Otthonok és Kertek

A legfontosabb kora őszi teendők a kertben

Lassan állandósul a hűvös, nyirkos őszi időjárás, ritkábban kell füvet nyírni, mérsékelheted a locsolást, a növények kevesebb vizet igényelnek, de a kertben ilyenkor is akad bőven teendő. A növényeidnek még szüksége van rád, s ahhoz, hogy kerted a következő időszakokban is a legszebb arcát mutassa, ezeket a feladatokat érdemes elvégezni.

Ültess ősszel díszítő növényeket!

Ha a nyár múlásával a színek is eltűnnek a kertből, akkor most van itt az ideje, hogy ezen változtass! Ültess ősszel díszítő növényeket! A kínai lilabogyó vidám színű terméseivel, a pompás varjúháj rózsaszín virágaival, míg a szárnyas kecskerágó pirosra színeződő leveleivel lehel új életet majd kertedbe. Ennél persze sokkal több, őszi növény áll rendelkezésedre a kertészetek „polcain”.

Segítsd növényeidet tápanyaggal!

Idén utoljára trágyázd meg a növényeidet! Keverj a talajhoz érett istállótrágyát, komposztot vagy használj bio növényerősítő szereket.

Ültess fát!

A saját gyümölcsnek bizony nincsen párja. Ezért ha van elég helyed, ültess gyümölcsfát!
Erre a legalkalmasabb időszak az ősz, mert ilyenkor nehezebben száradnak ki a fiatal fák.

Vess zöldtrágyanövényeket!

Ültess letermett zöldségeid helyett zöldtrágyanövényeket, például sárga mustárt vagy hajdinát. Ezek a növények télen elfagynak, és lebomlanak, javítva így a talaj szerkezetét és tápanyagtartalmát.

Köszöntsd virágözönnel a tavaszt!

Eljött a hagymások ültetésének ideje. Választhatsz tulipánt, krókuszt, nárciszt és még sok más színes, tavaszi virágot. A virághagymák egyáltalán nem drágák, elültetésük egyszerű, és gondozást is alig igényelnek. Tavasszal pedig hatalmas örömöt szereznek, amikor a hosszú tél után virágba borítják a kertedet.

Szaporítsd évelőidet!

Nagyra nőtt évelőidet tőosztással válaszd szét, és külön-külön ültesd el. Ezzel megfiatalítod a növényeidet. Ha nincs elég helyed, tegyél egy kedves gesztust a szomszédod felé, és a leválasztott növényeket ajándékozd neki.

Gondolj a madarakra!

A madarak télen nem találnak rovarokat, ezért főleg növényi részekkel táplálkoznak.
Ha szeretnél gondoskodni róluk, ültess olyan növényeket, amik termései fontos táplálékforrást jelentenek számukra. Ilyen például a kányabangita vagy a madárbirs.


Szerző: Molnár Klaudia – Út a Kerthez
Forrás: Életszépítők

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top