Otthonok és Kertek

Kert felkészítése a télre

Kezdeti lépések

A tél közeledtével, a kerti munkálatok végeztével megkezdődik a téliesítés. Ezt célszerű az avar komposztálásával, a cserepes növények fagymentes helyre történő behordásával kezdeni. 

Eszközök tisztítása, tárolása

Az utolsó kerti munkálatok után érdemes megtisztítani a kerti szerszámokat, eszközöket, hogy megóvd állagukat. Ha a tisztítás vizet is igényelt, akkor mindenképp töröld szárazra, mielőtt elteszed őket. Így védheted meg őket a korrózió káros hatásaitól. A kisebb szerszámokat érdemes, dobozban, ládákban címkékkel ellátva, polcon vagy szekrényben tárolni. A nagyobb eszközöket egy kis helyet foglaló sarok állványban tudod praktikusan tárolni. Ahhoz, hogy ezeknek legyen elegendő hely, elengedhetetlen a következő lépés.

A garázs tisztítása

A garázs kitakarítását kezdd a rég nem használt eszközök szelektálásával. A tiszta garázs megkönnyíti a rendszerezést. A nem használt tárgyakat érdemes hátrébb, míg a télen fontos kellékeket a tárolók első felében elhelyezni, hogy könnyen hozzáférhetőek legyenek. 

Ellenőrizd, hogy a garázskapu megfelelően záródik-e, ezzel védve a benne tárolt értékeidet a környezeti hatásoktól. 

A kültéri bútorok használata, védelme télen

A kerti bútor ami a legtovább használatban marad, viszont néhány praktikát alkalmazva hosszabb ideig megőrizheted eredeti állapotukat.

A bútorokat először alaposan le kell mosni tiszta vízzel. Ezt egy magasnyomású mosóval gyorsan és könnyen el tudod végezni. Mindenképp várd meg, míg a kerti bútor teljesen kiszárad. Amennyiben ez a fontos lépés elmarad, úgy azok penészedhetnek, károsodhatnak! 

Amikor már tiszták, UV-védő szerrel érdemes őket kezelni, így megelőzheted a színkopást és a repedést. 

Minden típus más karbantartást igényel, ezért minden esetben olvasd el a gyártói ajánlást!

A bútor szettek tárolása

Télen a legjobb számukra, ha száraz, fedett helyen tárolod őket. Amennyiben erre nincs lehetőség vagy használod télen is, akkor a legjobb megoldás egy takaróponyva, ezzel védve az időjárás viszontagságaitól.

Persze darabokban kisebb helyet foglal, de azt is vedd figyelembe, hogy a könnyebb szállítás miatt érkeznek lapraszerelten a termékek, ez viszont nem feltétlen jelenti, hogy miután egyszer össze lett szerelve, szét is lehet szedni azokat. Javasoljuk, hogy érdeklődj a lehetőségről a forgalmazónál. Alternatívaként az asztalra, vagy akár egymásba is pakolhatod a székeket, de gondoskodj a megfelelő rögzítésükről, hogy azok ne borulhassanak fel.

Az így raktározott bútorokat tavasszal ugyanolyan külsővel veheted használatba, ahogy télen eltetted. 

A téli gondoskodás eredményessége

A tavasszal csodálatosan virágzó kert titka a télen jól átgondolt kerttervezés. Az új projektek kellékeit érdemes időben beszerezni, legyen szó növényekről, újabb ösvényről vagy berendezésről.  

A késő őszi gondoskodás és a téli tervezés tavasszal egészséges, gyönyörű kertet eredményez.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top