Otthonok és Kertek

WanderWell: Az utazás az érzelmi kiégés ellenszere? A Jooble összesítő értékelője

A monotonitás a munkahelyi kiégés egyik leggyakoribb oka. Dobd fel a szürke hétköznapokat utazással! Pihenj, ismerj meg új kultúrákat és javítsd a mentális egészséged.

A munkahelyi feladatok, a monoton munkavégzés és a felgyülemlett stressz kiégéshez vezethet. Az ellenszerét már sokan keresik, akárcsak a fiatalság titkát, de ez valószínűleg mindenkinél más. Ha számodra is az utazás az egyik legjobb kikapcsolódás, érdemes távmunka állás iránt érdeklődni. Szerencsére a Jooble álláskereső portál azért jött létre, hogy az interneten megtalálható valós és leellenőrzött munkalehetőségeket egy helyre gyűjtse össze, és az általad megadott paraméterek alapján ajánlatot adjon számodra.

Jooble: az érzelmi kiégés fogalma

Az érzelmi kiégés, vagy a közismert nevén burnout, egy bizonyos pszichológiai állapot, amelyet jellemzően hosszú ideig tartó, krónikus stressz, túlzott munkahelyi terhelés, és az érzelmi kimerültség eredményez. Herbert Freudenberger és Christina Maslach nevéhez fűződik az érzelmi kiégés fogalma, akik az 1970-es években írtak először erről a jelenségről. Azóta sokan foglalkoznak a témával, és a cégek számára is egyre fontosabb feladat, hogy elkerüljék a munkavállalók kiégését. Különböző stratégiákat dolgoznak ki annak érdekében, hogy a munkatársak eleget pihenjenek, ne unják meg a munkát, és a túlzott monotonitást is igyekeznek feldobni egy-egy megpróbáltató feladattal, ami érdekesebbé teheti a szürke hétköznapokat.

Az érzelmi kiégés tünetei és hatásai változóak, ahogyan különböző területeken is mutatkozhatnak meg. Fontos megérteni, hogy mindenki máshogy reagálhat az érzelmi terhelésekre, és az érzelmi kiégés tünetei különböző mértékben és formában jelentkezhetnek.

Ha a következőket tapasztalod, valószínűleg kiégésről lehet szó a te esetedben is:

 • Folyamatosan magas stressz, ami nem csökken, hanem tartósan fennmarad.
 • Fáradtság, kimerültség, energiahiány, különösen munka után.
 • Csökkent hatékonyság és teljesítmény a munkahelyen.
 • Érzelmi elhidegülés.
 • Társas kapcsolatok elkerülése, visszahúzódó viselkedés.
 • Alvásproblémák.
 • Fejfájás, izomfeszültség, emésztési problémák, magas vérnyomás és egyéb fizikai tünetek.
 • Szorongás, depresszió, és általános érzelmi instabilitás.
 • Családi, partneri konfliktusok, távolságtartás.
 • Csökkent motiváció és érdeklődés.

Ha ezeket a jelenségeket tapasztalod és úgy gondolod, hogy készen állsz változtatni rajta, mindenképp merülj el a témában és próbáld meg kihúzni magad a gödör mélyéről, hiszen hosszú távon ezek az érzelmek az egészség rovására is mehetnek. A legtöbb munkahely pszichológiai támogatást is biztosíthat, ezért megkérdezheted és élhetsz te is a lehetőséggel. Külsős szakember segítségét is kérheted, aki a vállalaton kívül segíthet megélni ezeket a nehézségeket és tenni azért, hogy átlendülj ezen a perióduson. Mert tudnod kell, hogy ennek az időszaknak is vége lesz egyszer, csupán időt kell adnod magadnak és talán dolgozni egy kicsit azért, hogy jobb legyen.

Utazás: a kiégés ellenszere lenne?

Az utazásnak számos pozitív hatása lehet az érzelmi kiégés elleni küzdelemben. Az új környezetben való tartózkodás és az új élmények szerzése hozzájárulhatnak a mentális, érzelmi és fizikai jólét helyreállításához. Aki távmunkából dolgozik, annak még egyszerűbb ez a dolog, hiszen a világ bármely pontjáról dolgozhat. Azok, akik irodai vagy fizikai munkát végeznek, szintén élvezhetik az utazás örömét, csupán valószínűleg előre kell egyeztetni a főnökséggel a szabadság napjait.

Az utazás stresszcsökkentő hatással bír, hiszen az új élmények örömet okoznak, ami boldogsághormont termel, és utazás során a legtöbben vagy kipihenik az éves fáradalmakat és időt hagynak az elme lecsillapodására, vagy épp ellenkezőleg, a megszokottnál több testmozgást végeznek és az agy számára ez is pihenést okoz. Az élmények, mint a gyönyörű tájak, finom ételek és érdekes tevékenységek, feltöltenek érzelmileg és a hétköznapi gondok talán már nem is tűnnek annyira nehezeknek.

Hogyan szervezz utazást, ha maximálisan munkamentesen pihennél?

 1. Tűzz ki célokat: Határozd meg, mi a célja az utazásnak. Legyen szó kikapcsolódásról, kulturális élményekről vagy egyszerű pihenésről, pontosan döntsd el, hogy mit szeretnél. Ez megóv a későbbi szervezési stressztől.
 2. Időpont, időtartam: Válaszd ki az ideális időpontot az utazásra, hiszen sokszor figyelembe kell venni azt is, hogy a munkatársak szabadsága vagy a projekt hogyan alakul. Ügyelj arra, hogy elegendő időt adj magadnak a pihenésre, és igyekezz lezárni azokat a feladatokat, amelyek fontosak számodra. Így nem fogsz a munkán gondolkozni pihenés során.
 3. Pontos szervezés: Kezdj el időben készülődni, és foglald le a szállást, a jegyeket, pontosítsd a szükséges dolgokat, amelyekre nem szeretnél energiát pazarolni az utazás alatt.
 4. Ne túlozd el az aktív pihenést sem: Hagyj helyet a spontaneitásnak és a pihenésnek is, akármennyire szeretnél kifutni a világból.

Fontos megjegyezni, hogy az utazás nem mindenkinél egyformán hatékony, de a változatosság, a pihenés és az új élmények minden bizonnyal jó lehetőséget nyújthatnak az érzelmi kiégés enyhítésére és a mentális egészség javítására.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top