Otthonok és Kertek

Hőszigetelés a hőszigetelésre?

A folyamatosan szigorodó hőtechnikai előírások és a sokszor nem megfelelő kivitelezés miatt a 15-20 évvel ezelőtt készített hőszigetelő rendszerek egy része mára már elavultnak mondható. Mihez kezdjünk az egykor megfelelő vastagságú homlokzati hőszigeteléssel?

Állapotfelmérés
A bevezetőben felvetett kérdést csak akkor tudjuk megválaszolni, ha a meglévő rendszer állapotát alaposan felmérjük. Ehhez tanácsos a homlokzatot – tagozatonként legalább egy jól megválasztott helyen – egy kb. 1 m2-es felületen feltárni. Az új szigetelés alapfelületének szilárdnak, simának, kellő tapadó szilárdságúnak kell lennie. Amennyiben az állapotfelmérés azt igazolja, hogy a meglévő hőszigetelés állapotában vagy teljesítményében jelentősen elmarad a jogosan elvárhatótól, mindenképpen javasolt a rendszer teljes elbontása.

Hőszigetelés a hőszigetelésre
Amennyiben a meglévő hőszigetelés minőségét megfelelőnek találtuk, úgy megkezdhetjük az új hőszigetelő rendszer felépítését a régire.

Fontos lépés a meglévő rendszer feszültségmentesítése, melynek során a meglévő üvegszövet-réteget egy kb. 3×3 m-es raszterben át kell vágni úgy, hogy az alatta lévő hőszigetelés minél kevésbé sérüljön. Célszerű elvégezni ezt az átvágást a nyílászárók sarkainál mind függőleges, mind vízszintes irányban.

Az új lemezek ragasztása száraz alapfelületre és a hagyományos pont-perem módszerrel történjen. A mechanikai rögzítés (dübelezés) minden esetben szükséges. A szigetelés készítésének további lépései megegyeznek a hagyományos, „egyrétegű” homlokzati hőszigetelő rendszerek készítésével.  Tűzvédelmi kérdések
Nagyon fontos tudnivaló, hogy minden olyan esetben, ahol az Országos Tűzvédelmi Szabályzat homlokzati tűzterjedés határérték követelményt ír elő, csak olyan rendszer építhető be, mely kimondottan a meglévő hőszigetelés alapfelületen lett tűzvédelmileg minősítve! Figyelmesen olvassuk el az ilyen rendszerek engedélyeit, mert azok részletesen megszabják a felhasználható anyagokat, a csomóponti kialakításokat és az egyéb beépítési feltételeket!

Milyen legyen az új ingatlanunk hőszigetelése?

Annak aki, új ház építésbe kezd vagy újépítésű társasházban vásárol ingatlant, érdemes tudnia, hogy a mára jelentősen megszigorított előírásoknak milyen vastagságú hőszigeteléssel felelhetünk meg. Tíz-tizenöt évvel ezelőtt a jellemzően 4-5 cm-es vastagságú szigetelések még megfeleltek az akkori határértéknek, mára az átlagos szükséges vastagság 16 cm körülire emelkedett. A megfelelően kialakított hőszigetelő rendszer manapság már nem csak a téli hideg ellen jelenthet megfelelő védelmet, hiszen az utóbbi években egyre hangsúlyosabb lett a nyári meleg ellen védő funkciója is.

A homlokzati hőszigetelések az érvényben lévő jogszabályok szerint építési készletnek minősülnek, ami azt jelenti, hogy rendszerek: valamennyi rendszerelemnek – a ragasztónak, a hőszigetelő lemeznek, az erősítő hálónak, az alapozónak, a dübelnek, a fedővakolatnak – egy gyártótól kell származnia. Csak ebben az esetben igazolható, hogy a hőszigetelő rendszer valóban megfelel azoknak a paramétereknek (hőszigetelő képesség, páraáteresztés, ütésállóság, tűzvédelem stb…), amelyek a minősítő dokumentumokban szerepelnek. A gyártó által kiadott rendszergaranciának (ami a Baumit esetében akár 25 év is lehet) is feltétele a teljes rendszer megléte.

A megfelelő homlokzati hőszigeteléshez az is elengedhetetlen, hogy a kivitelezés teljes mértékben a gyártó előírásainak megfelelően történjen. Kevesen tudják, hogy a hibás kivitelezés nem csak esztétikai problémákat okoz, hanem jelentősen ronthatja a hőszigetelés hatékonyságát és várható élettartamát is.

Mind az új építésű  házak, mind a felújítások esetén kiemelten fontos szempont, hogy a homlokzati hőszigetelő rendszer rendelkezzen megfelelő páraáteresztő képességgel. Ezzel megelőzhető a belső tér egészségtelenül magas páratartalmának, és ezzel együtt a számos betegség forrását jelentő penészesedésnek a kialakulása. A Baumit open hőszigetelő rendszer egyesíti a polisztirol előnyös tulajdonságait a kőzetgyapot szigetelésekével, hiszen a hagyományos polisztirol lemezekhez képest páraáteresztés szempontjából legalább háromszoros biztonsági tartalékot jelent.

A megfelelően megtervezett és kivitelezett homlokzati hőszigetelés a fentieken túl jelentősen csökkenti a falak hőingadozását, megvédi a teherhordó épületszerkezeteket és jelentősen emeli az ingatlan értékét.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top