Otthonok és Kertek

Pergola – fektessen be a legmagasabb szintű, szabadtéri kényelembe

Gondtalan pihenés szeretteivel a teraszon vagy a kertben, védve a szomszédok kíváncsi tekintetétől és az időjárástól – ez sok építkező álma. Ezt a pihenőhelyként, a terasz meghosszabbításaként, kisebb partik rendezésére vagy télen növények tárolására szolgáló helyként használható pergolák teszik lehetővé.

Az alumíniumból készült pergola sokoldalú megoldás, amellyel lefedhető egy nagy terület, és így védelmet nyújt a napfény, eső vagy hó ellen. A megoldás tartóssága és esztétikája miatt szívesen alkalmazzák a modern kertekben és teraszokon. Ezenkívül az alumínium pergolák színben összehangolhatók, és különféle kiegészítőkkel, például redőnyökkel vagy napernyőkkel szerelhetők fel. A pergolákat családi házakban, sorházakban, valamint kereskedelmi létesítményekben is használják – például éttermekben vagy kávézókban nyári kertek kialakítására.

Ami fontos, hogy a piacon kaphatók olyan modellek, amelyek az időjárási viszonyoktól függetlenül használhatók. Nyáron a naptól, télen pedig a hótól, széltől vagy hidegtől nyújtanak védelmet az oldalsó árnyékolók vagy az eltolható üvegpanelek használatának köszönhetően. Ilyen megoldás például az Aluprof által kínált terasz pergola: MB-OPENSKY 120.

Alkalmazott rendszerek: MB-OPENSKY 120

Esztétika a legmagasabb szinten

A dizájn szerelmesei számára a pergolák a kültéri terek kialakításának szerves részévé válnak. Nem csupán kiegészítők, hanem gyakran egy központi helyet jelentik, amely köré a kert vagy a terasz egész kompozíciója épül. A pergola berendezése ízlés kérdése. Elhelyezhet alatta egy kerti ülőgarnitúrát, egy nagy asztalt székekkel a családi étkezésekhez, díszvilágítást szerelhet fel, vagy virágcserepeket állíthat be olyan növényekkel, amelyek nem szeretik a szelet és a túlzott napfényt. Érdemes az egész stílusát a ház többi részéhez illeszteni, hogy a terasz annak természetes meghosszabbítása legyen.

Az MB-OPENSKY 120 pergola egy olyan megoldás példája, amely tökéletesen illeszkedik a modern építési trendekhez, és kiemelkedik a kivitelezésének magas esztétikájával is. Az innovatív profilillesztési módszer alkalmazása biztosította a teljes rendszer stabilitását, valamint az esztétikus csatlakozásokat látható hézagok nélkül.

A pergola kiválasztásakor érdemes arra figyelni, hogy színe illeszkedjen az ablakkeretekhez vagy az épület homlokzatához, ami jelentősen javítja a jövőbeni elrendezés esztétikáját. Az MB-OPENSKY 120 pergola rendszer a RAL paletta széles színárnyalataiban kapható – a standard palettán 12 szín található. Ez széles elrendezési lehetőségeket nyit meg, és lehetővé teszi, hogy tökéletesen illeszkedjen a környezethez és az épület homlokzatához.

Funkcionalitás és kényelem

Fontos előnye, hogy egy funkcionális pergola rendszernek lehetővé kell tennie térelhatárolók, például árnyékolók vagy eltolható üvegtáblák alkalmazását, amelyeknek köszönhetően nemcsak a szerkezet felső része, hanem az oldalfalak is védő funkciót töltenek be. Ez a tér így az uralkodó időjárási viszonyoktól függetlenül, az év bármely szakában használható.

A pergolák és egyéb fűtetlen szerkezetek (pl. loggiák és erkélyek) falainak lezárására tervezett megoldások egyike a teljesen üvegből készült MB-OPENSLIDE tolóajtó. A megoldás lehetővé teszi egy esztétikus és modern üvegszerkezet kialakítását tolószárnyakból, amelyek számuktól és elrendezésüktől függően az egyik oldalra vagy szimmetrikusan mindkét oldalra eltolhatóak. A termék nagy előnye a szárnyat a kiesés ellen védő sín egyedi geometriája, amely garantálja a szerkezet kényelmes és problémamentes használatát.

MB-OPENSLIDE Aluprof teljesen üveg tolórendszer

Tartósság

Az ideális pergola az, amely egész évben használható. Szerkezetének ezért ellenállónak kell lennie a változó időjárási viszonyokkal szemben – a hatékony vízelvezetés, valamint a szél- és hóterhelésekkel szembeni ellenállás elengedhetetlen. Az elvégzett tesztek szerint az MB-OPENSKY 120 pergolarendszer négyzetméterenként akár 72 kg havat képes megtartani a felületén, percenként akár 57 liter vizet is elvezethet, és akár 110 km/ó szélterhelést is kibír.

– Az MB-OPENSKY 120 egy extrudált alumíniumból készült pergola. Ez az anyag rendkívül tartós és ellenáll az időjárás viszontagságainak, emellett újrahasznosítható, így környezetbarát. Az alumínium olyan nyersanyag, amely akár 99%-ban újrahasznosítható és újrafelhasználható anélkül, hogy elveszítené tulajdonságait vagy szerkezetében megváltozna. Az alumínium feldolgozásához az elsődleges fém előállításához szükséges energiának mindössze 5 százaléka szükséges – mondta Béres Balázs, az Aluprof műszaki tanácsadója.

Ennek köszönhetően a megoldás megfelel mindazok elvárásainak, akik számára fontos a kílimavédelem. A porfestési technológia alkalmazása viszont biztosítja a bevonat tartósságát és szilárdságát a hosszú éveken át tartó használat során.

Let’s build a better future

A terasz pergolák lehetővé teszik a külső terek, például kertek és teraszok gyakoribb és hatékonyabb használatát. A természettel való érintkezés és a természetesebb fény megnyugtat, kíméli a látását és pozitívan hat a hangulatára. Ez nagyon fontos a mentális egészséggel összefüggésben, amely manapság nagy figyelmet kap.

Alkalmazott rendszerek: MB-SKYLINE TYPE R

Az emberhez közelebb álló építészet egyben természetközelibb építészet is. Az alumínium pergolák – a gyártásukban használt alumíniumnak köszönhetően – környezetbarát megoldást jelentenek. Az energiatakarékos megoldásokkal való integrációjuk a modern építésben hozzájárul az energiafogyasztás, valamint a CO2-kibocsátás csökkentéséhez és az éghajlatváltozás elleni aktív küzdelemhez.

A cikk az Aluprof támogatásával készült.


ALUPROF HUNGARY KFT.

2120 Dunakeszi
Bagoly u. 11., Budapest
Magyarország
+36 27 542 600
aluprof.com/hu

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top