi történik a nedvesség útjába kerülő, a fa anyagánál alacsonyabb páraáteresztő képességgel rendelkező festékanyaggal. A lazúrok a friss fa száradási fázisának első két évében le fognak peregni, így folyamatos csiszolással és újra lazúrozással tudjuk csak széppé varázsolni ismét. Ezeket az első és a második évben is ismételni szükséges, mert ahol lepergett már a festékanyag ott az UV sugárzás hatására elkezd szürkülni a fa.
 


Ha jól értem, két év alatt négyszer kell csiszolnom és festenem? Nincs valami olyan megoldás, amivel elég ritkábban, mondjuk 6-8 évente festeni?

Az első kérdésre a válasz egyértelműen igen: aki nedves fát vásárol, az munkát is vásárol vele…

A második kérdés esetében azonban az a jó hírünk, hogy ilyen már létezik, ez pedig nem más, mint a Factor Pergola Kültéri Fafesték.
http://festekbazis.hu/factor/factor-pergola-kulteri-fafestek/
 


Mondana arról pár szót, hogy mi a titka ennek a festéknek?

Már több éve kísérletezünk különböző anyagokkal, vizsgáljuk a tulajdonságaikat és ellenálló képességeiket az időjárás viszontagságaival szemben. A felgyülemlett tudásbázis felhasználásával alkottuk meg a FACTOR Pergola Kültéri fafestéket. A titok a festék- és bevonóanyagok fejlesztésének, készítésének  szeretetében van, mivel célunk az, hogy a felhasználóink megelégedettségét elnyerjük, és a bevonataink időtállóak legyenek. FACTOR Pergola termékünk rendelkezik több előnyös tulajdonsággal, köztük a magas vízgőzáteresztő képességgel is. Ennek okán a fa képes lélegezni, vagyis a belsejében található víz kiáramolhat a festékrétegen keresztül a szabad térbe. Természetesen a festék megakadályozza az esővíz beszívódását a fa belsejébe.

A titok tehát abban rejlik, hogy a bevonat vízzáró tulajdonsága mellett mégis biztosítja a fa természetes lélegzését.

A fa nemcsak lélegzik, hanem állandó mozgásban is van. A rideg bevonat megreped és lepereg. A FACTOR Pergola Kültéri Fafesték rugalmas, több száz százalékos nyúlással rendelkezik, minek okán együtt mozogva a fával, így tartós védelmet biztosít számára.

A hét éve elkészült első referenciaházunk, amit itt láthatnak, már eredetileg festett, tíz éves, rossz állapotú lambériára lett felhordva.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top