Otthonok és Kertek

Amanda Seyfried farmház inspirálta New York-i pied-à-terre-je

A Bajos csajok és a Mamma Mia! sztárja vidéki otthona hangulatát idézte meg a városban, a General Assembly segítségével.

Amikor Amanda Seyfried megvásárolta New York-i pied-à-terre-jét, „csak ablakok voltak ott” – mondja a színésznő.

Az apartman, amely három egykori személyzeti szobából áll a 1907-ben épült, a Történelmi Helyek Nemzeti Nyilvántartásában szereplő épület legfelső emeletén, valóban hiányzott belőle minden, ami egy otthont lakhatóvá tesz: falak, kész padlók és egyéb alapvető elemek. Viszont volt egy sor lenyűgöző íves ablak, amelyek minden helyiséget fényárba borítottak.

amanda seyfried

Ez a világos és tágas jelleg pontosan az volt, amit Seyfried keresett – készen állt arra, hogy lecserélje a belvárosi lakását, amelyet 24 évesen vásárolt. Akkor egy sötétebb, harmadik emeleti lakás mellett döntött, mert, ahogy bevallja, „félt a magasságtól.” Seyfried és férje, a színész Thomas Sadoski, teljes időben egy farmon élnek a New York állambeli Catskills-hegységben (van egy házuk Los Angelesben is), és most van egy világos, otthonos fészkük a városban, ahol munkájuk miatt tartózkodhatnak, és ahol két kisgyermekük is otthon érezheti magát.

amanda seyfried kitchen

Az Oscar-díjra jelölt és Emmy-díjas színésznő, aki jelenleg az Apple TV+-on futó The Crowded Room című sorozatban szerepel, már a folyamat elején bevonta a General Assembly nevű tervezőcéget. Mivel ez volt Seyfried harmadik közös projektje a cég alapítójával, Sarah Zames-szel, teljes mértékben megbízott benne és partnerében, Colin Stief-ben a hatalmas feladattal kapcsolatban. „Rengeteg munkát kellett elvégezni ahhoz, hogy a hely lakhatóvá váljon” – mondja Zames. A páros, akik a brooklyni Gowanus városrészben dolgoznak, nemrég nyitottak egy üzlethelyiséget Assembly Line néven a közeli Boerum Hill-ben, és gyakran vállalnak teljes felújításokat. Zames szerint azonban ez volt a legdrámaibb átalakításuk eddig.

amanda seyfried

Az otthon elrendezésével kapcsolatban Zames-t és Stief-et bizonyos irányelvek korlátozták, amelyek szabályozták, milyen munkákat lehet elvégezni a történelmi épületben. A számos egyedi beépített megoldás segítségével a duó olyan kialakítást hozott létre, amely Seyfried és családja számára is működik. „Sarah valóságos akrobata, ha a helymegtakarításról van szó. Rendkívül innovatív ötletei vannak” – mondja Seyfried. Ebben a projektben ilyen ötletek voltak például az egyedi konyhabútorok elhelyezése közvetlenül a meglévő tetőablak alatt, egy beépített tükörrel ellátott tölgyfa deszka, amely elválasztóként szolgál az előtér kialakításához, az elsődleges hálószoba tölgyfa tárolószekrényekkel való kibélelése, valamint egyedi emeletes ágyak hozzáadása a gyerekszobához.

amanda seyfried kitchen

Amanda Seyfried dinging room

Seyfried „nagyon modernnek” nevezi hosszú ideje együtt dolgozó tervezőtársa stílusát, ami érdekes módon a sztár saját ízlésének szöges ellentéte. Azonban a Catskills-i farm, amely már egy évtizede Seyfried tulajdonában van, teljes mértékben tükrözi az ő esztétikáját, köszönhetően a General Assembly gondos munkájának. „Egy kőházban nőttem fel” – mondja Seyfried. „Egyszerűen imádom a történelmet, és szeretem a régi fa illatát. A történelemnek illata van. Tudod, mire gondolok?”

amanda seyfried living room

Zames és Stief mindent megtettek, hogy egy kis vidéki hangulatot csempésszenek Seyfried New York-i otthonába, miközben tiszteletben tartották az épület építészeti jellegét. „Szerettük volna visszahozni azt az érzést, amit az északi házánál teremtettünk meg, mert Amanda folyamatosan ingázik a két hely között. Nem akartuk, hogy drámai változásnak érezze” – mondja Zames. „Amanda nem igazán formális személy, ezért a laza hangulat megőrzése nagyon fontos volt.”

Ezt többek között úgy érték el, hogy széles deszkázatú padlózatot helyeztek le, és egyedi spalettákat szereltek szinte az összes ablakra a házban. „Az íves ablakokat mindenképp ki akartuk emelni, és hangsúlyozni a térben” – mondja Steif. „A függönyök helyett ezekkel a spalettákkal terveztünk, amelyek kiszűrik az íves napsugarakat. Emellett nagyon szép dolog történik, amikor állítod a spalettákat – szabályozhatod, mennyi fény jusson be, és biztosíthatod a magánszférát anélkül, hogy teljesen kizárnád a kilátást. Talán egy kicsit vidéki hangulatot is ad.”

amanda seyfried home

New York-i lakásában Seyfried valóban élvezheti mindkét világ legjavát. „Részt veszek egy Broadway-show fejlesztésében” – mondja. „Ez lesz az otthonom hat, hét, nyolc hónapig. Tudom, hogy itt fogok élni, és jól érzem magam itt. Nagyon biztonságban érzem magam.”

amanda seyfried home

amanda seyfried bed

cikk forrása: https://www.architecturaldigest.com/

Designora design
Henczi Nóra

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Olvasni jó

Scroll to Top