Otthonok és Kertek

Érték, minőség, innováció a térkőgyártásban

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat ünnepélyes eredményhirdetésére 2023. szeptember 7-én került sor az Országház főemeleti Főrendházi Üléstermében.

Az Innovációért Nívódíjat azon megoldások alkotói nyerhették el, akik kiemelkedő kreativitássukkal bizonyítottak a hazai vállalkozói szcéna körében az élet minőségének javítása és megóvása céljából bemutatott termékeikkel. Az SW Térkő egy terméke külön- és nagydíjat nyert.

Biztonság és megjelenés

Az igényes építészet alapvető törekvése, hogy a közösségi térben – vagy akár csak egy családi ház udvarán – a mindennapi használaton túl esztétikai térélmény és némi információs plusz is megjelenjen. A térkőbe integrált kerti világítás biztonságossá teszi a térkövezett felületeket úgy, hogy a burkolat megjelenése egységes marad. Az alkony beköszöntével és a kövekbe rejtett világítótestek beépítésével szokatlan olyan szögből érkező fények jelenhetnek, amelyek az épület karakterisztikáját éppúgy hangsúlyozhatják, mint a kert néhány látványos növényét.

De mit tudott a különdíjas?

Csak meglátta az egyszerűségben rejlő lehetőséget. Ha valaki próbált átfúrni egy kiváló minőségű térkövet, gyorsan rájön, nem lehetetlen, csak nehéz. Komoly kockázatot jelent a betonban az üregek megnyitása a látszó felület felé, gyémántszemcsés szerszám vagy vízsugaras vágás ide vagy oda. Készítettek egy térkőelemet, amelyben egy olyan belső héjazati kialakítás megalkotása volt a tervezői feladat, ahol az egyes elemek belsejében stabil és biztonságos, bennmaradó műanyag betétek bélelik a beszerelhető komponensek helyét. Az így elkészített térkövekben adott a kompatibilitás a különböző elektronikai alkotórészekkel. Fontos feladat volt továbbá az is, hogy az így készült különleges elem a teherbírás szempontjából ne maradjon el a hagyományos társaitól, és emellett a megjelenés tekintetében is tökéletesen illeszkedjen a térkő típus többi tagjához.

Az SW intelligens térköve

Egy burkolat esetében fontos elvárás, hogy az azt kiegészítő technikai elemek ne külön-külön, környezetidegen objektumokként jelenjenek meg, hanem a felületek maradjanak egységesek. Az SW intelligens térkövei túlmutatnak a burkolat mindennapi felhasználási lehetőségein, hiszen ötvözik magukban a praktikumot és az esztétikumot. A lámpatesteket, alkony- és mozgásérzékelőket beépítve úgy tehetnek biztonságossá és látványossá egy felületet, hogy mellette nincs semmi bonyolultság a lerakásban. Emellett a köveket ez az egyszerű megoldás alkalmassá teheti

– tájékoztató célra irányító futófények beépítésére,

– forgalomirányításra,

– eltérő funkciójú terek kijelölésére fénysávok alkalmazásával,

– szimbólumok vagy reklámok elhelyezésére,

– menekülési utakat kijelölő irányfények beépítésére

– vagy klimatikus alkalmazásra, mint a mozgásérzékelős párakapuk létesítése.

A végtermék tehát az alapfunkciókon felüli lehetőségek változatos skáláját nyújtó térkő vagy installációs elem, amely szabadon felruházható új funkciókkal. És ha már egy számtalan dologra alkalmas, a kor elvárásainak tökéletesen megfelelő termék megszületett, mindösszesen csak használni kellene…

Innováció minden fronton

Tehát a térkövekben előállítható üregeknél biztosítani kell az elsődleges funkcióit hordozó tulajdonságokat is: az anyag és a megjelenés egyneműségét. A térkőgyártásban megalkotott innováció nemcsak az építészek, az önkormányzatok – és adott esetben fényfestő művészek – részére megalkotott egyedi intelligens térköveiben mutatkozik meg, hanem elérhető a lakosság, az egyéni felhasználók részére is. Az így született megoldás lehetővé teszi a már jól ismert színes térkövek és a számtalan színárnyalatot felvonultató melírozott vagy más néven color-flow térkövek (mint a dió, széna, gránit), valamint az új, elegáns színekkel ellátott kövek (pld. bézs, ezüst, fehér) funkcióinak kiegészítését a fény világával. A gazdaságosan és nagy precizitással előállított burkolóanyagok előtt továbbra is nagy lehetőségek állnak, csak meg kell találni az arányos használat mértékét, hogy a térkövezett felület a tervezett funkcióval, az épített környezettel és a zöldfelületekkel összhangban legyen.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top