Otthonok és Kertek

Tél előtti utolsó fűnyírás, mikor a legideálisabb?

Az ősz beköszöntével, amikor a nap sugarai egyre gyengébbek és a hőmérséklet is csökken, megtörténik a fű növekedésének lassulása is. Ez az időszak azonban még mindig tartogat számunkra fontos feladatokat a kertben, többek között az utolsó fűnyírást is. A tél előtti utolsó nyírás időzítése gyakran okoz fejtörést, de néhány alapvető szabályt követve könnyedén megállapíthatjuk a legmegfelelőbb időpontot. A hőmérséklet figyelése nem csak azért fontos, mert a fű növekedését befolyásolja, hanem mert a hirtelen hideg beállást a fű nehezebben viseli el. A pázsit hosszabbra hagyása nemcsak a fű egészségét segíti elő, hanem a hideg hónapokban is védelmező pajzsként szolgál.

Az utolsó gyepművelés időzítése elengedhetetlen fontosságú a hazai körülmények között, hiszen a gyepek 10 fokos talajhőmérséklet alatt már nem mutatnak életjeleket. Ez a hőmérsékleti érték hozzávetőlegesen megegyezik a levegő napi középhőmérsékletének 4-5 napos átlagával. Azonban ha túlságosan korán végezzük el az utolsó karbantartást, a gyepek esetleg nem tudnak felkészülni a hideg időszakra, ami károsan befolyásolhatja az egészségét és vitalitását.

Milyen magasan nyírjunk utoljára?

A kertgondozás során gyakran merül fel a kérdés, hogy milyen magasan nyírjuk utoljára a füvet az őszi hónapokban. A nyári időszakban megszokott magassági szinteknél 1-2 centiméterrel alacsonyabbra érdemes beállítani a fűnyíró készüléket, viszont fontos figyelembe venni, hogy a vágás ne legyen 4 centiméternél rövidebb. Az átmeneti időjárás sokszor változó hőmérsékletet hoz, emiatt különösen fontos a megfelelő fűnyírási magasság beállítása. A túlzottan rövidre vágott fű ugyanis nehezebben alkalmazkodik az őszi időjárási viszonyokhoz.

Hagyjak-e fű nyesedéket a felületen?

Rendszeres tápanyag utánpótlás mellett szükségtelen, de ha jól csinálod hasznos is lehet. A levél mulcsozás célja a tápanyag visszajuttatás, ami alapjába véve egy hasznos dolog, de elég könnyű elrontani, úgyhogy csak akkor csináld, ha minden lépést betartasz! A nyesedéknek a földre kell hullani, tehát érdemes egy gyeplazítással előkészíteni a felületet. A gyeplazítás eltávolítja a növényi filcet, amin fenn akadhat a fű nyesedék, valamint megszabadíthatod a felületet gombásodást tápláló halott és rothadó közegtől. A nyesedék nagysága jobb, ha nem haladja meg az 1cm hosszúságot, tehát nem arról van szó, hogy az utolsó fűnyírást gyűjtő kosár nélkül végzed, mert az így szétszórt fűvek nagyobbak lesznek, így a pázsitod tetején landolnak, ami lebomlása során megbetegíti az alatta lévő egészséges füveket, ezáltal foltossá és lyukassá válik tavaszra. Amennyiben a fűnyírógéped nem rendelkezik mulcsozó funkcióval úgy érdemes csinálni, hogy a gyeplazítás után told végig a fűnyírót szokásos 5cm-es magasságon fűgyűjtő kosárral, amit kiürítesz a komposztálóba, vagy a zöldhulladékos zsákba. Ezt követően érdemes 1cm-rel alacsonyabbra állítani a fűnyírót és gyűjtőkosár nélkül végigtolni az előzőre merőleges irányban. Így az 1 cm-nél nem hosszabb nyesedékek valóban eljutnak a földig és a tél folyamán lebomlanak tápanyagot adva a gyepednek.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top