Otthonok és Kertek

A legfontosabb kerti munkák nyári időszakban

Az elmúlt időszakban érezhető hatalmas kánikula és persze a kiszámíthatatlan időjárás is komoly problémákat okozott a kertben. A szárazság miatt egyre kevesebb növény marad meg, de a jégesők megjelenése sem segít a veteményes és a sziklakert számára. Az aszályos hónapok legnagyobb fejtörését azonban az öntözés jelenti, amiből szinte sohasem elég. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb udvari teendőket a nyári időszakban.

A veteményes gondozása

A nyári időszakban tündököl csak igazán a kert, hiszen egyre nagyobb mennyiségben terem paradicsom, cukkini, tök, paprika, hagyma és zöldbab egyaránt. Ne feledkezzünk meg azonban arról sem, hogy még ilyenkor is szabad vetni. Amennyiben augusztusban és szeptemberben is szüretelni szeretnénk, nyugodtan szórjunk még el egy sor kukoricát, céklát, retket, őszi salátát, de még a spenótnak is bőven lesz ideje kifejlődni. Azonban ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű termésünk lehessen, alaposan meg kell gondozni a veteményest. Gazoljunk, kapáljunk és öntözzünk rendszeresen, hiszen mindezeket a kert is meg fogja hálálni.

Szüreteljünk folyamatosan!

Sokan csak élvezik a csodálatos veteményes látványát, ám nem árt néha szüretelni is róla. Köztudott például, hogy az uborka folyamatos szedésével még több finomságot hozhat a bokor. Nincs ez másként a zöldbabbal, a paradicsommal és persze a gyümölcsökkel sem. Érdemes tehát néha csemegézni a bokrokról, hiszen azért dolgozunk, hogy legyen mit leszednünk és eltennünk a téli időszakra.

A gyepápolás fontossága

Ahogy a zöldségek esetében, úgy a fűnél is fontos a víz folyamatos pótlása. Az egészséges gyephez azonban meg kell tanulnunk alaposan, ámde ritkábban öntözni. Hetente egy, esetleg két alkalommal elegendő, de akkor mindenképpen érdemes sok időt szánni erre a tevékenységre. Ha ritkábban, ámde kellő mélységet juttatunk a földbe, akkor a füvünk jóval mélyebbről kezd majd el gyökerezni, ami miatt a gyep is dúsabb lesz.

Mindemellett persze nem árt megejteni a fűnyírást sem. Gépek kerti munkához is jól jönnek, például egy minőségi fűnyíró, esetleg egy robot változat, ami magától járja az udvart. Így időt és energiát is spórolhatunk, több időnk marad a többi munkára, esetleg a pihenésre.

Gondoskodjunk a tápanyag utánpótlásáról!

A kiskertben mindenképpen érdemes néha pótolni a tápanyagokat. Természetes megoldás lehet a csalán vízbe áztatása, amivel egy hét után bátran megöntözhetjük a növényeket. Amennyiben nincs időnk minderre, számos tápoldat és készítmény kapható a különböző kertészeti áruházakban. Ezek a termékek szinte csodákra képesek, amikor már lemondtunk volna az adott növényekről.

Összegezve

A nyári időszakban tehát bőven akad mit csinálni a kertben. Gépek kerti munkához is jól jöhetnek, különösen, ha nincs elég időnk például rendszeren nyírni a füvet. Ez persze nem azt jelenti, hogy más teendőnk nincs is. Gondoskodjunk megfelelően a veteményesről, öntözzük és szüreteljünk folyamatosan, igény esetén pedig gondoskodjunk a tápanyag utánpótlásáról is.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top